ГЕРБ и "Патриотите" предлагат 10 г. абсолютна давност за дълговете на физически лица Снимка: © Pixabay

ГЕРБ и "Обединени патриоти" предлагат въвеждането на 10-годишен давностен срок, отвъд който кредиторите няма да могат да търсят вземанията си от физически лица.

Предложението е внесено като промяна в Закона за задълженията и договорите и цели прекратяването на безкрайни изпълнителни производства срещу частни длъжници и техните наследници.

Текстът на промяната гласи, че "С изтичане на 10-годишна давност се погасяват всички вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването й, освен в случаите, когато задължението е отстрочено или разсрочено".

Разпоредбата няма да се прилага за задължения на физически лица, упражняващи търговска дейност като еднолични търговци, и за задълженията, произтичащи от непозволено увреждане и неоснователно обогатяване.

Подписите си под документа са поставили Искрен Веселинов, Валери Симеонов, Христиан Митев (ОП), и Маноил Манов, Десислава Атанасова, Александър Иванов, Димитър Лазаров и Красимир Ципов (ГЕРБ).

"В нашето законодателство има добре уредена процедура за обявяване на неплатежоспособност на търговци, но когато стане въпрос за физически лица, които не упражняват търговска дейност, ситуацията е съвсем различна. Липсва каквато и да е възможност едно физическо лице... да започне процедура оп фалит или да се освободи от задълженията си след изтичане на определен период от време", се казва в мотивите.

Цитират се примери от Белгия, Германия, Франция, Португалия, Румъния и др., в които съществува абсолютна давност на дълговете, като "тенденцията в голяма част от държавите-членки е да намаляват общите давностни срокове".

Съществуващият закон предвижда възможност за прекъсване на давността при предявяване на иск от страна на кредитора, с което започва да тече нова давност - така процесът по търсене на вземанията може да продължава вечно.

"С уеднаквяване на режима за 10-годишен давностен срок за погасяване на публичните и частните задължения на физически лица ще се даде шанс на гражданите да започнат от нулата, на чисто и да градят своята семейна икономика. Достатъчно защитени са и интересите на кредиторите, защото 10 години е един дълъг срок, в който реално могат да съберат вземанията си, като в по-голямата част от случаите те могат да се снабдят с изпълнителен лист и да се възползват от ускорени съдебни процедури", пишат вносителите.

Проектът е внесен на 25 юни и предстои да бъде разпределен по комисии.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024
Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024