Георги Господинов е отличен за приноса си към европейската литература Снимка: © https://www.facebook.com/georgi.gospodinov.503

Писателят Георги Господинов ще получи поредно високо признание за приноса си към европейската литература.

Авторът беше отличен с наградата на Узедом, чието жури се председателства от нобеловия лауреат Олга Токарчук.

53-годишният български писател "създава комплексни, завършени наративи, които не могат да се категоризират в специфичен жанр или течение", се казва в мотивите за присъждането на приза. Книгите на Господинов са издадени на повече от 25 езика.

"Благодарен съм на всички мои германски издателски къщи - Droschl, eta verlag и новата Aufbau. Благодаря на преводача на романите и късите ми разкази Алекзандер Зицман", пише Георги Господинов в профила си във Facebook, споделяйки новината за наградата.

Изданието на Узедомските литературни дни под мотото "Божественото" ще се проведе онлайн тази година заради пандемията от коронавирус. Господинов ще се включи в събитията с четене на свои творби след церемонията по награждаването на 17 април.

В церемонията ще се включат още философа Петер Слотердайк, експертът по Ватикана Андреас Енглиш и писателя Марица Бодрожич. В програмата е планирана и дискусия между бившия председател на Бундестага Кристиан Норберт Ламерт и писателя Навид Кермани.

Олга Токарчук, която спечели наградата на Узедом през 2012 г. и Нобеловата награда за литература през 2018 г., ще участва и в специално четене. С приза се удостояват писатели, "които във висока степен се чувстват обвързани с европейския диалог в исторически и съвременен план".

"Георги Господинов е значим и неповторим глас в литературата на Европа. Неговото творчество - фрагментарно, пълно с меланхолия и острота - стъпва върху най-добрите традиции на централноевропейската проза с нейната неунищожима нужда да разкрива нови и нови пластове на човешкия опит.

Неговото писане се фокусира върху езика като най-съвършеното средство за познание на ефимерното/чезнещото. Авторът уверено прекрачва границите на установените конвенции и създава комплексни, завършени наративи, които не могат да бъдат категоризирани в специфичен жанр или течение.

"Естествен роман" е представителен за цялото творчество на Господинов: фрагментарен, но същевременно удивително кохерентен, защото фрагментите не остават епизоди, а се събират в една от най-убедителните визии в съвременната литература."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024