ГЕРБ очаква да събере 120 подписа за новата си конституция

На фона на напрежението около сградата на Народното събрание, депутатите от ГЕРБ продължават последните консултации за събиране на подкрепа за промяна на конституцията. Депутатът от ГЕРБ Тома Биков обяви, че очаква минимумът от 120 гласа за внасяне на проекта да се събере до края на деня. До този момент обаче няма финално съгласие с коалиционните партньори от "Обединени патриоти".

Десислава Атанасова каза, че преговорите с ВМРО все още продължават и че "безспорно има напредък".

"Ще предложим нов вариант на проекта на конституция, ще бъде поправено всичко, което изглежда некоректно", каза тя. До момента ГЕРБ не подкрепя искането на партията на Каракачанов за ограничаването на избирателното право от образователен ценз.

Веселин Марешки, председател на "Воля", заяви, че парламентарната му група няма да помогне на ГЕРБ за събирането на 120-те подписа.

"Анонсът беше, че днес ще внесат 120 подписа. Ние в събирането им няма да участваме. Ние се срещнахме с ГЕРБ, потвърдихме, че днес няма да участвате. Ако има други консултации, това е друга тема. Може да влезем в разговори и ще се запознаем с проекта. Досега не сме се запознали с този проект, защото сме прагматици", каза Марешки.

На въпрос дали се присъединява към искането на избори, Марешки отрече и обяви, че нов изборен цикъл ще е "най-зловещото нещо, което може да се случи в България".

Пред бТВ той изрази желание да получи проучвателен мандат за съставяне на ново правителство при евентуална оставка на Бойко Борисов, защото това било "най-морално".

БСП и ДПС вече дадоха заявка, че няма да подкрепят нито внасянето на проекта на ГЕРБ, нито искането за свикване на Велико Народно събрание. Ако ДПС удържи тази позиция, това ще означава провал на намеренията на Борисов да направи конституционна реформа, защото няма как да събере изискваните 160 гласа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024