ГЕРБ уличи шефа на "Военна полиция" в тормоз над офицера, посегнал на живота си след Чешнегирово

ГЕРБ поиска да се създаде анкетна парламентарна комисия, която да разследва действията на служба "Военна полиция" след нахлуването на войници от силите на НАТО в цивилен цех по време на учения край Чешнегирово.

Даниел Митов посочи, че партията разполага с информация за "нередности, нарушения и дори злоупотреба със служебно положение при извършването на проверката", като уличи ръководството на Военна полиция в упражняване на "тежък натиск" върху 31-годишният лейтенант Тодор Манчев, намерен мъртъв на 19 юли в полигона "Ново село".

Според информацията на ГЕРБ - Манчев е бил дежурен офицер в деня, в който собственикът на цеха в Чешнегирово е подал сигнал до Военна полиция за инцидента с американските военни.

Лейтенантът го е докладвал към ръководството на службата, което е трябвало да докладва на министъра. В същото време се осъществяваше смяната на кабинета "Борисов 3" със служебното правителство. За случилото се във военната база се разбра едва 10 дни по-късно, когато Нова ТВ разпространи записи.

Митов твърди, че проверката на Инспектората на Министерството на отбраната е разкрила "шокиращи практики по замазване на отговорността, включително и данни за престъпления от ръководството на Военна полиция, които следва да се предоставят на Военна прокуратура", но е излязла с извод, че лейт. Тодор Манчев не е нарушил правилата.

Според ГЕРБ този доклад обаче е предаден от военния министър Георги Панайотов на и.д. директор на "Военна полиция" Ивайло Сотиров, който е посочен като един от хората, опитали да прикрият случая.

"Имаме информация, че междувременно лейт. Манчев е подложен на натиск да промени показанията си, да подпише неверни документи и да поеме цялата вина по случая, без да е виновен", казва Митов в декларацията си.

От ГЕРБ настояват да се направи парламентарно разследване, което да установи дали виновните военнослужещи са били наказани, дали е имало подправяне на документи и "набеждаване на дежурните служители" да поемат вината. От партията твърдят, че имали информация за това, че стаята на загиналия лейтенант е била "основно почистена в изключително кратък срок" след смъртта му.

Митов казва още, че според ГЕРБ ръководителят на Военна полиция не може да бъде командир, тъй като го считат за човек, който "е извършил зверски тормоз върху свой подчинен, докарвайки го до самоубийство".

Той съобщава още, че има данни за лично несъгласие на служебния премиер ген. Стефан Янев с назначаването на полк. Сотиров за постоянен директор на Военна полиция.

В деня, в който ГЕРБ отправиха обвиненията си срещу Сотиров, президентът Румен Радев повиши директора на Военна полиция до чин "бригаден генерал". До момента нито служебното правителство, нито президентството са коментирали твърденията на ГЕРБ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с его

14:30 - 27.02.2024
Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024
Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024
Важно днес

"Булсатком" вече официално е част от United Group

Сделката е финализирана след одобрението на КЗК

12:21 - 27.02.2024
Важно днес

Големият български актьор Славчо Пеев почина на 84 г.

Тъжната вест съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов в публикация във Facebook.

12:00 - 27.02.2024
Важно днес

Защитен свидетели по "Осемте джуджета" е заплашван

АКФ разказа за съмнения за изнасяне на секретна информация по делото

11:31 - 27.02.2024
Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024