ГЕРБ и президентството се скараха заради празничен венец

Конфронтацията между ГЕРБ и президенството премина на ново ниво в Деня на Съединението, след като от пресцентъра на управляващата партия обвиниха протокола на държавния глава в поругаване на паметен венец.

От Женската организация на ГЕРБ твърдят, че служители на Румен Радев са изхвърлили цветята, положени пред паметна плоча за 6 септември в пловдивското село Първенец.

"За съжаление, точно на празничния ден протоколът на президента Радев решава да изхвърли венеца, който вече е поставен там, за да положи първи той своите цветя.Грозна и неуважителна демонстрация с една единствена цел - "да не пречим" на Радев. За поред път този, който трябва да обедини в деня на Съединението - разедини хората", се казва в съобщението на ГЕРБ.

Президентството отрече твърденията на партийната организация.

"Твърдението на ПП ГЕРБ, че протоколът на държавния глава е изхвърлил венец, поставен от тяхна партийна структура по случай Съединението на Княжество България и Източна Румелия в село Първенец, категорично не отговаря на истината. Разпространяването на подобна лъжа е недостойна проява на партията в Деня на национално единение", казват от "Дондуков" 2. Румен Радев ще участва в церемонията по случай 6 септември в Пловдив от 20:30 ч.

Напрежението между институциите заради антиправителствените протести се прояви и малко по-рано през деня, когато премиерът Бойко Борисов публикува послание по случай Деня на Съединението в профила си във Facebook.

Оригиналното му съобщение включваше препратка към протестите и подкрепата за тях от страна на президента Румен Радев : "Справедливост и по-добро бъдеще се постигат със средствата на демокрацията, а не с вдигнат юмрук. Нито с ковчези, бесилки, бомбички и унизени служители на реда. Този процес не се изчерпва и със смяната на един управляващ с друг".

Няколко часа по-късно публикацията беше редактирана и допълнена. Изречението за "ковчезите" беше изтрито, а критиката срещу "вдигнатия юмрук" беше заменена с призив към "гласа на разума и волята на нацията".

Препратката към жеста на Румен Радев от първия ден на протеста все пак се запазва: "Във време на пандемия, когато целият свят е в тежка социална и икономическа криза, да се внушава, че у нас няма държава, да се подронва доверието в институциите и да се разделят българските граждани е национална мерзост. На българската държавност, градена и отстоявана поколения наред, не може да се маха с лека ръка, макар и свита в юмрук".

От своя страна, Радев използва изявлението си пред медиите в Първенец за критика срещу политическата класа, "защото тя е отговорна за всички сблъсъци".

"Трябват дела за висок морал, за действие в името на доброто на българите, а не на политици, партии и олигархични кръгове", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Световната асоциация на издателите на новинарски медии подкрепи Mediapool срещу "Лев Инс"

Делото за клевета е отмъстително по своята същност и неоснователно по същество"

18:36 - 29.03.2023

Съдът прие 2 противоположни експертизи за дрогата в кръвта на Семерджиев

Вещите лица не могат да разберат дали и кога той е приемал метамфетамини

17:24 - 29.03.2023

Goldman Sachs: ChatGPT може да удари до 300 млн. работни места по света

Белите якички са по-застрашени от физическите работници, например в строителството и ремонтните дейности

16:30 - 29.03.2023

"Руската следа" във фалшивите заплахи се разми след намесата на Митрофанова

Демерджиев нямал предвид "руската държава", Радев "не може да се каже с категоричност" кой е източник

15:54 - 29.03.2023

Томислав Дончев: Подозрително е Радев да кори партиите, докато е в режим на практическа президентска република

"Мантрата "добрият президент - лошите партии" е опасна в дългосрочен план"

15:34 - 29.03.2023

The White Lotus 3: Пригответе се за ваканция в Тайланд

Третият сезон на сериала има нова дестинация

13:45 - 29.03.2023

Дронове и сделки за милиарди: Бурният подем на отбранителна индустрия на Турция

Повече от 20 години Анкара гради модерен отбранителен сектор, който днес ѝ носи приходи и международно влияние

13:25 - 29.03.2023