Снимка: © Getty Images

Мнозинството в Столичния общински съвет е отхвърлило предложението на "Демократична България" да ползват безплатно приложение за гласуване в комисиите от страх, че app-ът ще ги подслушва.

Софтуерът е дарение и може да се ползва без каквито и да е средства от съветниците в СОС. Въпреки това групата на ГЕРБ обвинява представителите на "Демократична България", че искали да получат неправомерен достъп до "личните данни и съдържанието на мобилните телефони на останалите им колеги". 

Комисията по икономика е дала негативно становище за приложението, което според Ивайло Мирчев от "Да България" (ръководител на екипа от доброволци, разработили софтуера) е породено от неразбиране на материята. В момента в СОС нямат вариант как да се удостоверява дистанционно гласуване освен през платформата за видеоразговори, която няма подобна функционалност, посочва той. 

"ГЕРБ в търсенето на теле под вола са стигнали до сензационни разкрития за разрешенията, които софтуерът изисква - като достъп до камерата на смартфона, например. И в изблик на поразителна гениалност са стигнали до извода, че не могат да приемат дарението, тъй като едва ли не някой щял да следи с това приложение съветниците. Тъжната реалност е, че никой не си е направил труда да тества функционалностите на приложението. Например камерата е нужна за сканиране на QR кода, който удостоверява правото на глас и тя е неактивна през останалото време, а това е лесно установимо. И в този дух на невежество, технологично и политическо безсилие в ГЕРБ не само отказаха дарението, но и възмутени излизат с публикация по темата", казва той. 

Мирчев публикува и списък с разрешенията, които приложението изисква, и посочва, че всички са свързани с функционалности на гласуването. 

"Правата до Camera, Photos / Media / Files, Storage, Control flashlight се изискват, защото в приложението може да се влезе чрез сканиране на QR код, издаден от администраторите на система. При инсталация тези права остават неактивни и едва след опит за стартиране на тази функционалност се изисква разрешаването им. Това, че едно приложение изисква права от операционната система не значи, че администраторът обработва данните - по-често те са нужни за работата на самото приложение. Например ако дадено приложение иска достъп до сензора за пръстов отпечатък не значи, че администраторът обработва биометрични данни - всичко това е ограничено само в рамките на устройството и данните не излизат оттам. Всеки инсталирал мобилното приложение може да влезе в правата след това и да види, че са неактивни. Могат да се активират само и единствено след изрично потвърждение на потребителя, както е и с много други приложения. Всяко стандартно приложение за сканиране на QR кодове ги има същите и това се проверява лесно.", казва още той. 

Мирчев сравнява отношението на общинските съветници от ГЕРБ към мобилното приложение с популярните и напълно безпредметни декларации от потребители във Facebook по "Римския статут" или "Бернската конвенция", с които забраняват на социалната мрежа да ползва техни снимки, съобщения или публикации. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ЕК няма да препоръча задължителна ваксинация срещу Covid

Въпреки изявленията на Урсула фон дер Лайен за обмисляне на задължителната имунизация в ЕС

Супер зелен сертификат - новото оръжие на Италия срещу Covid-19

Хората без ваксина и без доказателство за преболедуване се изправят пред нови ограничения

БСП: Имаме бележки по коалиционното споразумение, до довечера ще ги изчистим

Румен Радев отреди на БСП ролята на "силен социален вектор"

Министърът на икономиката освободи тримата назначени от ГЕРБ в борда на ДКК

Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска са освободени след скандала с Караганева

Иван Гешев нямало да позволи на "шепа богоизбрани" да живеят като в Древния Рим

Главният прокурор сравни Кирил Петков със Себастиан Курц

Софиянци призовават за премахване на коледната украса: "Това е лоша предпразнична шега"

Наричат конструкцията пред Народния театър "склад", "сметище" и "капан за непослушни дечица"

Този път без искри между Радев и Карадайъ: ДПС отчете нуждата от редовен кабинет

Консултациите при президента продължават, остават само БСП

МК запечата офисите на в. "Труд" заради неплатен наем, ГЕРБ обвини президента в "репресия"

Вестникът дължи 133 хил. лв. на държавата, казва Велислав Минеков

Радев призова ГЕРБ да се съобразят с "промяната", те се обявиха за "знаеща и можеща опозиция"

"Обещавам ви, че и всяка грешка ще бъде осветявана и сочена“, заяви Десислава Атанасова