ГЕРБ все пак сезира прокуратурата заради ареста на Борисов

Специализираната прокуратура е започнала проверка по сигнал на ГЕРБ за евентуални престъпления по служба, извършени от лица, заемащи висши публични длъжности, във връзка със задържането на Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов на 17 март.

От съобщението на СП не може да се разбере кои са въпросните лица на висши длъжности, които ще бъдат проверявани - дали полицейски началници, или членове на Министерски съвет като Кирил Петков и Бойко Рашков. Премиерът стана свидетел, на база на чиито показания МВР реши да образува досъдебно производство срещу Борисов заради твърденията на Васил Божков за изнудване в особено големи размери от ръководителите в ГЕРБ.

Както посочва "Сега" - Спецпрокуратурата е компетентна да разследва премиера и министрите, но ако бъдат установени престъпни действия от по-ниско служебно ниво, проверката ще се прехвърли на друга прокуратура.

От държавното обвинение посочват, че сигналът до тях е подаден на 30 март от административния секретар на партия ГЕРБ - Цветомир Паунов, а не от някой от тримата души, които бяха задържани за 24 ч.

Адвокатът им Менко Менков беше готов да задейства прокуратурата с проверка още в деня след арестите на Борисов, Арнаудова и Горанов.

Два дни по-късно обаче Менков обяви, че Бойко Борисов ще подаде само административна жалба срещу задържането, без да сезира прокуратурата.

Тогава той обяви, че "Г-н Борисов е политик от световна класа и държавник със собствен стил, изобщо няма да предприема мерки да съди държавата, нито Кирил Петков, който е станал свидетел срещу него". Три седмици по-късно тази позиция изглежда преразгледана с действията на Паунов.

Новината за проверката беше обявена ден след като Кирил Петков беше повикан да даде повторно свидетелски показания по казуса, след като Софийската градска прокуратура обяви за "опорочени" всички действия на МВР по време на акцията на 17 март. Борисов, Арнаудова и Горанов също бяха разпитани от следователи, а за първи път от 2 години СГП се реши да поиска правна помощ от Обединените арабски емирства, за да може да проведе дистанционен разпит на Васил Божков от Дубай.


Кирил Петков след 3 часа в прокуратурата: Обясних в детайли, че има неща, които ме притесняват


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Да разследваш руската пропаганда с GPS: Историята на един фалшив клип "от фронта"

Как геолокацията на записа помогна за разобличаването на "сцената" с украинските военни и руската майка

13:42 - 28.03.2023

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Александър Алексиев: Хората на изкуството са твърде тихички в своето удобство и вътрешен неутралитет

Алексиев споделя, че с речта си на наградите "Икар" иска да напомни на Радев къде се намираме, а на хората - че подкрепя Морфов

12:45 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023