ГЕРБ втвърди позицията си: Оставка няма да има

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков даде сигнал към втвърдяване на позицията на партията за запазване на властта до края на мандата. Причината: ескалацията на напрежението в нощта на 2 септември, когато провокатори и агитки влязоха в сблъсък с полицията.

"След вчерашните ексцесии ние няма да подадем оставка. Това означава, че всяко следващо правителство може да бъде свалено от представителите на криминалния свят", каза Биков в декларация от името на парламентарната група.

Той прехвърли политическата отговорност за напрежението върху президента Румен Радев, когото обвини в призив за "радикализация". Биков видя вина и в организаторите на протеста от "Отровното трио" за "преминаване на протеста отвъд вербалните атаки и превръщането им във физически".

"Народното събрание съществува, за да не се води дебатът на улицата, защото дебатът на улицата се води със средствата, коит овидяхме вчера. Винаги до там стига този дебат, затова по-старите демокрации са измислили парламентарната форма на управление. Призовавам всички вие и нашата парламентарна група да положим усилия да успокоим нашите членове и симпатизанти да върнем политиката в нейния нормален вид", каза той.

По-рано БСП отказа да се регистрира за участие в пленарното заседание в знак на протест срещу "обезсмислянето" на Народното събрание.

От партията призоваха управляващите да не приписват насилието на "100 лумпена" върху целия протест, в който са участвали хиляди хора с мирни призиви за оставка.

"Власт, която се крепи на полицейските палки, е власт, враждебна на своя народ. Отървете се от тези мъки. Оставка", каза Александър Симов от БСП.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бийонсе сложи бижута на български дизайнери за снимка от своя нов албум

Бижута на Бийонсе от нова снимка за "Cowboy Carter" са дело на българските дизайнери Ливия Стоянова и Ясен Самуилов

17:24 - 12.04.2024
Важно днес

ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва "Зелено движение"

В неделя ще има протести срещу законодателните промени

16:26 - 12.04.2024