ГЕРБ ще подкрепи военната помощ за Украйна, "Възраждане" заплаши да свали властта с "всички възможни средства" Снимка: © Булевард България

Предложението на "Демократична България" за предоставяне на военна помощ на Украйна прокара дълбока разделителна линия в Народното събрание.

Малко след декларацията на ДБ - от ГЕРБ внесоха свой проект на решение, с което правителството се задължава да предостави военна и техническа подкрепа на Киев, а едновременно с това - "да започне преговори със съюзниците ни в НАТО за заместващ и подсилващ капацитет на отбранителните способности на Република България".

"Продължаваме промяната" обявиха, че са готови да разговарят по конкретни предложения на ДБ, но че "в момента няма как да предоставяме стратегическа бойна техника като ракети".

БСП са твърдо против предоставянето на друг вид помощ освен хуманитарна. ДПС все още не са обявили дали биха гласували "За" решение за военна подкрепа на Киев.

От "Възраждане", на свой ред, заеха рязко агресивна позиция, в която заплашват да свалят правителството "с всички възможни средства", но да не позволят на България "да участва във военния конфликт".

Тезата, че предоставянето на оръжие или защитна техника на украинската армия ще доведе до "включване във войната", беше поддържана от президента Румен Радев, който също ултимативно обяви, че няма да допусне подобно нещо.

Министърът на отбраната Драгомир Заков предпочете да се разграничи от нея, като призова "да не се развива тезата, че ако България не изпраща оръжие на Украйна, то подкрепя Путин. Това е също толкова вредна теза, колкото и тази, че ако имахме някакво оръжие и го изпратим, то това ще ни вкара във война".

От ГЕРБ напомнят, че 28 европейски държави без Унгария и България вече подпомагат с военна и техническа помощ Украйна.

"Нито една от тези страни не е станала част от конфликта и не е въвлечена във военни действия. За съжаление българското правителство се е снишило и търси индулгенция в парламента, нищо че повечето правителства предоставят военна и техническа без решение на техните парламенти", се казва в позицията.

От партията посочват, че "подпомагането на жертвата по никакъв начин не означава въвличане в конфликта или неговата ескалация", а правото на самозащита е фундаментално.

"Възраждане" реагираха с намерение да организрат "нов антивоенен протест срещу пълзящата окупация на българската територия", който би трябвало да се проведе на 6 април.

Анонсът дойде ден след като прокуратурата обяви, че проверява техният депутат Елена Гунчева за това, че призова във Facebook Русия да използва "високоточковите" си оръжия срещу сградата на българския Министерски съвет и на американското посолство.

"Притеснява ви шеговитият коментар на Гунчева, а не ви притеснява, че зам.-председател на Народното събрание призовава да се прати оръжие за Украйна", беше коментарът на Костадин Костадинов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

LVMH отчете значителен спад в продажбите на шампанско и коняк

За първото тримесечие на годината приходите от спиртни напитки са с 16% по-ниски

14:10 - 21.04.2024
Важно днес

Изход от кризата или нова криза? В Косово гласуват на референдум за отстраняване на албански кметове

Близката до Белград партия "Сръбска листа" призова за бойкот

13:32 - 21.04.2024
Важно днес

Шанс за живот на трима души даде донорска ситуация в "Пирогов"

Черният дроб и бъбреците на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж са били трансплантирани

11:48 - 21.04.2024
Важно днес

"Няма малка корупция в завладяна държава". Кирил Петков за следенето от НСО, "независимите анализатори" и компроматите

Бившият премиер даде примери как действа "дълбоката държава"

10:28 - 21.04.2024
Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024