ГЕРБ преобърна позицията си за БНБ и се застъпи за Каримански Снимка: © Булевард България

Тома Биков от ГЕРБ даде сигнал за това, че парламентарната група ще подкрепи Любомир Каримански за нов управител на БНБ заради "политическа позиция" на партията, която гласи да не се дават гласове за каквито и да е предложения на "Продължаваме промяната" след ареста на Бойко Борисов на 17 март.

Той отхвърли и варианта ГЕРБ да помогне за спиране на процедурата за избора в БНБ като "абсурдно предложение".

Биков обяви още, че партията "категорично не е готова да предостави регулацията на целия финансов поток на човек като Асен Василев".

"Моето лично мнение е, въпреки че при други обстоятелства не бих подкрепял г-н Каримански, защото той е част от управляващото мнозинство и представители на неговата партия обиждат нашата група, но само за да се спази балансът и да не се даде възможност на Асен Василев да овладее и тази структура, аз бих подкрепил г-н Каримански", каза той .

Изказването му беше последвано от реплика на Георги Свиленски, който призова ГЕРБ да обясни на избирателите си защо кандидатът на БНБ от управляващата коалиция ще бъде избран с техните гласове и "на цената на какво подкрепяте Каримански".

Той напомни, че досега позицията на Бойко Борисов беше, че няма да подкрепи нито Андрей Гюров, нито Любомир Каримански. Свиленски обаче предположи, че ГЕРБ се е готвил да даде гласове на ИТН още от самото начало на процедурата преди три седмици, след като умишлено подкрепи желанието на Каримански да форсира избора на нов гуверньор - позиция, за която самият той се кандидатира.

Свиленски отхвърли намека на Биков, че само ПП се държали неуважително към ГЕРБ в пленарна зала:

"Джипко Бибитко" не е моя реплика, а вие ще подкрепите кандидата на парламентарната група, която ви нарече "Джипко Бибитко" и това трябва да го обяснявате на вашите избиратели", каза Свиленски с препратка към прякора, който Тошко Йорданов даде на Борисов.

Призивът на депутата от БСП беше последван от силен смут в пленарната зала, след като председателстващият заседанието Мирослав Иванов (ПП) отказа да даде думата на Тошко Йорданов и Десислава Атанасова за лични обяснения.

Между тях избухна шумен спор за това кой има право да говори от трибуната като "засегнато лице".

Иванов изрично обърна внимание на депутатите, че обръщението на Свиленски не е било лично към тях като индивидуални членове на парламента, а като представители на политическа сила. Всъщност - депутатът от БСП дори не беше споменал поименно Тошко Йорданов, който настояваше да му отговори през микрофоните.

Йорданов обвини колегата си от ПП, че не е чел правилника - малко по-късно той се обърна и към Свиленски, като обяви, че намеците за договорки между ГЕРБ и ИТН са "долни, позорни, лъжливи и отвратителни". Той го попита и дали "във вашата ПГ ви позволяват да гласувате по съвест, защото всички знаем какво сме си говорили по коридорите - какво усещате и какво трябва да направите".

"Ако искате, на четири очи може и да се сбием, но не и пред пленарната зала да правим този цирк и да се самопоставяме още повече в тази ситуация. Ще видим как ще гласува опозицията, но както и да гласува, не можем да ѝ кажем копче, защото ние се докарахме до това дередже", каза още депутатът от ИТН.

Десислава Атанасова взе думата за процедурна забележка, в която контраатакува Георги Свиленски, като му напомни за "договорките" между БСП и ДПС около избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС през 2013 г. (без да споменава името на Пеевски).

Крясъците в пленарната зала продължиха, което накара Мирослав Иванов да наложи наказание "забележка" на бившия здравен министър Костадин Ангелов заради това, че се проявява "ежедневно неуважение към водещия на пленарното заседание".

Ангелов отговори на наказанието, като занесе опаковка от лекарства на трибуната на председателите, за да "се успокои" заместник-председателя на НС.

Междувременно премиерът Кирил Петков допусна, че избор на нов гуверньор в петък няма да има.

"Една от коалиционните партии реши, че на всяка цена този избор трябва да се случи. Най-вероятно тази кандидатура няма да бъде подкрепена. Тогава трябва да седнем спокойно и внимателно да обсъдим всички кандидатури, за да имаме една обща. Предложихме оттук нататък независимо коя кандидатура на кой е - ако три от четирите партии не одобряват дадена личност, предложението да се оттегля. Да имаме правило за този тип ситуации. Надявам се всички да сме научили урока от тази ситуация", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И БСП е готова да работи за експертен кабинет с третия мандат

Това заяви председателят на ПГ на партията Борислав Гуцанов на консултациите при президента Румен Радев.

11:00 - 25.06.2024
Европейски дневници

Орбан и Мелони отчетоха общите си виждания, но няма да се съюзяват официално в ЕП

Партия "Фидес" няма да бъде част от групата на Европейските консерватори както се очакваше

09:24 - 25.06.2024
Важно днес

"Възраждане" поиска третия мандат за правителство "с всички без ГЕРБ и ДПС"

Румен Радев припомни на Костадин Костадинов, че не му излизат сметките

09:00 - 25.06.2024
Важно днес

Криминалист: Брендо се предаде, защото нещо го притеснява отвън

Това е избор за оцеляване, казва адв. Димитър Марковски

08:31 - 25.06.2024
Важно днес

Джулиан Асанж излиза на свобода

Основателят на Уикилийкс постигна споразумение със САЩ и се призна за виновен

07:43 - 25.06.2024
Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024