ГЕРБ обвини кабинета за спрения газ от Русия

Бойко Борисов и Делян Добрев обвиниха кабинета за това, че "Газпром" смята да прекъсне снабдяването с природен газ за България.

Двамата обявиха, че "само на България е спрях газа от 22 държави (в ЕС), които търгуват с Русия", въпреки че спиране беше потвърдено и в Полша.

От ГЕРБ твърдят, че министърът на енергетиката го е "домързяло" да направи валутна сметка на "Булгаргаз" в "Газпромбанк", за да плаща за доставките по новата схема, която Путин поиска с конвертиране на евровите транзакции в рубли.

Борисов обвини Александър Николов и за това, че не е запазил капацитет на LNG-терминала Ревитуза в Гърция и не е договорил по-ниски цени за алтернативните доставки за България. Според оценките на ГЕРБ - цената, на която ще се внася втечнен природен газ, ще е "поне два пъти по-висока от руския", защото "посредниците ще се върнат и ще крадат около 100-150 милиона на месец".

На въпрос дали иска предсрочни избори, Бойко Борисов даде колеблив отговор, като обяви, че "с тези машини за гласуване предсрочни избори са безсмислени".

Вместо това той се обърна два пъти към Румен Радев с призив "да събере лидерите на партиите на една маса".

"Това, което ни натресе, да си го отзове. Да събере политическата класа, лидерите, които знаят и могат, да им постави задача в рамките на този парламент", каза Борисов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024
Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024