ГЕРБ: Протестът бе превърнат във фон на шпицкомандите на Васил Божков

ГЕРБ прехвърли вината за проявите на насилие по време на протестите от 10 юли върху обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който се укрива в Дубай от януари насам.

Административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов каза, че опитът за пробив на кордона на бул. "Дондуков" около 20:30 ч. и последвалото нападение срещу автобусите на симпатизанти на ГЕРБ при изтеглянето им от площад "Ал. Невски" е било "изключително добре организирано и режисирано от платени провокатори, които имат и своя генезис и подкрепа далеч от пределите на нашата страна в една много топла държава".

"Те бяха мотивирани от всички олигарси, които в момента са основните сценаристи и режисьори на техния актьор - президента Радев. Всички ангажирани в този процес лица, които трябва да понесат отговорност, Тяхното безсилие доведе до едно единствено обобщение. Лицето на Радев, което се изчерпва в една снимка", каза Паунов, като показа фотография на полицай с разкървавено лице.

Сблъсъци имаше в късните часове на деня, когато част от участниците в протеста се събраха отново пред Министерски съвет и започнаха да хвърлят бутилки и яйца срещу сградата и полицаите. Свидетели показаха, че някои от нападателите бяха задържани и бити в колонадата на правителствената сграда.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков обяви, че "голяма част от протестиращите бяха превърнати във фон на шпицкомандите на Васил Божков".

"През цялото време призовавахме нашите симпатизанти да не се поддават на провокации и се опитахме да предотвратим това, което се случи след това. В края на деня - със знанието на Радев, а ако не с неговото знание, значи не знае как да лидира митинг от 4-5 хиляди души, какво остава с държава от 7 милиона души", каза Биков.

Социалният министър Деница Сачева заяви, че партията е била предварително подготвена, че ще се подготвят провокации, и даде за пример името на политическия проект на Божков "Българско лято".

"Бяхме сигурни, че атаките ще се случат през лятото. Да поговорим за българската зима. Добрият политик се познава по това дали мисли за бъдещето. Моментните страхове на хората са управляеми само до един момент", каза тя.

"Няма да допуснем гражданска война, дори да имаме шанс да я спечелим. Демокрацията работи, когато е безусловна и перманентна. Не може да е демократично, когато ти си спечелил и избран, а когато печели друг, да не е истинска. Много лесно може да ви накарам да се мразите помежду си. Да накараш някого да мрази, е лесно, друго е да ги накараш да вярват. Изкуството на полтиката от различни хора с различни убеждения е да сглобиш нещо добро, което води до добър резултат", каза вицепремиерът Томислав Дончев.

Той попита "Кой носи политическата отговорност за това, което се случи".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024