ГЕРБ и президентството се скараха заради празничен венец

Конфронтацията между ГЕРБ и президенството премина на ново ниво в Деня на Съединението, след като от пресцентъра на управляващата партия обвиниха протокола на държавния глава в поругаване на паметен венец.

От Женската организация на ГЕРБ твърдят, че служители на Румен Радев са изхвърлили цветята, положени пред паметна плоча за 6 септември в пловдивското село Първенец.

"За съжаление, точно на празничния ден протоколът на президента Радев решава да изхвърли венеца, който вече е поставен там, за да положи първи той своите цветя.Грозна и неуважителна демонстрация с една единствена цел - "да не пречим" на Радев. За поред път този, който трябва да обедини в деня на Съединението - разедини хората", се казва в съобщението на ГЕРБ.

Президентството отрече твърденията на партийната организация.

"Твърдението на ПП ГЕРБ, че протоколът на държавния глава е изхвърлил венец, поставен от тяхна партийна структура по случай Съединението на Княжество България и Източна Румелия в село Първенец, категорично не отговаря на истината. Разпространяването на подобна лъжа е недостойна проява на партията в Деня на национално единение", казват от "Дондуков" 2. Румен Радев ще участва в церемонията по случай 6 септември в Пловдив от 20:30 ч.

Напрежението между институциите заради антиправителствените протести се прояви и малко по-рано през деня, когато премиерът Бойко Борисов публикува послание по случай Деня на Съединението в профила си във Facebook.

Оригиналното му съобщение включваше препратка към протестите и подкрепата за тях от страна на президента Румен Радев : "Справедливост и по-добро бъдеще се постигат със средствата на демокрацията, а не с вдигнат юмрук. Нито с ковчези, бесилки, бомбички и унизени служители на реда. Този процес не се изчерпва и със смяната на един управляващ с друг".

Няколко часа по-късно публикацията беше редактирана и допълнена. Изречението за "ковчезите" беше изтрито, а критиката срещу "вдигнатия юмрук" беше заменена с призив към "гласа на разума и волята на нацията".

Препратката към жеста на Румен Радев от първия ден на протеста все пак се запазва: "Във време на пандемия, когато целият свят е в тежка социална и икономическа криза, да се внушава, че у нас няма държава, да се подронва доверието в институциите и да се разделят българските граждани е национална мерзост. На българската държавност, градена и отстоявана поколения наред, не може да се маха с лека ръка, макар и свита в юмрук".

От своя страна, Радев използва изявлението си пред медиите в Първенец за критика срещу политическата класа, "защото тя е отговорна за всички сблъсъци".

"Трябват дела за висок морал, за действие в името на доброто на българите, а не на политици, партии и олигархични кръгове", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Пеевски призова президента да подпише указа за смяната на външния министър

Той обяви, че решенията за състава на кабинета се вземат от служебния премиер

10:55 - 17.04.2024
Спорт

За талисманите, футбола и сбъдването на 11 детски мечти

След по-малко от два месеца целият свят отново ще бъде завладян от магията на футболa. На 14 юни започва Европейското първенство, което тази година ще се проведе в Германия, а това гарантирана, че лятото отново ще бъде изпълнено с всякакви горещи емоции и

10:34 - 17.04.2024
Важно днес

Транспортна стачка в Гърция спря железопътните и морски превози

Протестиращите настояват за по-високи заплати, за да се справят с нарастващите разходи за живот.

10:24 - 17.04.2024
Спорт

Виктория, която мразеше бягането, но се оказа много добра в него

Физическа почивка чрез работа, психическа почивка чрез спорт

08:16 - 17.04.2024
Важно днес

Полицията в Брюксел прекрати събрание на крайнодесни националисти с участието на Орбан

Полицаите са действали по заповед, издадена от кмета на район на белгийската столица от съображения за обществена сигурност.

07:56 - 17.04.2024
Важно днес

Живко Коцев е призован на разпит днес

Все още не ясно дали ще му бъде повдигнато обвинение или само ще даде показания.

07:42 - 17.04.2024