ГЕРБ и хората на Гергов се скриха от сесията за Панаира в Пловдив Снимка: © Международен панаир Пловдив

Скандалът около контрола на Международен панаир - Пловдив и опита за овладяването му от Георги Гергов доведе до странни действия на общинската администрация от ГЕРБ на фона на натиска от 7 депутати от "Демократична България", "Продължаваме промяната" и БСП.

Казусът се развива от месеци, като Общинският съвет в Пловдив прие две противоречащи си решения за упълномощаване на своя представител в съвместното дружество с Гергов, което управлява Панаира.

Според първото решение от ноември - той би трябвало да задейства блокираща квота и да не позволи изпълнението на схема за увеличаване на капитала, при която почетният консул на Русия в Пловдив ще получи около 80% от акциите.

Според второто решение от декември 2022 г. - представителят на община Пловдив в УС на компанията да се съгласи с всички предложения на мажоритарния собственик.

В същото време, кметът на Пловдив Здравко Димитров е длъжен да обжалва евентуално решение за апорт на акциите на община Варна в "Пълдин туринвест", които увеличават мажоритарния дял на Гергов.

Нито общинските съветници от ГЕРБ, нито тези от отцепилото се от БСП крило, близко на Георги Гергов, присъстваха на извънредната сесия на ОбС-Пловдив. Това беше и вторият провален опит за нова дискусия по темата за панаира.

В залата бяха обаче Христо Иванов, Ивайло Мирчев, Йордан Иванов ("Демократична България"), Кристиан Вигенин и Иван Петков-Бебето (от централното ръководство на БСП), Никола Минчев и Росен Костурков от "Продължаваме промяната".

"ГЕРБ са поели ангажимент, скрепен с много тежки обезпечения, за да продължават въпреки всичко тази поредица от действия", каза Христо Иванов в интервю за подкаста "Правосъдие за всеки" след заседанието.

Той посочи, че ролята на Гергов като консул на Русия е "институционализиран канал за влияние", а умишленото неявяване на съветниците от ГЕРБ е лична отговорност на Бойко Борисов.

Никола Минчев коментира, че мнозинството в съвета осъзнава колко "непопулярно и обществено нетърпимо решение" е гласувано в края на 2022 г. и затова не искат да се изправят пред гражданите.

Едва след като заседанието се провали - настоящият кмет Здравко Димитров и бившият кмет Иван Тотев (ГЕРБ) се появиха пред медиите, за да обвинят опозицията в "политически цирк".

Двамата прехвърлиха отговорността за превземането на Панаира от Гергов обратно на кабинета на Тройната коалиция, когато и започват първите решения за увеличаване на неговото влияние с изваждане на обекта от забранителния списък за приватизация.

Обвиненията към ГЕРБ обаче са за действия на техните политически представители в два общински съвета - на Варна и на Пловдив, които продължават повече от пет години въпреки натрупващото се недоволство срещу схемите на Гергов.

Здравко Димитров, който отсъстваше от всички заседания на ОбС-Пловдив по този казус, обяви, че все пак ще "се съобрази с решението на съвета" и ще обжалва увеличаването на капитала на "Пълдин туринвест".

Оттук нататък решението скандала ще зависи от произнасянето на съдилищата - след като политическото представителство отказа да поеме отговорност за скандала.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024