ГЕРБ напусна пленарната зала след скандал заради Младен Маринов Снимка: © МВР

Депутатите на ГЕРБ-СДС напуснаха пленарната зала на Народното събрание, след докато се гласуваше създаването на комисия за разследване на полицейското насилие по време на протестите от 2020 г.

Предложението за анкетната комисия беше на Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме". Юристът беше избран и за неин председател.

Номинацията на бившия министър на вътрешните работи Младен Маринов за член на комисията обаче се сблъска с отпор в пленарната зала.

Новоизбраният депутат от ГЕРБ обяви от трибуната на парламента, че "не е видял полицаи да бият мирно портестиращи граждани", а постоянно гледал как "немирно протестиращи граждани нападаха полицейски служители".

Твърденията му обаче се разминават както с публично достъпните записи от 10-11 юли 2020 г., така и от личните свидетелства на някои от хората, които пострадаха по време на побоя под колонадите на Министерски съвет още в първите дни на протеста.

От БСП поискаха предложенията на ГЕРБ да се гласуват поединично - с отделен вот за номинацията на Младен Маринов и на втория кандидат за член на комисията Тома Биков. При самостоятелното гласуване Маринов беше отхвърлен, а Биков си направи отвод в знак на протест.

Десислава Атанасова от ГЕРБ обяви останалите парламентарни групи в нарушение на правилника и оприличи депутатите на "нови варвари".

"До този момент никой никога не си е позволявал да гласува против волята на ПГ за персонален състав. Случващото се в парламента днес е поредното дъно, което достигнаха новите варвари в 46 Народно събрание", каза тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024