Снимка: © Pixabay

ГЕРБ и "Обединени патриоти" предлагат въвеждането на 10-годишен давностен срок, отвъд който кредиторите няма да могат да търсят вземанията си от физически лица. 

Предложението е внесено като промяна в Закона за задълженията и договорите и цели прекратяването на безкрайни изпълнителни производства срещу частни длъжници и техните наследници. 

Текстът на промяната гласи, че "С изтичане на 10-годишна давност се погасяват всички вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването й, освен в случаите, когато задължението е отстрочено или разсрочено". 

Разпоредбата няма да се прилага за задължения на физически лица, упражняващи търговска дейност като еднолични търговци, и за задълженията, произтичащи от непозволено увреждане и неоснователно обогатяване. 

Подписите си под документа са поставили Искрен Веселинов, Валери Симеонов, Христиан Митев (ОП), и Маноил Манов, Десислава Атанасова, Александър Иванов, Димитър Лазаров и Красимир Ципов (ГЕРБ).

"В нашето законодателство има добре уредена процедура за обявяване на неплатежоспособност на търговци, но когато стане въпрос за физически лица, които не упражняват търговска дейност, ситуацията е съвсем различна. Липсва каквато и да е възможност едно физическо лице... да започне процедура оп фалит или да се освободи от задълженията си след изтичане на определен период от време", се казва в мотивите. 

Цитират се примери от Белгия, Германия, Франция, Португалия, Румъния и др., в които съществува абсолютна давност на дълговете, като "тенденцията в голяма част от държавите-членки е да намаляват общите давностни срокове". 

Съществуващият закон предвижда възможност за прекъсване на давността при предявяване на иск от страна на кредитора, с което започва да тече нова давност - така процесът по търсене на вземанията може да продължава вечно. 

"С уеднаквяване на режима за 10-годишен давностен срок за погасяване на публичните и частните задължения на физически лица ще се даде шанс на гражданите да започнат от нулата, на чисто и да градят своята семейна икономика. Достатъчно защитени са и интересите на кредиторите, защото 10 години е един дълъг срок, в който реално могат да съберат вземанията си, като в по-голямата част от случаите те могат да се снабдят с изпълнителен лист и да се възползват от ускорени съдебни процедури", пишат вносителите. 

Проектът е внесен на 25 юни и предстои да бъде разпределен по комисии. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед