ГЕРБ отговори на Радев за F-16: Поискайте САЩ да охранява българското небе Снимка: © Getty Images

ГЕРБ призова правителството на Кирил Петков да поиска от САЩ да охранява българското въздушно пространство като компенсация на евентуалното забавяне на доставките на изтребителите F-16 за ВВС.

Коментарът на Даниел Митов и Христо Гаджев дойде малко след като президентът Румен Радев поиска обяснения от бившия премиер Бойко Борисов за договорите, които правителството сключи през 2019 г. за покупката на бойните самолети.

Вместо реакция от Борисов - дойдоха реплики от двамата депутати на ГЕРБ, които прехвърлиха вината за забавянето на служебния кабинет.

"Още през лятото на 2021 г. служебното правителство на Румен Радев беше информирано за забавяне на доставката поради промяна на някои от технологиите в самите самолети с по-модерни. Според нас тогава правителството спеше", каза Гаджев.

"Дори да ги получим навреме, служебното правителство на Румен Радев се провали в изграждането на инфраструктурата. По договор и по планове, докато не е готова съпътстващата инфраструктура на Граф Игнатиево, няма как да ги приемем. В момента прехвърлят неусвоени пари от бюджета за 2021 г. в 2022 г., за да наваксат забавянията на служебните правителства", обяви още той.

Депутатът от ГЕРБ намекна, че проблемите с доставките на самолетите може да не са "технически, а политически", свързани с доверието на Вашингтон към настоящото правителство.

"Ако има забавяне с доставка на българските Ф-16, българското правителство може да поиска американската страна да помогне на българските ВВС в изпълнение на мисията по air policing. Така както в момента го правят испанци на територията на България, и се предвижда да го правят холандци от април", каза още той.

Малко по-рано президентът Румен Радев описа като "изключително тревожно за нашите въоръжени сили" предупреждението за отлагане на сроковете.

"Това поставя на изпитание личния състав и поставя риск България да загуби въздушен суверенитет, да загуби възможността да охранява сама своето въздушно пространство, което е въздушно пространство на НАТО. За това дали ще закъснеят и защо - може да зададете въпросите към г-н Борисов и неговото правителство. Когато те сключваха договора, при какви условия и клаузи са сключили този договор?", попита Радев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Галъп": Изборите ще се решат следобед, когато колебаещите гласуват

Агенцията отчита, че към 15.00 часа избирателната активност е малко по-висока спрямо данните от същия час на 2 октомври

15:35 - 02.04.2023

"Ти броиш" засече над 50 сигнала за изборни нарушения до обяд

Едно от честите нарушения е за непоставяне на печат върху бюлетините от машинно гласуване

15:16 - 02.04.2023

„Огромна жилищна криза“: Хиляди хора излязоха на протест в Португалия

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-малко жизнеспособен град за живеене в света, според проучване на CIA Landlords

13:20 - 02.04.2023

Христо Иванов определи днешния ден като "прекрасен да тласнем страната напред"

Според Иванов коалиция между първите две партии не е много вероятна

11:40 - 02.04.2023

Демерджиев: През последното денонощие няма бомбени заплахи към училищата

Според вътрешния министър няма сериозни нарушения в изборния ден, но опитите да се манипулира вота са повече в сравнение с последните избори

11:04 - 02.04.2023

Сара Поли трябва да върне "Оскар"-а си? Не, 11-годишната ѝ дъщеря се шегува

Истинският подател е 11-годишната ѝ дъщеря

11:03 - 02.04.2023