Конфронтацията между ГЕРБ и президенството премина на ново ниво в Деня на Съединението, след като от пресцентъра на управляващата партия обвиниха протокола на държавния глава в поругаване на паметен венец. 

От Женската организация на ГЕРБ твърдят, че служители на Румен Радев са изхвърлили цветята, положени пред паметна плоча за 6 септември в пловдивското село Първенец. 

"За съжаление, точно на празничния ден протоколът на президента Радев решава да изхвърли венеца, който вече е поставен там, за да положи първи той своите цветя.Грозна и неуважителна демонстрация с една единствена цел - "да не пречим" на Радев. За поред път този, който трябва да обедини в деня на Съединението - разедини хората", се казва в съобщението на ГЕРБ. 

Президентството отрече твърденията на партийната организация. 

"Твърдението на ПП ГЕРБ, че протоколът на държавния глава е изхвърлил венец, поставен от тяхна партийна структура по случай Съединението на Княжество България и Източна Румелия в село Първенец, категорично не отговаря на истината. Разпространяването на подобна лъжа е недостойна проява на партията в Деня на национално единение", казват от "Дондуков" 2. Румен Радев ще участва в церемонията по случай 6 септември в Пловдив от 20:30 ч. 

Напрежението между институциите заради антиправителствените протести се прояви и малко по-рано през деня, когато премиерът Бойко Борисов публикува послание по случай Деня на Съединението в профила си във Facebook. 

Оригиналното му съобщение включваше препратка към протестите и подкрепата за тях от страна на президента Румен Радев : "Справедливост и по-добро бъдеще се постигат със средствата на демокрацията, а не с вдигнат юмрук. Нито с ковчези, бесилки, бомбички и унизени служители на реда. Този процес не се изчерпва и със смяната на един управляващ с друг". 

Няколко часа по-късно публикацията беше редактирана и допълнена. Изречението за "ковчезите" беше изтрито, а критиката срещу "вдигнатия юмрук" беше заменена с призив към "гласа на разума и волята на нацията". 

Препратката към жеста на Румен Радев от първия ден на протеста все пак се запазва: "Във време на пандемия, когато целият свят е в тежка социална и икономическа криза, да се внушава, че у нас няма държава, да се подронва доверието в институциите и да се разделят българските граждани е национална мерзост. На българската държавност, градена и отстоявана поколения наред, не може да се маха с лека ръка, макар и свита в юмрук". 

От своя страна, Радев използва изявлението си пред медиите в Първенец за критика срещу политическата класа, "защото тя е отговорна за всички сблъсъци". 

"Трябват дела за висок морал, за действие в името на доброто на българите, а не на политици, партии и олигархични кръгове", каза той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков постави две условия за премахването на Covid-сертификатите

София, Бургас и още 10 области навлизат в критичен етап на Covid до пет дни

Румен Радев: Условието на Русия е неприемливо и безпредметно

"Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било"

Окончателно: Учениците ще почиват 9 дни между двата срока

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година, съобщиха от МОН

Блинкън и Лавров не постигнаха прогрес за Украйна, докато депутатите у нас спореха за НАТО

САЩ предупреди отново Русия, че ще отговори "бързо и сериозно" при нахлуване в Украйна

"Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред"

Бившият съветник по национална сигурност на САЩ Фиона Хил в интервю за Der Spiegel

Минималната учителска заплата става 1411 лв. от април 2022

Средната заплата за педагозите се увеличава с 12%

Новите мерки в София: Част от учениците се връщат към онлайн-обучение

В последната седмица преди междусрочната ваканция