ГЕРБ "прехвърли топката" на ЦИК да организира правила за вот по време на пандемия Снимка: © Народно събрание

Хората под домашна карантина и заразените с Covid-19 пациенти, които се лекуват в болници, ще могат да упражнят правото си на глас с подвижна избирателна урна или разкрита специална секция по време на парламентарните избори на 4 април. Това гласуваха депутатите на първо четене, нанасяйки поправки в Закона за мерките по време на извънредното положение.

Промените бяха въведени по предложение на управляващата коалиция – ГЕРБ и ОП, но те те прехвърлиха цялата отговорност за здравните мерки на Централната избирателна комисия.

ЦИК е задължена да приеме правила за организацията и гласуването по време на пандемия до средата на февруари – или 50 дни преди деня на изборите.

Текстовете предизвикаха спорове между управляващите и опозицията. БСП обвини управляващата коалиция, че за пореден път „прехвърля топката“ на ЦИК.

„Така написан, законът създава повече хаос, отколкото да решава проблеми. С промените се дават несвойствени задължения на ЦИК. Тя не е медицински и здравен орган, не може да издава медицински протокол. Здравните власти трябва да издадат този протокол, а ЦИК да го предложи в своите методически указания“, каза Филип Попов от левицата, цитиран от bTV.

Промените бяха подкрепени от ДПС. От ГЕРБ дадоха за пример Португалия, където на последните избори карантинираните граждани са гласували с подвижна избирателна урна.

У нас мобилните секции ще са от минимум трима души. Същото ще важи и за секциите в чужбина. Ще се даде възможност на хората да удостоверят самоличността си и с изтекъл документ, без предварително да подават заявление за това.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Цветелина Цекова за силата да сътвориш смисъл от болката

Когато си тръгва от насилието, взима част от него със себе си и благодарение на таланта и вътрешната си сила, го превръща в оръжие срещу самото него.

09:59 - 16.04.2024
Важно днес

Хиляди хора в Грузия протестираха срещу спорния законопроект за "чуждите агенти"

"Не на руския закон" - скандираха хиляди протестиращи пред парламента. Много от тях развяваха знамена на ЕС и Грузия.

08:02 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев смени служебния министър на външните работи с Даниел Митов след закана от Борисов

Предложението е мястото му да заеме Даниел Митов

22:15 - 15.04.2024
Важно днес

Живко Коцев е призован в антикорупционната комисия за повдигане на обвинение

Бившият главен секретар на МВР е извикан в петък, но ще се яви в сряда

21:10 - 15.04.2024