ГЕРБ: Румен Спецов лично е получил данъчния акт за дълга от 1.2 млн. лв. на фирмата му

Бившият финансов министър Кирил Ананиев обяви уличаващи данни срещу действащия изпълнителен директор на НАП Румен Спецов от времето, в което е бил собственик на една от фирмите - големи длъжници на данъчната система "Гранекс Трейдър".

"В НАП има информационна система "Контрол", в която влизат всички хора, за които има подозрения, че източват ДДС или други данъци. Фирмата на Румен Спецов съществува в тази информационна система още от момента, в който му е изпратена заповедта за данъчна ревизия. Той лично си е получил тази заповед, лично е получил и ревизионния доклад, по който е трябвало да отрази своите виждания. Той сам е предложил удължаване с 1 месец, което ДОПК позволява, и е използвал този период, за да продаде своята фирма на малоимотен човек, съден няколко пъти. Аз съм убеден, че това е жива форма за източване на ДДС, за която той трябва да даде публичен отговор", каза Кирил Ананиев на брифинг в централата на ГЕРБ.

Александър Иванов от ГЕРБ обяви още, че старата фирма на Спецов е правила обороти за милиони, без да има активи, платени сметки за ток или служители, наети на трудов договор.

"Аз работя близо 40 г. в Министерството на финансите, за първи път започва да се организира проверка срещу изпълнителния директор. Това силно демотивира служителите на НАП. Финансовият министър вече 4-ти ден не може да намери механизма, по който да се извърши тази проверка. Срамно е шефът на НАП да е обвързан с тези процеси по източване на ДДС. Надявам се, че в Харвардския университет също са учили програмата за контрол и борба с данъчни измами. Асен Василев е длъжен да знае как да постъпи по този проблем. Ако е забравил, ще го помоля да си припомни", каза Ананиев по адрес на наследника си в Министерството на финансите.

Думите му идват в отговор на коментар на Асен Василев, че ще назначи проверка на миналото на Румен Спецов, но не иска да възлага на НАП да проверява собствения си директор, а търси друг инспекторат от държавната администрация за тази цел.

В интервю за "Свободна Европа" Василев твърдеше, че е убеден в професионалните качества на Спецов, но каза, че ако се докаже, че той е знаел за големите данъчни задължения на фирмата си преди продажбата, ще бъде уволнен.


Асен Василев ще назначи нова проверка в НАП заради фирмата на Румен Спецов

Новият шеф на НАП Румен Спецов се оказа шампион по културизъм


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024