ГЕРБ все пак сезира прокуратурата заради ареста на Борисов

Специализираната прокуратура е започнала проверка по сигнал на ГЕРБ за евентуални престъпления по служба, извършени от лица, заемащи висши публични длъжности, във връзка със задържането на Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов на 17 март.

От съобщението на СП не може да се разбере кои са въпросните лица на висши длъжности, които ще бъдат проверявани - дали полицейски началници, или членове на Министерски съвет като Кирил Петков и Бойко Рашков. Премиерът стана свидетел, на база на чиито показания МВР реши да образува досъдебно производство срещу Борисов заради твърденията на Васил Божков за изнудване в особено големи размери от ръководителите в ГЕРБ.

Както посочва "Сега" - Спецпрокуратурата е компетентна да разследва премиера и министрите, но ако бъдат установени престъпни действия от по-ниско служебно ниво, проверката ще се прехвърли на друга прокуратура.

От държавното обвинение посочват, че сигналът до тях е подаден на 30 март от административния секретар на партия ГЕРБ - Цветомир Паунов, а не от някой от тримата души, които бяха задържани за 24 ч.

Адвокатът им Менко Менков беше готов да задейства прокуратурата с проверка още в деня след арестите на Борисов, Арнаудова и Горанов.

Два дни по-късно обаче Менков обяви, че Бойко Борисов ще подаде само административна жалба срещу задържането, без да сезира прокуратурата.

Тогава той обяви, че "Г-н Борисов е политик от световна класа и държавник със собствен стил, изобщо няма да предприема мерки да съди държавата, нито Кирил Петков, който е станал свидетел срещу него". Три седмици по-късно тази позиция изглежда преразгледана с действията на Паунов.

Новината за проверката беше обявена ден след като Кирил Петков беше повикан да даде повторно свидетелски показания по казуса, след като Софийската градска прокуратура обяви за "опорочени" всички действия на МВР по време на акцията на 17 март. Борисов, Арнаудова и Горанов също бяха разпитани от следователи, а за първи път от 2 години СГП се реши да поиска правна помощ от Обединените арабски емирства, за да може да проведе дистанционен разпит на Васил Божков от Дубай.


Кирил Петков след 3 часа в прокуратурата: Обясних в детайли, че има неща, които ме притесняват


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024
Важно днес

Зеленски нареди чистка в държавната гвардия след разкрития за заговори с Русия

СБУ арестува служители, заподозрени в планиране на убийства, включително на президента

16:06 - 24.06.2024
Важно днес

БДЖ пуска още влакове между София и Бургас след недоволство на пътници

БДЖ започва и поетапно оборудване с електронни устройства за продажба на билети

15:31 - 24.06.2024
Живот

Пеем за всички, мълчим за милион

Ироничната обява на рапъра 100 кила от ефира на bTV много добре описва ситуацията на доста от българските музиканти, тяхната финансова мотивация и готовността им да застават зад обществени каузи

14:16 - 24.06.2024
Важно днес

Земеделци от Ямбол продължават протеста си срещу новия областен директор

Недоволството дойде след поредните смени, извършени от кабинета "Главчев"

14:10 - 24.06.2024