Комисията по външна политика не успя да проведе заседанието, на което трябваше да се изслуша позицията на МВнР по т.нар. френско предложение за начало на преговорите със Северна Македония.

В залата присъстваше и външният министър (в оставка) Теодора Генчовска, но ГЕРБ и ДПС поискаха отлагането на срещата и успяха да съберат мнозинство с помощта на част от представителите на Възраждане и ИТН.

Целта на отлагането беше да приключи заседанието на Министерски съвет, за да се види дали той няма да внесе проект за решение по казуса за РСМ.

Няколко часа по-рано председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията му ще подкрепи предложението, но призова Кирил Петков сам да поиска от парламента да го подкрепи.

Представителят на ДПС Станислав Анастасов поиска заседанието да се отложи, докато Министерски съвет приеме собствено решение и го представи в НС.

Към тази позиция се присъединиха и Екатерина Захариева и Даниел Митов (ГЕРБ), които обвиниха правителството в "отказ от правомощия" заради прехвърлянето на казуса директно към Народното събрание.

"Ние не знаем дали Министерски съвет ще вземе решение по темата или не. Затова предлагам да изчакаме органа със законодателна инициатива да си вземе решението, след което то да влиза в зала и да дебатираме и да гласуваме. Министър Генчовска ни е дала всички материали, чели сме ги. Всички знаят за какво става въпрос. Всички знаят, че предложението е добро. Но трябва да работим институционално", каза Даниел Митов.

Против тази теза се обявиха ПП и БСП, които настояват заседанието да се проведе.

Тошко Йорданов (ИТН) призова Кирил Петков "да изпие горчивата чаша и да предложи решение, след което с удоволствие ще наблюдавам как ще гласувате заедно с ГЕРБ и ДПС". 20 минути след началото на срещата Комисията трябваше да се разпусне.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Христо Иванов: Трябва да търсим възможните съгласия преди нова вакханалия на разделение

"Ние сме на кръстопът между повече разделение и овладяване на парадоксите"

Два самолета с отзовани руснаци отлетяха от София

Очаква се броят на пътниците да е около 170

И Украйна, и Русия твърдят, че контролират Лисичанск

Британското разузнаване подкрепя позицията на Киев