Георги Панайотов vs. Каракачанов: Служебният министър твърди, че 99% от поръчките на МО са без конкурс Снимка: © Булевард България

„За 2020 г. 99% от обществените поръчки в Министерството на отбраната са възлагани без конкурс и с посочване на изпълнител. Имам съмнения, че не са защитени интересите на МО и на българската държава“ – това заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

Преди седмица той даде пресконференция във ведомството, на която обяви, че е предал данни за съмнителните поръчки в АДФИ и прокуратурата заради съмнения за нарушаване на финансовата дисциплина. Настоя за изчакване на двете институции да се произнесат, но преди това да се случи бе атакуван от предшественика си в МО Красимир Каракачанов (ВМРО).

„Г-н Каракачанов ме обвини, че съм бил подведен. Не, не съм. Не съм политик, аз съм професионалист. Като министър на отбраната поднасям фактите, такива каквито са. В МО са правени обществени поръчки без конкурс, а с посочване на изпълнител. Също така е практикувано 100% авансово плащане на тези поръчки, преди още да са започнали“, заяви Панайотов в понеделник в ефира на БНТ.

„Беше казано, че част от тези поръчки са проведени без да е организиран конкурс, защото фирмите, които трябва да бъдат избрани, е трябвало да имат сертификат за достъп до класифицирана информация на НАТО. Това е част от истината. Специално за военно-въздушната база Граф Игнатиево обаче, където трябва да бъдат приети новите изтребители Ф-16, половината от дейностите съдържат класифицирана информация. Другата половина не съдържат“, каза министърът на отбраната.

Той обяви, че отделни поръчки могат да бъдат възлагани на една фирма, но е добре преди това да се правят пазарни проучвания - нещо, което не се случва във ведомството, по неговите думи. „В МО има антикорупционен план. Една от точките е да се ограничи предоставянето на обществени поръчки на един изпълнител. Разписан е от Каракачанов“, заяви той.

„Фактите са, че за миналата година 99% от обществените поръчки са с посочване на изпълнител. Законът за обществените поръчки посочва, че избирането на изпълнител без конкурс става при определени условия, а при МО това е практика“, добави Панайотов.

Той даде пример за одобряване на обществена поръчка за комуникационни услуги, обявена през декември 2019 и одобрена в рамките на 6 часа. Отказа да спомене детайли за нея.

„Имам съмнения за това, че не са защитени интересите на МО и на българската държава“, заяви Панайотов.

„Името на фирмите няма да назовавам. Мен ме интересува начина, по който е процедирано. Това е практика, наследена от бивши министри. Защо не се е помислило дали тази практика е добра за държавата. Ако говорим за авансовите плащания – 80% от обществените поръчки са провеждани при 100% авансово плащане. Има указания на Министерство на финансите да се избягват авансовите плащания. Според вътрешните правила на МО – също трябва да има пазарни проучвания. Навсякъде се говори за пазарни проучвания, а нямаме документи такива да са правени. Имам съмнения“, добави министърът.

Той все пак обяви, че няма договори, по които не се работи след превеждане на авансовото плащане.

Панайотов не коментира темата за договора от ноември 2020 г., сключен между Каракачанов и телевизия „Българе“ на Христо Димитров - ръководител на едноименния фолклорен ансамбъл, бивш кандидат-депутат на ВМРО и водач на листата на партията в Сливен на изборите на 4 април 2021 г. от гражданската квота. Служебният министър на отбраната преди няколко дни обвини предшественика си, че е финансирал предаване на телевизията, въпреки че МО разполага със собствен информационен център и притежава Военния телевизионен канал.

Председателят на ВМРО заяви, че договорът е сключен за изработване на 30-минутно предаване срещу бюджет от 500 лв. на седмица, в което влизат хонорарите за журналист и оператор, както и разноските по командировките им по време на учения.


36 000 лв. от МО за ТВ "Българе", чийто създател водеше листа на ВМРО



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024