Георги Кадиев: Държавата загуби 700 млн. от Божков заради ГЕРБ Снимка: © bTV

Народният представител от БСП в 40-ото и 42-ото Народно събрание и бивш зам.-министър на финансите Георги Кадиев каза, че държавата е загубила 700 милиона лева от Васил Божков заради ГЕРБ. В интервю за „Тази сутрин“ по bTV той призна, че е имал само една среща с бизнесмена – през 2006 година, когато отказва хазартът да се облага с по-ниска данъчна ставка.

Пламен Орешарски, който тогава е министър на финансите, е организирал среща между Кадиев, който е зам.-министър, и Божков. Бизнесменът е предложил ставката да е 8%. Орешарски също е подкрепял тази идея, докато Кадиев е искал данъкът да е 10%. Предложението на Васил Божков не минава.

„Когато аз си подадох оставката по-късно, беше заради ситуацията с хазарта. Не почувствах подкрепа от държавата. Как да лобирам за него? Аз заради него си подадох оставката“, каза Кадиев относно бизнесмена с интереси в хазарта.

„През 2013 г. Йордан Цонев от ДПС поиска да се намали ставката на хазарта, защото ако не се намали, операторите ще се регистрират в чужди държави, където има ниски ставки. Аз казах, че трябва да разделим ставката на две – за наземния хазарт 15%, за онлайн хазарта – около 4 процента“.

През 2014 обаче хазартните игри лотария, кено, бинго и други се оказват извън данъчните плащания. Оказва се, че са пропуснати в закона. Според Кадиев това не се е случило умишлено.

„Те плащат корпоративен данък, а не тази такса. Това се случи в стремежа ни да спасим наземния хазарт. Държавата щеше да загуби 30 милиона, ако бе минало предложението на Йордан Цонев. А се оказа, че сме загубили 8 милиона заради тези пропуски с лотарията, кено, бинго. Отчитам го за моя грешка“, каза Кадиев и припомни, че законът е бил поправен.

„Предложението се правеше в последния момент. Моите предложения бяха допълнителни, проектът беше на Йордан Цонев. Имаше хаос. Ако погледнете гласуването за тази точка, която предложих – около 80 гласа са от ГЕРБ, под 10 от БСП и ДПС. Исках да ги убедя да се разделим с онлайн хазарта“, допълни той.

Кадиев каза, че „Еврофутбол“ – компанията собственост на Божков, която остана без лиценз, щеше да бъде обложен с четири пъти по-ниска ставка. „Тези 700 милиона нямаше да ги има, защото през годините той е плащал по схемата на Йордан Цонев, която не мина като предложение“, каза той и повтори, че никога от 2006 „не съм имал никакви контакти с Васил Божков“.

Той сподели, че при него никога не е ставало въпрос за пари, а не такъв бил случаят при срещата между Божков и министъра на финансите Владислав Горанов. „Нека да идва Васил Божков, Валентин Златев, Домусчиев. Те предявяват своите претенции, важно е държавата да защитава интересите си. Днес не виждаме това“, каза Кадиев.

Според него държавата търси тези 700 милиона неплатени данъци от бизнесмена, защото той е разполагал с „политически чадър“. „Нали знаете, ако един министър изпрати бизнесмен при председател на комисия – значи „Свърши му работата“. Тези 700 милиона лева са загубени заради ГЕРБ“.

През 2015, твърди Кадиев, се е появило предложение на ГЕРБ, което гласи „Националната лотария“ и лотарийните игри да се облагат с по-ниска ставка. „За този проблем е виновна Менда Стоянова, Емил Димитров – те са вносители. Пет години не са го видели и не са го оправили. В моето предложение от 2014 направих грешка и веднага я поправих“, каза той.

Днес законът за хазарта гласи, че хазартните игри се облагат с 15 на 100 върху стойността на направените залози. Според Кадиев грешката е в думата „хазартни игри“ – оттам се е възползвал Васил Божков.

„Тук пише само хазартни игри, а в моя закон пишеше хазартни игри, организирани в игрални зали. Ето тук Васил Божков може да каже – лотарията е хазартна игра. За мен категорично има умисъл, не мисля, че е на Менда Стоянова, но това е политическо решение на ГЕРБ. Законът е двусмислен, а Държавната комисия по хазарта е гледала тези отчети и ги е приела. Не може министърът на финансите да не види, че има загуби за 120 милиона лева на година“, каза Кадиев.

„Винаги съм считал, че хазартът е бизнес, който държавата трябва да облага много повече в сравнение с нормалния бизнес. Не може пенсионерите да си дават парите, защото ги лъжат, че ще спечелят много пари“, смята той.

Какво се случва сега с хазарта? „Не знам“, отговори Кадиев. „Държавата загуби доста приходи, след като ликвидира лотарията. Отделно вървят съдебни дела срещу Васил Божков. Предполагам, че той ще започва да вади някакви записи от срещи с политици, предполагам, че на някои от тях им е плащал и има доказателства“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Пеевски призова президента да подпише указа за смяната на външния министър

Той обяви, че решенията за състава на кабинета се вземат от служебния премиер

10:55 - 17.04.2024
Спорт

За талисманите, футбола и сбъдването на 11 детски мечти

След по-малко от два месеца целият свят отново ще бъде завладян от магията на футболa. На 14 юни започва Европейското първенство, което тази година ще се проведе в Германия, а това гарантирана, че лятото отново ще бъде изпълнено с всякакви горещи емоции и

10:34 - 17.04.2024
Важно днес

Транспортна стачка в Гърция спря железопътните и морски превози

Протестиращите настояват за по-високи заплати, за да се справят с нарастващите разходи за живот.

10:24 - 17.04.2024
Спорт

Виктория, която мразеше бягането, но се оказа много добра в него

Физическа почивка чрез работа, психическа почивка чрез спорт

08:16 - 17.04.2024
Важно днес

Полицията в Брюксел прекрати събрание на крайнодесни националисти с участието на Орбан

Полицаите са действали по заповед, издадена от кмета на район на белгийската столица от съображения за обществена сигурност.

07:56 - 17.04.2024
Важно днес

Живко Коцев е призован на разпит днес

Все още не ясно дали ще му бъде повдигнато обвинение или само ще даде показания.

07:42 - 17.04.2024