Снимка: © Getty Images

ГЕРБ призова правителството на Кирил Петков да поиска от САЩ да охранява българското въздушно пространство като компенсация на евентуалното забавяне на доставките на изтребителите F-16 за ВВС. 

Коментарът на Даниел Митов и Христо Гаджев дойде малко след като президентът Румен Радев поиска обяснения от бившия премиер Бойко Борисов за договорите, които правителството сключи през 2019 г. за покупката на бойните самолети. 

Вместо реакция от Борисов - дойдоха реплики от двамата депутати на ГЕРБ, които прехвърлиха вината за забавянето на служебния кабинет. 

"Още през лятото на 2021 г. служебното правителство на Румен Радев беше информирано за забавяне на доставката поради промяна на някои от технологиите в самите самолети с по-модерни. Според нас тогава правителството спеше", каза Гаджев. 

"Дори да ги получим навреме, служебното правителство на Румен Радев се провали в изграждането на инфраструктурата. По договор и по планове, докато не е готова съпътстващата инфраструктура на Граф Игнатиево, няма как да ги приемем. В момента прехвърлят неусвоени пари от бюджета за 2021 г. в 2022 г., за да наваксат забавянията на служебните правителства", обяви още той. 

Депутатът от ГЕРБ намекна, че проблемите с доставките на самолетите може да не са "технически, а политически", свързани с доверието на Вашингтон към настоящото правителство.

"Ако има забавяне с доставка на българските Ф-16, българското правителство може да поиска американската страна да помогне на българските ВВС в изпълнение на мисията по air policing. Така както в момента го правят испанци на територията на България, и се предвижда да го правят холандци от април", каза още той. 

Малко по-рано президентът Румен Радев описа като "изключително тревожно за нашите въоръжени сили" предупреждението за отлагане на сроковете. 

"Това поставя на изпитание личния състав и поставя риск България да загуби въздушен суверенитет, да загуби възможността да охранява сама своето въздушно пространство, което е въздушно пространство на НАТО. За това дали ще закъснеят и защо - може да зададете въпросите към г-н Борисов и неговото правителство. Когато те сключваха договора, при какви условия и клаузи са сключили този договор?", попита Радев. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия

Украински учени разбиха "опорките" на Ноам Чомски за Русия

Те до голяма степен се препокриват с руската пропаганда

Нова словесна престрелка по оста "ИТН" - "ПП": Правят ли от Промяната "каквото си искат"?

"Състоянието на коалицията е критично", каза Ива Митева в ефира на БНТ

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Албо: от социално жилище със самотна майка до новия премиер на Австралия

След почти десетилетие управление на консерваторите, Лейбъристката партия спечели изборите в Австралия