10 депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти" са внесли законопроект, с който предлагат съкращаване на числения състав на Комисията по досиетата (Комдос) от 9 на 5 души. 

Комисията е оглавявана от бившия народен представител Евтим Костадинов от началото на съществуването си през 2007 г. Последният 5-годишен мандат на състава й изтече още през 2017 г., но обновяването й така и не стигна до дневния ред на Народното събрание. 

В мотивите се признава, че комисията има особено важно занчение за разкриването на документите от бившите силови служби на тоталитарния режим, както и че досега са проверени стотици хиляди души на различни обществени позиции - включително и кандидатите за участие в различни видове избори.

"С внасянето на този законопроект заявяваме категоричната си позиция, че комисията трябва да продължи своята дейност и затова предлагаме да бъде намален нейния състав до петима членове. Подобен състав според действащото законодателство имат други независими държавни органи, които осъществяват държавната политика в определени сфери", се казва в мотивите на вносителите. 

 

 

"През годините на съществуването й тази комисия е била подлагана многократно на натиск, за да не излезе истината за намесата на репресивните служби във всички сфери на обществения живот до демократичните промени, но въпреки това и днес смятаме, че като продължи да осъществява дейността си, комисията ще продължава да дава отговори на въпроси на всички заинтересовани каква е била ролята на много от проверените и установените лица в така наречения преход", се казва в документа. 

В текста се затвърждава правото на Комдос да публикува информация за всички проверени лица, независимо дали принадлежността им към ДС вече е установена с по-ранно решение. 

Сред водещите автори на законовите промени са бившият вътрешен министър Красимир Ципов и секретарят на ПГ на "Обединени патриоти" Христиан Митев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Таблетът е новата раница с платформата iZZI

С нея учениците имат достъп до учебниците си в интерактивна среда

МВР поиска да отнеме лиценза за охрана на "Делта гард"

Охранителната фирма стана обект на разследване заради "Осемте джуджета"

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията