10 депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти" са внесли законопроект, с който предлагат съкращаване на числения състав на Комисията по досиетата (Комдос) от 9 на 5 души.

Комисията е оглавявана от бившия народен представител Евтим Костадинов от началото на съществуването си през 2007 г. Последният 5-годишен мандат на състава й изтече още през 2017 г., но обновяването й така и не стигна до дневния ред на Народното събрание.

В мотивите се признава, че комисията има особено важно занчение за разкриването на документите от бившите силови служби на тоталитарния режим, както и че досега са проверени стотици хиляди души на различни обществени позиции - включително и кандидатите за участие в различни видове избори.

"С внасянето на този законопроект заявяваме категоричната си позиция, че комисията трябва да продължи своята дейност и затова предлагаме да бъде намален нейния състав до петима членове. Подобен състав според действащото законодателство имат други независими държавни органи, които осъществяват държавната политика в определени сфери", се казва в мотивите на вносителите.

"През годините на съществуването й тази комисия е била подлагана многократно на натиск, за да не излезе истината за намесата на репресивните служби във всички сфери на обществения живот до демократичните промени, но въпреки това и днес смятаме, че като продължи да осъществява дейността си, комисията ще продължава да дава отговори на въпроси на всички заинтересовани каква е била ролята на много от проверените и установените лица в така наречения преход", се казва в документа.

В текста се затвърждава правото на Комдос да публикува информация за всички проверени лица, независимо дали принадлежността им към ДС вече е установена с по-ранно решение.

Сред водещите автори на законовите промени са бившият вътрешен министър Красимир Ципов и секретарят на ПГ на "Обединени патриоти" Христиан Митев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Kaufland е марка №1 за 2022 година

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Кирил Петков: Решението за 70-те руснаци е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Огнян Минчев: Президентът свика консултации "по армейски", партиите имаха нужда да разговарят

Възможно е да се създаде коалиция, която да избегне поредните предсрочни избори, смята политологът