Снимка: © bTV

Народният представител от БСП в 40-ото и 42-ото Народно събрание и бивш зам.-министър на финансите Георги Кадиев каза, че държавата е загубила 700 милиона лева от Васил Божков заради ГЕРБ. В интервю за „Тази сутрин“ по bTV той призна, че е имал само една среща с бизнесмена – през 2006 година, когато отказва хазартът да се облага с по-ниска данъчна ставка.

Пламен Орешарски, който тогава е министър на финансите, е организирал среща между Кадиев, който е зам.-министър, и Божков. Бизнесменът е предложил ставката да е 8%. Орешарски също е подкрепял тази идея, докато Кадиев е искал данъкът да е 10%. Предложението на Васил Божков не минава.

„Когато аз си подадох оставката по-късно, беше заради ситуацията с хазарта. Не почувствах подкрепа от държавата. Как да лобирам за него? Аз заради него си подадох оставката“, каза Кадиев относно бизнесмена с интереси в хазарта.

„През 2013 г. Йордан Цонев от ДПС поиска да се намали ставката на хазарта, защото ако не се намали, операторите ще се регистрират в чужди държави, където има ниски ставки. Аз казах, че трябва да разделим ставката на две – за наземния хазарт 15%, за онлайн хазарта – около 4 процента“.

През 2014 обаче хазартните игри лотария, кено, бинго и други се оказват извън данъчните плащания. Оказва се, че са пропуснати в закона. Според Кадиев това не се е случило умишлено.

„Те плащат корпоративен данък, а не тази такса. Това се случи в стремежа ни да спасим наземния хазарт. Държавата щеше да загуби 30 милиона, ако бе минало предложението на Йордан Цонев. А се оказа, че сме загубили 8 милиона заради тези пропуски с лотарията, кено, бинго. Отчитам го за моя грешка“, каза Кадиев и припомни, че законът е бил поправен.

„Предложението се правеше в последния момент. Моите предложения бяха допълнителни, проектът беше на Йордан Цонев. Имаше хаос. Ако погледнете гласуването за тази точка, която предложих – около 80 гласа са от ГЕРБ, под 10 от БСП и ДПС. Исках да ги убедя да се разделим с онлайн хазарта“, допълни той.

Кадиев каза, че „Еврофутбол“ – компанията собственост на Божков, която остана без лиценз, щеше да бъде обложен с четири пъти по-ниска ставка. „Тези 700 милиона нямаше да ги има, защото през годините той е плащал по схемата на Йордан Цонев, която не мина като предложение“, каза той и повтори, че никога от 2006 „не съм имал никакви контакти с Васил Божков“.

Той сподели, че при него никога не е ставало въпрос за пари, а не такъв бил случаят при срещата между Божков и министъра на финансите Владислав Горанов. „Нека да идва Васил Божков, Валентин Златев, Домусчиев. Те предявяват своите претенции, важно е държавата да защитава интересите си. Днес не виждаме това“, каза Кадиев.

Според него държавата търси тези 700 милиона неплатени данъци от бизнесмена, защото той е разполагал с „политически чадър“. „Нали знаете, ако един министър изпрати бизнесмен при председател на комисия – значи „Свърши му работата“. Тези 700 милиона лева са загубени заради ГЕРБ“.

През 2015, твърди Кадиев, се е появило предложение на ГЕРБ, което гласи „Националната лотария“ и лотарийните игри да се облагат с по-ниска ставка. „За този проблем е виновна Менда Стоянова, Емил Димитров – те са вносители. Пет години не са го видели и не са го оправили. В моето предложение от 2014 направих грешка и веднага я поправих“, каза той.

Днес законът за хазарта гласи, че хазартните игри се облагат с 15 на 100 върху стойността на направените залози. Според Кадиев грешката е в думата „хазартни игри“ – оттам се е възползвал Васил Божков.

„Тук пише само хазартни игри, а в моя закон пишеше хазартни игри, организирани в игрални зали. Ето тук Васил Божков може да каже – лотарията е хазартна игра. За мен категорично има умисъл, не мисля, че е на Менда Стоянова, но това е политическо решение на ГЕРБ. Законът е двусмислен, а Държавната комисия по хазарта е гледала тези отчети и ги е приела. Не може министърът на финансите да не види, че има загуби за 120 милиона лева на година“, каза Кадиев.

„Винаги съм считал, че хазартът е бизнес, който държавата трябва да облага много повече в сравнение с нормалния бизнес. Не може пенсионерите да си дават парите, защото ги лъжат, че ще спечелят много пари“, смята той.

Какво се случва сега с хазарта? „Не знам“, отговори Кадиев. „Държавата загуби доста приходи, след като ликвидира лотарията. Отделно вървят съдебни дела срещу Васил Божков. Предполагам, че той ще започва да вади някакви записи от срещи с политици, предполагам, че на някои от тях им е плащал и има доказателства“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро