Снимка: © Pixabay

ГЕРБ и "Обединени патриоти" предлагат въвеждането на 10-годишен давностен срок, отвъд който кредиторите няма да могат да търсят вземанията си от физически лица.

Предложението е внесено като промяна в Закона за задълженията и договорите и цели прекратяването на безкрайни изпълнителни производства срещу частни длъжници и техните наследници.

Текстът на промяната гласи, че "С изтичане на 10-годишна давност се погасяват всички вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването й, освен в случаите, когато задължението е отстрочено или разсрочено".

Разпоредбата няма да се прилага за задължения на физически лица, упражняващи търговска дейност като еднолични търговци, и за задълженията, произтичащи от непозволено увреждане и неоснователно обогатяване.

Подписите си под документа са поставили Искрен Веселинов, Валери Симеонов, Христиан Митев (ОП), и Маноил Манов, Десислава Атанасова, Александър Иванов, Димитър Лазаров и Красимир Ципов (ГЕРБ).

"В нашето законодателство има добре уредена процедура за обявяване на неплатежоспособност на търговци, но когато стане въпрос за физически лица, които не упражняват търговска дейност, ситуацията е съвсем различна. Липсва каквато и да е възможност едно физическо лице... да започне процедура оп фалит или да се освободи от задълженията си след изтичане на определен период от време", се казва в мотивите.

Цитират се примери от Белгия, Германия, Франция, Португалия, Румъния и др., в които съществува абсолютна давност на дълговете, като "тенденцията в голяма част от държавите-членки е да намаляват общите давностни срокове".

Съществуващият закон предвижда възможност за прекъсване на давността при предявяване на иск от страна на кредитора, с което започва да тече нова давност - така процесът по търсене на вземанията може да продължава вечно.

"С уеднаквяване на режима за 10-годишен давностен срок за погасяване на публичните и частните задължения на физически лица ще се даде шанс на гражданите да започнат от нулата, на чисто и да градят своята семейна икономика. Достатъчно защитени са и интересите на кредиторите, защото 10 години е един дълъг срок, в който реално могат да съберат вземанията си, като в по-голямата част от случаите те могат да се снабдят с изпълнителен лист и да се възползват от ускорени съдебни процедури", пишат вносителите.

Проектът е внесен на 25 юни и предстои да бъде разпределен по комисии.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

24 партии и 7 коалиции се регистрираха за изборите на 2 октомври

Кандидатските листи за 48 Народно събрание може да са повече от вотовете през 2021

ВАС остави ТЕЦ "Брикел" да работи въпреки замърсяването на въздуха

Централата може да продължи да обгазява, докато тече делото срещу заповедта на Борислав Сандов

Жалби блокират решението на Сандов за спирането на АМ "Струма" през Кресна

Според служебния екоминистър е възможно решението на Сандов да е незаконно

Слави Трифонов нападна отцепниците от ИТН заради листите на ПП

Трифонов обижда Радостин Василев на "предател и жалък службогонец"

Татяна Дончева пропуска Избори 2022, но вече "загрява" за 49 Народно събрание

"Движение 21" няма да се регистрира нито самостоятелно, нито в коалиция

"Раковски" 134 ще е новият "дом" на Европейската прокуратура

Крум Зарков е предложил сградата за делегираните прокурори