ГЕРБ поиска да се създаде анкетна парламентарна комисия, която да разследва действията на служба "Военна полиция" след нахлуването на войници от силите на НАТО в цивилен цех по време на учения край Чешнегирово. 

Даниел Митов посочи, че партията разполага с информация за "нередности, нарушения и дори злоупотреба със служебно положение при извършването на проверката", като уличи ръководството на Военна полиция в упражняване на "тежък натиск" върху 31-годишният лейтенант Тодор Манчев, намерен мъртъв на 19 юли в полигона "Ново село". 

Според информацията на ГЕРБ - Манчев е бил дежурен офицер в деня, в който собственикът на цеха в Чешнегирово е подал сигнал до Военна полиция за инцидента с американските военни. 

Лейтенантът го е докладвал към ръководството на службата, което е трябвало да докладва на министъра. В същото време се осъществяваше смяната на кабинета "Борисов 3" със служебното правителство. За случилото се във военната база се разбра едва 10 дни по-късно, когато Нова ТВ разпространи записи. 

Митов твърди, че проверката на Инспектората на Министерството на отбраната е разкрила "шокиращи практики по замазване на отговорността, включително и данни за престъпления от ръководството на Военна полиция, които следва да се предоставят на Военна прокуратура", но е излязла с извод, че лейт. Тодор Манчев не е нарушил правилата. 

Според ГЕРБ този доклад обаче е предаден от военния министър Георги Панайотов на и.д. директор на "Военна полиция" Ивайло Сотиров, който е посочен като един от хората, опитали да прикрият случая. 

"Имаме информация, че междувременно лейт. Манчев е подложен на натиск да промени показанията си, да подпише неверни документи и да поеме цялата вина по случая, без да е виновен", казва Митов в декларацията си. 

От ГЕРБ настояват да се направи парламентарно разследване, което да установи дали виновните военнослужещи са били наказани, дали е имало подправяне на документи и "набеждаване на дежурните служители" да поемат вината. От партията твърдят, че имали информация за това, че стаята на загиналия лейтенант е била "основно почистена в изключително кратък срок" след смъртта му. 

Митов казва още, че според ГЕРБ ръководителят на Военна полиция не може да бъде командир, тъй като го считат за човек, който "е извършил зверски тормоз върху свой подчинен, докарвайки го до самоубийство". 

Той съобщава още, че има данни за лично несъгласие на служебния премиер ген. Стефан Янев с назначаването на полк. Сотиров за постоянен директор на Военна полиция. 

В деня, в който ГЕРБ отправиха обвиненията си срещу Сотиров, президентът Румен Радев повиши директора на Военна полиция до чин "бригаден генерал". До момента нито служебното правителство, нито президентството са коментирали твърденията на ГЕРБ. 

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?

Netflix ще покаже скандалното интервю на Даяна - въпреки несъгласието на принц Уилям

Новият сезон на The Crown връща един от най-травмиращите спомени за кралското семейство