Георги Господинов е отличен за приноса си към европейската литература Снимка: © https://www.facebook.com/georgi.gospodinov.503

Писателят Георги Господинов ще получи поредно високо признание за приноса си към европейската литература.

Авторът беше отличен с наградата на Узедом, чието жури се председателства от нобеловия лауреат Олга Токарчук.

53-годишният български писател "създава комплексни, завършени наративи, които не могат да се категоризират в специфичен жанр или течение", се казва в мотивите за присъждането на приза. Книгите на Господинов са издадени на повече от 25 езика.

"Благодарен съм на всички мои германски издателски къщи - Droschl, eta verlag и новата Aufbau. Благодаря на преводача на романите и късите ми разкази Алекзандер Зицман", пише Георги Господинов в профила си във Facebook, споделяйки новината за наградата.

Изданието на Узедомските литературни дни под мотото "Божественото" ще се проведе онлайн тази година заради пандемията от коронавирус. Господинов ще се включи в събитията с четене на свои творби след церемонията по награждаването на 17 април.

В церемонията ще се включат още философа Петер Слотердайк, експертът по Ватикана Андреас Енглиш и писателя Марица Бодрожич. В програмата е планирана и дискусия между бившия председател на Бундестага Кристиан Норберт Ламерт и писателя Навид Кермани.

Олга Токарчук, която спечели наградата на Узедом през 2012 г. и Нобеловата награда за литература през 2018 г., ще участва и в специално четене. С приза се удостояват писатели, "които във висока степен се чувстват обвързани с европейския диалог в исторически и съвременен план".

"Георги Господинов е значим и неповторим глас в литературата на Европа. Неговото творчество - фрагментарно, пълно с меланхолия и острота - стъпва върху най-добрите традиции на централноевропейската проза с нейната неунищожима нужда да разкрива нови и нови пластове на човешкия опит.

Неговото писане се фокусира върху езика като най-съвършеното средство за познание на ефимерното/чезнещото. Авторът уверено прекрачва границите на установените конвенции и създава комплексни, завършени наративи, които не могат да бъдат категоризирани в специфичен жанр или течение.

"Естествен роман" е представителен за цялото творчество на Господинов: фрагментарен, но същевременно удивително кохерентен, защото фрагментите не остават епизоди, а се събират в една от най-убедителните визии в съвременната литература."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

С челник срещу сметките за ток? Как невинен клип прати българско семейство в световните медии

Чавдар и Тони не пестят ток, докато стоят на тъмно. Но фалшивата новина обиколи света

14:53 - 27.11.2022

Протестите в Китай стават все по-смели: Чуват се призиви за оттеглянето на Си Дзинпин

Чуват се скандирания "Долу Комунистическата партия"

14:04 - 27.11.2022

Карадайъ дава интервю: "Давайте следващия въпрос... Ако баба ви беше мъжка, щяхме ли да водим разговор..."

"На Марс ли да изселим депесарите", пита лидерът на ДПС в нервен разговор с Мария Цънцарова

12:30 - 27.11.2022

Игра на "Дипломация" с "Цицерон": Изкуственият интелект, който блъфира почти като човек

Алгоритъмът на "Мета", кръстен на римския държавник и философ, може да бъде полезен и в други сфери

10:34 - 27.11.2022