Снимка: © https://www.facebook.com/georgi.gospodinov.503

Писателят Георги Господинов ще получи поредно високо признание за приноса си към европейската литература. 

Авторът беше отличен с наградата на Узедом, чието жури се председателства от нобеловия лауреат Олга Токарчук. 

53-годишният български писател "създава комплексни, завършени наративи, които не могат да се категоризират в специфичен жанр или течение", се казва в мотивите за присъждането на приза. Книгите на Господинов са издадени на повече от 25 езика. 

"Благодарен съм на всички мои германски издателски къщи - Droschl, eta verlag и новата Aufbau. Благодаря на преводача на романите и късите ми разкази Алекзандер Зицман", пише Георги Господинов в профила си във Facebook, споделяйки новината за наградата. 

Изданието на Узедомските литературни дни под мотото "Божественото" ще се проведе онлайн тази година заради пандемията от коронавирус. Господинов ще се включи в събитията с четене на свои творби след церемонията по награждаването на 17 април. 

В церемонията ще се включат още философа Петер Слотердайк, експертът по Ватикана Андреас Енглиш и писателя Марица Бодрожич. В програмата е планирана и дискусия между бившия председател на Бундестага Кристиан Норберт Ламерт и писателя Навид Кермани. 

Олга Токарчук, която спечели наградата на Узедом през 2012 г. и Нобеловата награда за литература през 2018 г., ще участва и в специално четене. С приза се удостояват писатели, "които във висока степен се чувстват обвързани с европейския диалог в исторически и съвременен план".

"Георги Господинов е значим и неповторим глас в литературата на Европа. Неговото творчество - фрагментарно, пълно с меланхолия и острота - стъпва върху най-добрите традиции на централноевропейската проза с нейната неунищожима нужда да разкрива нови и нови пластове на човешкия опит.

Неговото писане се фокусира върху езика като най-съвършеното средство за познание на ефимерното/чезнещото. Авторът уверено прекрачва границите на установените конвенции и създава комплексни, завършени наративи, които не могат да бъдат категоризирани в специфичен жанр или течение.

"Естествен роман" е представителен за цялото творчество на Господинов: фрагментарен, но същевременно удивително кохерентен, защото фрагментите не остават епизоди, а се събират в една от най-убедителните визии в съвременната литература."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Жестоко убийство на съпругата на координатора на ГЕРБ в Русе, двама мъже са обвинени

Извършителите са признали за убийството на шефката на аптеки Еранухи Пехливанян

На живо: Радев и Йотова полагат клетва и започват втория си мандат

Президентът се обръща към нацията от трибуната на Народното събрание

Пореден случай на агресия срещу медици, Сербезова призова за "уважение, а не терор"

Мъж е задържан, след като нахлу в Covid-отделение в Русе и се спречка с лекари

Лена Бориславова: Прокуратурата забравя, че власт власт възпира

"КПКОНПИ няма да е едноличен, а колективен орган"

След уволнението в "Автомагистрали": "Задкулисието се връща през задния вход"

Десислава Христова уличи новия шеф на АПИ във връзка с проблемна фирма от "инхаус" поръчките

Microsoft купува създателите на Call of Duty и World of Warcraft за $69 млрд.

Това е най-голямата сделка по придобиване в историята на Microsoft