ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС заедно предлагат забрана за внос на руски петрол в България Снимка: © Getty Images

България да спре доставките и преработката на руски петрол, като отмени дерогацията за използването му през законови промени. Това предлагат депутати от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС.

Такива ограничения действат в Европейския съюз от 2022 г. насам, но България получи отстъпка да продължи да внася петрол от Русия до края на 2024 г. Предложените от народните представители на практика ще отменят договрената дерогация с блока. Това ще стане с промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Те са внесени късно в петък вечерта с подписите на Христо Иванов, Кирил Петков, Ивайло Мирчев, както и на народните представители от ГЕРБ-СДС и ДПС.

Според предложенията България трябва да отмени изключението за използване на руски петрол до един месец след влизането на закона в сила. Депутатите все пак оставят възможност този срок да бъде удължен, ако Съветът по сигурността на Министерски съвет прецени, че е недостатъчен. Разглеждането на проекта обаче ще отнеме време, тъй като народните представители вече излязоха в лятна ваканция, която ще продължи до края на август.

С предложения законопроект се правят промени и в Закона за административното регулиране на икономическите дейности. Променя се процедурата по назначаване на особен търговски управител при установяване на обстоятелства, които застрашават националната сигурност или международни ограничителни мерки.

Особеният търговски управител ще се назначава от парламента първоначално за 6 месеца по предложение на правителството.

“Предлагаме назначаването на особен търговски управител, който да е отговорен пред и контролиран от Народното събрание. Особеният търговски управител ще бъде стриктно контролиран от Комисията по икономическа политика и иновации, както и от Народното събрание в цялост. Той ще бъде задължен да представя подробни шестмесечни планове за действие, които ще са неразделна част от договора за управление и ще бъдат отчитани и приемани от Комисията по икономическа политика и иновации”, се казва в мотивите на вносителите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024