Снимка: © Народно събрание

Хората под домашна карантина и заразените с Covid-19 пациенти, които се лекуват в болници, ще могат да упражнят правото си на глас с подвижна избирателна урна или разкрита специална секция по време на парламентарните избори на 4 април. Това гласуваха депутатите на първо четене, нанасяйки поправки в Закона за мерките по време на извънредното положение.

Промените бяха въведени по предложение на управляващата коалиция – ГЕРБ и ОП, но те те прехвърлиха цялата отговорност за здравните мерки на Централната избирателна комисия.

ЦИК е задължена да приеме правила за организацията и гласуването по време на пандемия до средата на февруари – или 50 дни преди деня на изборите.

Текстовете предизвикаха спорове между управляващите и опозицията. БСП обвини управляващата коалиция, че за пореден път „прехвърля топката“ на ЦИК.

„Така написан, законът създава повече хаос, отколкото да решава проблеми. С промените се дават несвойствени задължения на ЦИК. Тя не е медицински и здравен орган, не може да издава медицински протокол. Здравните власти трябва да издадат този протокол, а ЦИК да го предложи в своите методически указания“, каза Филип Попов от левицата, цитиран от bTV.

Промените бяха подкрепени от ДПС. От ГЕРБ дадоха за пример Португалия, където на последните избори карантинираните граждани са гласували с подвижна избирателна урна.

У нас мобилните секции ще са от минимум трима души. Същото ще важи и за секциите в чужбина. Ще се даде възможност на хората да удостоверят самоличността си и с изтекъл документ, без предварително да подават заявление за това.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти