ГЕРБ прехвърли вината за проявите на насилие по време на протестите от 10 юли върху обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който се укрива в Дубай от януари насам. 

Административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов каза, че опитът за пробив на кордона на бул. "Дондуков" около 20:30 ч. и последвалото нападение срещу автобусите на симпатизанти на ГЕРБ при изтеглянето им от площад "Ал. Невски" е било "изключително добре организирано и режисирано от платени провокатори, които имат и своя генезис и подкрепа далеч от пределите на нашата страна в една много топла държава". 

"Те бяха мотивирани от всички олигарси, които в момента са основните сценаристи и режисьори на техния актьор - президента Радев. Всички ангажирани в този процес лица, които трябва да понесат отговорност, Тяхното безсилие доведе до едно единствено обобщение. Лицето на Радев, което се изчерпва в една снимка", каза Паунов, като показа фотография на полицай с разкървавено лице. 

Сблъсъци имаше в късните часове на деня, когато част от участниците в протеста се събраха отново пред Министерски съвет и започнаха да хвърлят бутилки и яйца срещу сградата и полицаите. Свидетели показаха, че някои от нападателите бяха задържани и бити в колонадата на правителствената сграда. 

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков обяви, че "голяма част от протестиращите бяха превърнати във фон на шпицкомандите на Васил Божков". 

"През цялото време призовавахме нашите симпатизанти да не се поддават на провокации и се опитахме да предотвратим това, което се случи след това. В края на деня - със знанието на Радев, а ако не с неговото знание, значи не знае как да лидира митинг от 4-5 хиляди души, какво остава с държава от 7 милиона души", каза Биков. 

Социалният министър Деница Сачева заяви, че партията е била предварително подготвена, че ще се подготвят провокации, и даде за пример името на политическия проект на Божков "Българско лято". 

"Бяхме сигурни, че атаките ще се случат през лятото. Да поговорим за българската зима. Добрият политик се познава по това дали мисли за бъдещето. Моментните страхове на хората са управляеми само до един момент", каза тя. 

"Няма да допуснем гражданска война, дори да имаме шанс да я спечелим. Демокрацията работи, когато е безусловна и перманентна. Не може да е демократично, когато ти си спечелил и избран, а когато печели друг, да не е истинска. Много лесно може да ви накарам да се мразите помежду си. Да накараш някого да мрази, е лесно, друго е да ги накараш да вярват. Изкуството на полтиката от различни хора с различни убеждения е да сглобиш нещо добро, което води до добър резултат", каза вицепремиерът Томислав Дончев.

Той попита "Кой носи политическата отговорност за това, което се случи".  


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Предизборен дебат или "шоу": bTV изгони Луна от студиото, Волен Сидеров напусна демонстративно

Дебатът между Луна, Сидеров, Александър Томов и Николай Малинов се превърна във фарс

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ