ГЕРБ преизбра Бойко Борисов за председател и поиска предсрочни избори Снимка: © Булевард България

Бойко Борисов беше преизбран за председател на ГЕРБ с пълно единодушие по време на Националното събрание на партията в неделя. На заседанието нямаше нито един глас "против" или "въздържал се", за сметка на 943 "за".

Освен това делегатите приеха декларация, с която поискаха смяна на властта и явяване на предсрочни избори.

Предложението за избиране на бившия премиер за нов четиригодишен мандат като лидер на партията направиха Томислав Дончев и Даниел Митов, които запазиха зам.-председателските си места. "Въпросът не е кой, а защо. Защото ни трябва опит, сила и лидерство - Бойко Борисов", заяви Дончев.

Борисов, който официално е лидер на ГЕРБ от 2010 г., му върна жеста и обяви, че предлага той и Митов да останат зам.-председатели: „По време на война командирите не се сменят. Те са се доказали със своите качества, обичат ГЕРБ, хората и народа си от душа“, заяви лидерът на партията и допълни, че „в никоя партия" нямало такива като тях.

В Изпълнителната комисия на ГЕРБ влизат бившият министър на енергетиката Делян Добрев; кметовете на София, Стара Загора и Бургас – Йорданка Фандъкова, Живко Тодоров и Димитър Николов; бившият председател на НС Цвета Караянчева; Иван Тотев; бившият социален министър Деница Сачева; бившият здравен министър Костадин Ангелов; Тодор Тодоров, Илтер Садъков, Вежди Рашидов и Тодор Кръстев.

Димитър Главчев е избран за председател на Контролната комисия на партията. В нея влизат още Михаела Крумова, Александър Иванов, Бранимир Георгиев, Любомир Матеев, Галя Желязкова, Георги Мараджиев.

След като те бяха избрани, Костадин Ангелов изчете политическа декларация, с която ГЕРБ атакува управляващите и настоява за явяване на предсрочни избори. Тя беше приета единодушно от делегатите.

„След десетилетия на стабилност, модернизация, развитие и нисък дълг, България е изправена пред редица кризи. Липса на взаимодействие между институциите, разделяне на обществото, растящи цени на енергоносителите, които предизвикват мащабна криза и по-висока от средната инфлация за Европа. Чудовищна война близо до нас, която предизвиква глобална несигурност“, гласи декларацията.

„След усилията за отстраняване на ГЕРБ от политическия живот, новата коалиция на омразата се опита да лиши стотици български граждани от правата им. Силовите структури на държавата репресират хора заради политическите им убеждения. Българското общество е разделено, обезверено и отслабено. В тази ситуация България се управлява от правителство, което няма програма, кадрови потенциал и адекватни цели. В съдбовен момент като днешния България се управлява от авантюристи, популисти-социалисти, обединени единствено от омразата към ГЕРБ“, прочете от трибуната Ангелов.

Според декларацията резултатът от всичко това е "не само че правителството не е в състояние да реши кризите, но ги усложнява и задълбочава".

Националното събрание на ГЕРБ възлага на Изпълнителната комисия:

1. Заедно с парламентарната група на ГЕРБ-СДС да работи за ново управление на страната, което да възстанови стабилността, междуинституционалния диалог, да създаде условия за икономическа и социална сигурност за гражданите;

2. Да сформира постоянни екипи, които да подготвят антикризисна програма за управление на България;

3. Да изгради постоянно действащ национален предизборен щаб, който заедно със структурите на партията да представи стратегия за явяване на предсрочни избори в най-кратък срок.

Бойко Борисов атакува управляващата коалиция заради обвиненията на Кирил Петков към младежите на ГЕРБ, че със спонсорирани публикации във Facebook са създали паника за презапасяване с гориво от бензиностанциите. „Още от юни цената на всичко започна да се вдига“, твърди бившият премиер.

Той не се съгласи с изречението „коалиция на омразата“ от декларацията на партията, но иска национален щаб и предсрочни избори, защото „в този парламент няма нищо друго освен четворна коалиция, която се бори за постове и пари“, каза той.

Според него, ако ГЕРБ били на власт, разликата в цените на тока щяла да е +/- 2-3%. Борисов разкритикува и думите на Корнелия Нинова, която обвини в спекула производителите на олио. „Не правим ние спекулата“, заяви той, след като вицепремиерът от БСП заяви, че започват проверки за евентуален картел.

„Много искаха да ме сменят. Много им се щеше дворът да остане без овчарско куче. Още имате нужда от мен. Още имате нужда от кучето“, каза Борисов.

Гост на заседанието на Националното събрание на ГЕРБ беше председателят на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламант - Манфред Вебер.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гуинет Полтроу и странният съдебен процес срещу нея, който завладя социалните мрежи

Актрисата Гуинет Полтроу е изправена пред оспорвана съдебна битка, в центъра на която е ски инцидент от 2016 г.

14:23 - 25.03.2023

Отстъпки за гориво срещу доставка на храни в селата. Кабинетът обмисля нови компенсации за бизнеса

Служебният кабинет обмисля нови мерки, с които да се бори с инфлацията

12:11 - 25.03.2023

Макрон свали "луксозния" си часовник по време на интервю - и си навлече критики

Някои твърдят, че часовникът на Макрон струва близо 80 хил. евро, докато други дават далеч по-ниска цена от 2400 евро.

11:36 - 25.03.2023

Байдън и Трюдо представиха единен фронт срещу авторитарните режими

Срещата между двамата лидери идва само дни след визитата на Си Дзинпин в Москва

09:04 - 25.03.2023

Явор Божанков: Борисов е на финала на кариерата си, но колко ще продължи този финал?

Има външнополитически риск България трайно да бъде откъсната от сърцето на Европа

09:00 - 25.03.2023

ГЕРБ постави условие пред ПП за преговори в новия парламент

Контролът на Министерството на финансите се оказа критичната точка за ГЕРБ

21:26 - 24.03.2023