ГЕРБ искат вот на недоверие, започват консултации за предсрочни избори

Най-голяма опозиционна партия ГЕРБ свика пресконференция тази вечер и обяви, че ще внесе вот на недоверие към кабинета на Кирил Петков. "Провалът на това правителство е такъв мащаб, че няма с кого да се конкурира в модерната история."

Все пак икономическата политика е водещият мотив за политическата активност на ГЕРБ. Делян Добрев нарече управлението "некадърно, лобистко и корумпирано" .

Аргументите му са, че в страната има галопираща инфлация като през 1997 година, когато е била последвана и от хиперинфлация.

На пресконференцията бяха само депутати, лидерът на партията не бе сред тях.

Според Добрев инфлацията в Европа е наполовина - в Европа е 8%, а у нас 18% (бел. р. в действителност е 15,8%). Част от инфлацията е обяснима "с некадърността на това правителство", което е компенсирало бизнеса късно и с малко. Има и необяснима инфлация, каза още той - тази в горивата.

"Или е обяснима с лобизъм и корупция", добави Добрев и даде пример с цената на дизела, която за последните 6 месеца се е повишила с 36%, а на бензин А 95 - с 37%. Добрев уточни, че това е при цена на петрола на нива от 2012 г. и непроменени акциз и ДДС.

Не стана ясно как точно правителството влияе на цената на горивата при частна рафинерия и петролни компании.

Същата ситуация била и с цената на газа, продължи Делян Добрев, където сметката за месец май, по думите му, е надписана със 100 млн лева заради връщането на посредниците.

Войната в Украйна не беше спомената по време на пресконференцията.

Бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов от своя страна направи анализ на финансовата политиката на властта. Първите данни за БВП показват несправяне - износът не допринася за БВП, той носи минус, защото внасяме повече отколкото изнасяме, обяви Борисов. 1 млрд. евро изтичат към чуждите икономики, дописа картината Лъчезар Борисов. "Макроиномическата рамка е счупена - параметрите ѝ не се спазват. Правителството залага дългове и дефицит."

Деница Сачева докладва за загубените спестявания на българите. Линията на бедността се качва, а правителството прави хората в България все по-бедни, обясни тя.

Десислава Атанасова също взе думата, за да каже, че утре внасят вота на недоверие. На консултации са канени представители на всички парламентарни групи. Те ще бъдат в Народното събрание, а не в мола, уточни Десислава Атанасова за желаещите да участват.

За да бъде успешен вотът са необходими 121 гласа. Опозицията в момента има 126 гласа, като не броим петимата прясно напуснали ИТН.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024