ГЕРБ поиска да се създаде анкетна парламентарна комисия, която да разследва действията на служба "Военна полиция" след нахлуването на войници от силите на НАТО в цивилен цех по време на учения край Чешнегирово.

Даниел Митов посочи, че партията разполага с информация за "нередности, нарушения и дори злоупотреба със служебно положение при извършването на проверката", като уличи ръководството на Военна полиция в упражняване на "тежък натиск" върху 31-годишният лейтенант Тодор Манчев, намерен мъртъв на 19 юли в полигона "Ново село".

Според информацията на ГЕРБ - Манчев е бил дежурен офицер в деня, в който собственикът на цеха в Чешнегирово е подал сигнал до Военна полиция за инцидента с американските военни.

Лейтенантът го е докладвал към ръководството на службата, което е трябвало да докладва на министъра. В същото време се осъществяваше смяната на кабинета "Борисов 3" със служебното правителство. За случилото се във военната база се разбра едва 10 дни по-късно, когато Нова ТВ разпространи записи.

Митов твърди, че проверката на Инспектората на Министерството на отбраната е разкрила "шокиращи практики по замазване на отговорността, включително и данни за престъпления от ръководството на Военна полиция, които следва да се предоставят на Военна прокуратура", но е излязла с извод, че лейт. Тодор Манчев не е нарушил правилата.

Според ГЕРБ този доклад обаче е предаден от военния министър Георги Панайотов на и.д. директор на "Военна полиция" Ивайло Сотиров, който е посочен като един от хората, опитали да прикрият случая.

"Имаме информация, че междувременно лейт. Манчев е подложен на натиск да промени показанията си, да подпише неверни документи и да поеме цялата вина по случая, без да е виновен", казва Митов в декларацията си.

От ГЕРБ настояват да се направи парламентарно разследване, което да установи дали виновните военнослужещи са били наказани, дали е имало подправяне на документи и "набеждаване на дежурните служители" да поемат вината. От партията твърдят, че имали информация за това, че стаята на загиналия лейтенант е била "основно почистена в изключително кратък срок" след смъртта му.

Митов казва още, че според ГЕРБ ръководителят на Военна полиция не може да бъде командир, тъй като го считат за човек, който "е извършил зверски тормоз върху свой подчинен, докарвайки го до самоубийство".

Той съобщава още, че има данни за лично несъгласие на служебния премиер ген. Стефан Янев с назначаването на полк. Сотиров за постоянен директор на Военна полиция.

В деня, в който ГЕРБ отправиха обвиненията си срещу Сотиров, президентът Румен Радев повиши директора на Военна полиция до чин "бригаден генерал". До момента нито служебното правителство, нито президентството са коментирали твърденията на ГЕРБ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Страните от ЕС се споразумяха за нови санкции срещу Русия

Посланиците на страните от ЕС се споразумяха за осмия пакет от санкции срещу Москва

Гешев не вижда грешки в разследването срещу полицаите, замесени в катастрофата на Околовръстното

Свидетел на инцидента описа как полицайка се "кикотела" в компанията на шофьора-убиец

Илон Мъск все пак иска да купи Twitter за доворените 44 млрд. долара

След като по-рано прекрати сделката за покупка, Мъск отправи ново предложение към Twitter

Бунтът на отрязаните коси: Звездите на Франция подкрепиха жените на Иран

Жюлиет Бинош, Марион Котияр, Шарлот Рамплинг, Изабел Юпер и много други отрязаха косите си в знак на съпричастност

Ицо Хазарта се "извини" на Борисов за това, че има повече преференции от него

Хазарта победи Борисов, като събра 9 повече преференции на вота в неделя

"Възраждане" поиска да изгони журналисти от "Дневник", "Клуб Z" и "Медиапул", след което прекрати пресконференцията си

Костадин Костадинов твърди, че е "крайно некултурно" медии да не се съобразяват с исканията му

САЩ и Южна Корея изстреляха 4 ракети в отговор на провокация на Северна Корея

Това се случва ден след като заради изстреляна от Северна Корея ракета принуди Япония да обяви тревога

Как гласуваха наводнените села в Карловско на 2 октомври

Един месец след бедствието - какво се случи на изборите в Каравелово, Богдан, Слатина, Розино и Столетово

Потвърди се смъртта на още двама души при взрива в "Арсенал"

Жертвите са мъж на 55 г. и две жени на 53 и 43 г.