ГЕРБ оттегли кандидата си за председател на ЦИК часове след номинацията

Номинацията на Красимир Ципов за председател на новата ЦИК ще бъде оттеглена от ръководството на ГЕРБ. Това стана ясно на пресконферернция в централата на партията, на която участва и премиерът в оставка Бойко Борисов.

Самият Борисов настояваше, че ГЕРБ трябва да получи този пост и обвиняваше останалите парламентарни групи и президента в опит за отнемането на позицията. Във вторник той каза следното: „Председателят на ЦИК трябва да е от първата политическа сила, това сочи демокрацията. Те обаче ще правят жребий и който се падне - ще джуркаме топчета за шеф на ЦИК, добре“

В четвъртък сутрин обаче последва обрат.

"Натрупал съм достатъчно опит да разчитам действията още преди да са започнали. Взехме решение и предложението ни е да оттеглим г-н Ципов. Не защото не искаме да носим отговорност. Накарах да ми върнат вчера няколко събития, за да ги видя. Видях как се споглеждат и как са се сговорили партиите при Радев. Извинявайте, ние обжалваме този избирателен закон. Те не предлагат председател на ЦИК, не предлагат и секретар. Утре няма да има наблюдение върху секциите. Ще кажат, че "не ние сътворихме глупостите, а председателят от ГЕРБ, Ципов да обясни защо". Може да задължат Ципов да подпише договорите за машини, за видеонаблюдение, които ние обжалваме", каза Борисов.

Ципов заяви, че лично е предложил "да обсъдим ситуацията и да вземем решение дали да не бъде оттеглена моята кандидатура като председател на ЦИК".

Неговото име беше единственото предложено за председателското място от шестте парламентарни групи на вчерашните консултации при президента Румен Радев.

Досегашният говорител на ЦИК и експерт по изборни системи Димитър Димитров заяви, че "авторите на новия Изборен кодекс не бива да бягат от отговорност, а аз имам разбиране, че в него има невъзможни неща за изпълнение".

Димитров също беше номиниран от ГЕРБ за член на новата Централна избирателна комисия.

"Вкарват ни в капан, няма да мине номерът", каза Борисов.


Борисов след корупционния скандал: Всеки, който ме е атакувал, е загубил изборите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024