ГЕРБ и ДПС искат да върнат Иван Иванов начело на КЕВР

77-годишният бивш председател на КЕВР Иван Иванов може да бъде възстановен на поста си след почти 6-месечна пауза, ако 47 Народно събрание приеме предложения на ГЕРБ и ДПС.

Причината е решението на Конституционния съд, с което наследникът му Станислав Тодоров беше отстранен заради противоконституционност на избора през февруари 2022 г., и липсата на достатъчно време (и мнозинство) за нова процедура за излъчване на титулярен ръководител в КЕВР.

Трима депутати от ДПС - Рамадан Аталай, Александър Несторов и Станислав Атанасов - са внесли проект за решение на Народното събрание, с който "до избирането на нов председател на Комисията за енергийно и водно регулиране, избраният с решение от 2 април 2015 г. Иван Николаев Иванов продължава да изпълнява функциите на председател на Комисията".

Те се мотивират с това, че Иванов би трябвало все още да изпълнява функциите си след решението на КС по казуса с Тодоров, а мандатът му не би трябвало да се приеме за прекратен, въпреки че отдавна е изтекъл.

"При липса на изрично решение на законодателния орган за освобождаването му от заемания пост и на законон избран приемник би следвало същият да бъде възстановен като председател на КЕВР до провеждане на нова законосъобразна процедура", пишат авторите на проекта.

Според "Дневник" - Делян Добрев е заявил намерение да внесе сходно решение и от името на ГЕРБ. Идеята на партията за връщане на Иван Иванов като председател на КЕВР идва няколко дни след като Добрев лансира друга версия - че 47 Народно събрание трябва спешно да започне нова процедура за избор на легитимен председател на енергийния регулатор.

Корнелия Нинова застъпи същата теза, като в петък дори заложи срок до 12 август за попълване на вакантния пост.

Часове по-късно обаче Слави Трифонов реши да сложи край на участието си в преговорите за нов кабинет, ГЕРБ поискаха Нинова веднага да върне проучвателния мандат, а въпросът за избора на председател на КЕВР увисна без решение.

Възможно е процедурата все пак да бъде задвижена във вторник (27 юли), когато е насрочено заседание на Комисията по енергетика в НС за "представяне, обсъждане и гласуване на проект на решение за приемане на Процедурни правила за условията и реда за предлагане на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево"

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024