Специализираната прокуратура е започнала проверка по сигнал на ГЕРБ за евентуални престъпления по служба, извършени от лица, заемащи висши публични длъжности, във връзка със задържането на Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов на 17 март. 

От съобщението на СП не може да се разбере кои са въпросните лица на висши длъжности, които ще бъдат проверявани - дали полицейски началници, или членове на Министерски съвет като Кирил Петков и Бойко Рашков. Премиерът стана свидетел, на база на чиито показания МВР реши да образува досъдебно производство срещу Борисов заради твърденията на Васил Божков за изнудване в особено големи размери от ръководителите в ГЕРБ. 

Както посочва "Сега" - Спецпрокуратурата е компетентна да разследва премиера и министрите, но ако бъдат установени престъпни действия от по-ниско служебно ниво, проверката ще се прехвърли на друга прокуратура. 

От държавното обвинение посочват, че сигналът до тях е подаден на 30 март от административния секретар на партия ГЕРБ - Цветомир Паунов, а не от някой от тримата души, които бяха задържани за 24 ч. 

Адвокатът им Менко Менков беше готов да задейства прокуратурата с проверка още в деня след арестите на Борисов, Арнаудова и Горанов. 

Два дни по-късно обаче Менков обяви, че Бойко Борисов ще подаде само административна жалба срещу задържането, без да сезира прокуратурата. 

Тогава той обяви, че "Г-н Борисов е политик от световна класа и държавник със собствен стил, изобщо няма да предприема мерки да съди държавата, нито Кирил Петков, който е станал свидетел срещу него". Три седмици по-късно тази позиция изглежда преразгледана с действията на Паунов. 

Новината за проверката беше обявена ден след като Кирил Петков беше повикан да даде повторно свидетелски показания по казуса, след като Софийската градска прокуратура обяви за "опорочени" всички действия на МВР по време на акцията на 17 март. Борисов, Арнаудова и Горанов също бяха разпитани от следователи, а за първи път от 2 години СГП се реши да поиска правна помощ от Обединените арабски емирства, за да може да проведе дистанционен разпит на Васил Божков от Дубай. 


Кирил Петков след 3 часа в прокуратурата: Обясних в детайли, че има неща, които ме притесняват


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията