ГЕРБ иска държавата да плаща тока на общини, училища и храмове Снимка: © Getty Images

ГЕРБ се обяви за законови промени, с които държавният бюджет да поеме разходите по сметките за ток на общини, болници детски градини, училища, градски трнаспорт, религиозни храмове и др.

Предложението беше обявено от бившия министър на енергетиката Делян Добрев, който призна, че разходът би стигнал размер на "стотици милиони".

Добрев уличи правителството в двоен стандарт заради това, че е поело ангажимент за покриване на допълнителните разходи на електроразпределителните дружества - част от тази компенсация се наложи и заради гласувания мораториум върху цените на тока, предложен именно от ГЕРБ през декември 2021.

"При всяко положение ще е по-малко от това, което дават за ЕРП-тата. Откъдето взеха за ЕРП-тата, да вземат за болниците, за старческите домове и храмовете", обяви депутатът на въпрос откъде трябва да се осигурят допълнителните средства.

Общинските учреждения и публичните организации като църквите са извън регулирания пазар на тока, затова резкият скок в цените на електроенергията от август 2021 г. насам им се отразява така, както и на бизнеса.

Делян Добрев посочва, че общините са принудени или да съкращават други разходи, или да съкращават своята дейност.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов (ГЕРБ) също се обяви за спешна държавна помощ за местните власти. Ден по-рано кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че Столична община не може да поеме всички разходи по увеличените сметки за ток заради ограниченията на стария бюджет.

В дебата за държавната помощ се включи и игуменът на Рилския манастир епископ Евлогий, който обяви, че са въвели режим на парното заради икономии.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Самолет на "Газпром" се разби в Русия, загинали са трима души от екипажа

На борда не е имало представители на компанията и други пътници

17:52 - 12.07.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста полицая, който счупи челюстта на момче в "Кайт бар"

21-годишният обвиняем отказа коментар на влизане в съдебната зала

17:47 - 12.07.2024
Важно днес

Русия е опитала да убие директор на германска фирма, която доставя оръжия на Украйна

Заговорът за убийството на Армин Папергер е бил един от поредицата планове на Кремъл за убийство на ръководители на отбранителната индустрия в Европа.

13:44 - 12.07.2024
Важно днес

България все още не е подкрепила пакта за помощ на Украйна, договорен във Вашингтон

Документът на НАТО урежда подкрепа за Украйна в отбраната

13:40 - 12.07.2024
Технологии

LED устройство с размер на ориз унищожава ракови клетки в дълбочина

Изследователи от университета “Нотр Дам” в Индиана, САЩ създадоха безжично имплантируемо LED устройство за лечение на „дълбоко вкоренени ракови заболявания“, пише сайтът за иновации Interesting Engineering.

13:40 - 12.07.2024