Снимка: © Булевард България

Разпадът на четворната коалиция зад кабинета "Петков" се оказа тема, по която най-голямата опозиционна партия ГЕРБ реши да реагира пасивно.

В четвъртък сутрин Десислава Атанасова и Тома Биков отказаха да потвърдят дали партията ще поиска вот на недоверие срещу Кирил Петков, след като ИТН вече оттегли подкрепата си за кабинета.

"На мястото на Кирил Петков бих поискал вот на доверие", каза Биков пред журналисти в първия коментар на политическо ниво от ГЕРБ след кризата.

Биков определи гласуванията за актуализацията на бюджета и евентуалните персонални промени в кабинета като предстоящи изпитания за доверието в Петков.

ГЕРБ няма да подкрепи предложенията на Асен Василев за промени в Бюджет 2022 и отхвърли варианта да даде подкрепа за Бойко Рашков като председател на КПКОНПИ.

На въпросите дали най-голямата опозиционна партия ще форсира сваляне на правителството на ПП, Тома Биков отговаряше многозначително: "Нека да видим как ще се развие този процес" и "Ние сме носили отговорност за управлението, когато сме били управляващи, не ни карайте да носим отговорност за управлението, когато сме в опозиция".

Коментарите от ГЕРБ дойдоха след часове на мълчание от страна на партийното ръководство и отсъствие на цялата парламентарна група при откриването на пленарното заседание на Народното събрание на 9 юни.

Проверката на кворума отне повече от три минути, докато останалите пет парламентарни групи съберат поне 121 народни представители, за да може да започнат работа.

Липсата на ГЕРБ доведе и до скоропостижно прекъсване на заседанието при гласуването за създаване на нова анкетна комисия за проверка на проектите за руските газопроводи Южен/Турски поток, по предложение на ДПС.

Всяка от петте групи предложи свои представители в нея, но липсата на депутати от ГЕРБ доведе до ситуация на потенциалното ѝ "недокомплектоване".

Председателят на 47 Народно събрание Никола Минчев допусна, че съставът на комисията може да се приеме и без номинациите на ГЕРБ, които да бъдат допълнени на по-късен етап.

Хамид Хамид от ДПС обаче поиска гласуването да се отложи заради отсъствието на втората по големина парламентарна група, а Мустафа Карадайъ използва правото да поиска временно прекъсване на пленарното заседание.

Малко преди 10 ч. зам.-председателят на 47 НС от ГЕРБ Росица Кирова, Тома Биков и още няколко депутати от групата все пак се появиха в парламента, за да предложат и своите номинации. Час след началото на заседанието представителите на ГЕРБ вече бяха по местата си в залата, но работата на парламента отново беше прекъсната за 15 минути почивка - този път по искане на Десислава Атанасова.

До снощи единствената реакция от страна на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов след сигнала на Слави Трифонов за излизане от властта се оказа лаконично изявление пред "Дневник", в което той обяснява, че не знаел какво се е случило, защото токът в Банкя спрял по време на бурята.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"