ГЕРБ не смята да се разграничи от Пеевски с "екзорсизъм"

Бившият председател на Народното събрание Росен Желязков отхвърли призивите към ГЕРБ да се разграничи от Делян Пеевски с ясна позиция.

Желязков сравни това с "очакване да излезе един хор от ГЕРБ, да направим меса или екзорсизъм и да се отграничим ритуално" от човек, който той определи като "легитимиран участник в политическия живот".

Той все пак заяви, че ГЕРБ няма намерения да влиза в коалиция с ДПС - независимо коя от двете фракции - и това според него е легитимният способ за изразяване на отношение към Пеевски.

"Ние с ДПС няма да влизаме в коалиция - всичките ни очаквания са били в коалиционно споразумение да бъдем с колегите, с които имаме една и съща ценностна ориентация, но заради лични аспекти или други въпроси не успяваме да го направим", каза той в "Панорама" по БНТ .

Всъщност - намерението на Делян Пеевски да подкрепи проектокабинет на ГЕРБ с Росен Желязков начело стана повод за разпадането на парламентарната група на ДПС.

Тълкуването на Желязков беше, че правителството му не успяло да мине, защото волята на Народното събрание е била ГЕРБ да не управлява с Пеевски.

Юристът призова ПП-ДБ за промяна в курса към евентуално коалиционно споразумение с ГЕРБ, ако партията му е първа политическа сила след изборите на 27 октомври.

"Демокрацията не работи, ако първата сила очаква всички да я подкрепят. Работи, когато около принципи и теми се образува мнозинство. Има толкова примери, че първите сили не съставят правителство. Повечето примери изискват водещата сила да осигури мнозинство с преговори и търсене на съгласие - нещо, което ГЕРБ не опита по същество. Каза: Това е кабинетът, гласувайте го", беше отговорът на Николай Денков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел ликвидира командир от "Хизбула", планирал повторение на терора от 7 октомври

Групировката изстреля повече от 100 ракети към Северен Израел

15:39 - 20.09.2024