ГЕРБ отрече да се меси в МВнР и прехвърли вината за скандала "Сребреница" върху ПП-ДБ

Бившият министър на външните работи Даниел Митов направи първи коментар по скандала във Външно министерство, породен от опита за промяна в последния момент на българската позиция в ООН по резолюция, свързана с клането в Сребреница.

Митов, който беше номиниран неуспешно от Димитър Главчев за външен министър само преди месец и половина, твърди, че "ГЕРБ не се намесва в работата на служебния кабинет и няма такива намерения".

"Интерпретациите по този казус са на политически партии, които губят обществено доверие и смятат, че връщането към определени наративи ще им донесе успех. Това не кореспондира с реалността и те сами ще го видят на 9 юни", казва той във видеообръщение, публикувано във Facebook.

Той обявява още, че "позицията на ГЕРБ не подлежи на никакво съмнение по този казус" - но всъщност не уточнява какво е отношението на партията по въпроса дали избиването на хиляди босненски мюсюлмани през 1995 г. представлява геноцид или не. Точно това е част от спора между Сърбия и поддържащата я Русия срещу останалите страни, подкрепили резолюцията.

Вместо това Даниел Митов използва повода за атака срещу ПП-ДБ.

"Точно тези партии успяха да изберат президента Румен Радев. Точно тези партии гласуваха против Ф-16, против американските ядрени централи. И точно тези партии пълниха хазната на Путин в продължение на години през дерогацията за внос на руски петрол", заявява той.

Митов нито отрича, нито потвърждава данните в BIRD, че Бойко Борисов е получавал обаждания със предупредителен характер от сръбския президент Александър Вучич във връзка с резолюцията в ООН.

Вместо това той заявява, че "посещението на министър-председателя Бойко Борисов в Сараево беше първото такова на ниво министър-председател и беше част от усилията на българската държава за европейската интеграция на държавите от Западните Балкани. Като външен министър аз лично съм подписвал възпоменателната книга в Сребреница".

Става дума за посещението на Борисов в Босна и Херцеговина през 2017 г., малко преди българското председателство на ЕС.

Позицията на Митов идва два дни след изтичането на данни от вътрешна кореспонденция в МВнР, която показва необясними маневри от страна на Димитър Главчев в опит да се спре българската подкрепа за резолюцията за Сребреница.

Въпреки неговите нареждания, българският представител в ООН Лъчезара Стоева гласува "За", така както е утвърдено в комуникация с Външно министерство в продължение на повече от месец.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024