ГЕРБ даде 12 гласа на "Възраждане" за атаката срещу зеления сертификат в КС Снимка: © Булевард България

ГЕРБ се оказа в неочаквана коалиция с "Възраждане" заради искането на групата за отмяна на зелените Covid-сертификати.

Зам.-председателят на 47 НС Росица Кирова обяви, че групата ще даде 12 депутатски гласа, за да може партията на Костадин Костадинов да внесе жалба пред Конституционния съд заради решението за зелените сертификати в сградата на Народното събрание.

За да бъде внесена, тя трябва да е подписана от най-малко 48 народни представители. Групата на "Възраждане" има само 13 членове. С обещаните гласове на ГЕРБ броят им ще стигне до 25. Не е ясно как ще се осигурят останалите 23 гласа.

Бившият здравен министър от ГЕРБ Костадин Ангелов обяви, че по данни на партията "30% от зелените сертификати в България са фалшиви". На въпрос откъде разполага с такава информация, той не даде отговор, а призова журналистите да направят "национално проучване" и ще стигнат до този извод.

Брифингът на ГЕРБ дойде малко след като здравният консултант на правителството проф. Радка Аргирова обяви, че сертификатът така или иначе може да отпадне до един месец.

Междувременно председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов съобщи във Facebook, че е разговарял с премиера Кирил Петков и той потвърдил евентуална отмяна с най-късен срок до месец април. Малко след това Петков обаче уточни, че не е поемал никакви ангажименти, а е обсъждал с Костадинов само подновяването на срещите на работната група от здравни експерти на МС и партията.

От ГЕРБ обвиниха Петков за това, че е водил "разговори на тъмно, тайни разговори", в които е поел обещание за отпадането на зеления сертификат - въпреки че сами обявиха, че "Възраждане" вече са обсъждали този казус и с тяхната политическа сила.

По думите на Ангелов, ГЕРБ не са против зеления сертификат изобщо, а против "побългарения му вариант". От изказването на колегата му Росица Кирова обаче става ясно, че несъгласието на партията с документа е на принципна база, защото "дава различни права на българските граждани" и се ползвал за репресия срещу работещи хора.

"МВР се провали в спирането на търговията със зелени сертификати. Притежаването на фалшив сертификат е опасно, заради него умират хора. Заради този провал ние настояваме за незабавна отмяна на зеления сертификат. Когато отпадне зеленият сертификат, търговията и търсенето на фалшиви сертификати ще спре. Ние ще свършим работата на МВР", беше обяснението на бившия здравен министър от ГЕРБ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Най-големият производител на чорапи в България напуска страната

Над 500 служители в Русе ще бъдат освободени в следващите месеци

17:14 - 27.03.2023

Иван Костов: Румен Радев узурпира власт, държи се като президент на "Възраждане"

"Радев нанася тежък удар върху икономиката, в частност отбранителната ни индустрия. Така не се управлява страна"

16:05 - 27.03.2023

Протестиращи блокираха входа на "Лувъра" и разгневиха туристите в Париж

Протест срещу пенсионната реформа блокира влизането в Лувъра

15:32 - 27.03.2023

Папа Франциск - модна икона? AI-генератор "облече" Светия отец в пухено яке и кецове

Midjourney създава все по-реалистични - напълно фалшиви - изображения

14:53 - 27.03.2023

Училища в София, Варна и Бургас са евакуирани заради фалшиви заплахи за бомба

Извършителите не са се обадили по телефон, а са изпратили мейли

14:24 - 27.03.2023

Как TikTok проваля разширяването на най-големия завод за боеприпаси в Норвегия

"Развитието ни е под въпрос заради сървъри с клипове на котки"

09:56 - 27.03.2023