ГЕРБ отказа безплатен app за гласуване в СОС заради уплах от "подслушване" Снимка: © Getty Images

Мнозинството в Столичния общински съвет е отхвърлило предложението на "Демократична България" да ползват безплатно приложение за гласуване в комисиите от страх, че app-ът ще ги подслушва.

Софтуерът е дарение и може да се ползва без каквито и да е средства от съветниците в СОС. Въпреки това групата на ГЕРБ обвинява представителите на "Демократична България", че искали да получат неправомерен достъп до "личните данни и съдържанието на мобилните телефони на останалите им колеги".

Комисията по икономика е дала негативно становище за приложението, което според Ивайло Мирчев от "Да България" (ръководител на екипа от доброволци, разработили софтуера) е породено от неразбиране на материята. В момента в СОС нямат вариант как да се удостоверява дистанционно гласуване освен през платформата за видеоразговори, която няма подобна функционалност, посочва той.

"ГЕРБ в търсенето на теле под вола са стигнали до сензационни разкрития за разрешенията, които софтуерът изисква - като достъп до камерата на смартфона, например. И в изблик на поразителна гениалност са стигнали до извода, че не могат да приемат дарението, тъй като едва ли не някой щял да следи с това приложение съветниците. Тъжната реалност е, че никой не си е направил труда да тества функционалностите на приложението. Например камерата е нужна за сканиране на QR кода, който удостоверява правото на глас и тя е неактивна през останалото време, а това е лесно установимо. И в този дух на невежество, технологично и политическо безсилие в ГЕРБ не само отказаха дарението, но и възмутени излизат с публикация по темата", казва той.

Мирчев публикува и списък с разрешенията, които приложението изисква, и посочва, че всички са свързани с функционалности на гласуването.

"Правата до Camera, Photos / Media / Files, Storage, Control flashlight се изискват, защото в приложението може да се влезе чрез сканиране на QR код, издаден от администраторите на система. При инсталация тези права остават неактивни и едва след опит за стартиране на тази функционалност се изисква разрешаването им. Това, че едно приложение изисква права от операционната система не значи, че администраторът обработва данните - по-често те са нужни за работата на самото приложение. Например ако дадено приложение иска достъп до сензора за пръстов отпечатък не значи, че администраторът обработва биометрични данни - всичко това е ограничено само в рамките на устройството и данните не излизат оттам. Всеки инсталирал мобилното приложение може да влезе в правата след това и да види, че са неактивни. Могат да се активират само и единствено след изрично потвърждение на потребителя, както е и с много други приложения. Всяко стандартно приложение за сканиране на QR кодове ги има същите и това се проверява лесно.", казва още той.

Мирчев сравнява отношението на общинските съветници от ГЕРБ към мобилното приложение с популярните и напълно безпредметни декларации от потребители във Facebook по "Римския статут" или "Бернската конвенция", с които забраняват на социалната мрежа да ползва техни снимки, съобщения или публикации.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024
Важно днес

За Борисов всички възможности за разговори с ПП-ДБ са "счупени"

Борисов не изключи следващият парламент да е в различна конфигурация заради участието на Ваня Григорова във вота

10:10 - 26.04.2024
Важно днес

Бориславова: Росен Желязков действа като пленник на Пеевски и Борисов

ПП-ДБ не изключват да управляват с ГЕРБ след изборите, но само при ясни условия и споразумение

08:23 - 26.04.2024
Важно днес

Журналисти облякоха черни дрехи в ефир в знак на протест срещу спорна реформа в Словакия

Журналистите на словашкия обществен оператор протестират срещу реформа, която създава опасения за свободата на медиите

07:55 - 26.04.2024
Важно днес

49-ото Народно събрание ще има поне още едно извънредно заседание (Обновена)

Парламентът ще заседава извънредно във вторник

07:35 - 26.04.2024
Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024