Германия е все по-зависима от китайския гигант Huawei и това поражда опасения за сигурността ѝ Снимка: © Getty Images

Германия е станала още по-зависима от китайския технологичен гигант Huawei покрай осигуряването на оборудване за своята 5G мрежа за радиодостъп. Това показва ново проучване, видяно и цитирано от "Ройтерс". Новината идва на фона на нарастващите опасения за китайското влияние в различни структури на страната.

Много европейски държави забраниха на китайските компании да участват изцяло или частично в изграждането и поддръжката на техните 5G мрежи от съображения за сигурност, на фона на силен дипломатически натиск от страна на Съединените щати.

В Германия обаче Huawei осигурява около 59% от 5G мрежата за радиодостъп (RAN) - инфраструктурата, благодарение на която смартфоните се свързват с мрежата. Отделно, китайската компания осигурява и 57% от 4G мрежата на страната, сочи проучване на консултантската компания в областта на телекомуникациите Strand Consult.

Проучването, видяно от "Ройтерс", предстои да бъде публикувано следващата седмица. То разглежда подробно ролята на китайските Huawei и ZTE в изграждането на мобилните мрежи от следващо поколение в Европа и твърди, че Германия продължава зависимостта си от нейния водещ търговски партньор.

"Има признаци, че Германия не приема сериозно заплахата за сигурността в лицето на Китай", се казва в проучването.

Авторите на доклада правят сравнение с газопровода "Северен поток 2", който дълго време беше критикуван, че е риск за сигурността на страната, но Берлин го оправдаваше с това, че Русия няма да използва електроенергията за оръжие.

В Германия обаче Huawei осигурява около 59% от 5G мрежата за радиодостъп (RAN) - инфраструктурата, благодарение на която смартфоните се свързват с мрежата.

Huawei многократно е отричала, че нейното оборудване представлява риск за сигурността. Китайската компания дори обвинява Вашингтон, че се опитва да помогне на американските фирми, които не могат да се конкурират с нейните технологии и цени.

Германския парламент прие преди две години закон за IT сигурността, който поставя редица пречки пред производителите на телекомуникационно оборудване, особено по отношение на 5G мрежите.

Германия не е единствената, която увеличава използването на произведените в Китай съоръжения за своята 5G мрежа. Скандинавските и няколко източноевропейски държави като Естония, Латвия, Литва и Словакия обаче дават пример, като не използват никакви апаратура, свързана с комунистическата страна.

В някои от тези страни операторите сами са избрали некитайски доставчици, за да запазят корпоративните си клиенти доволни, посочва авторът на доклада пред "Ройтерс".

През ноември Европейската комисия призова всички държави-членки на ЕС да редуцират рисковете, свързани с китайското телекомуникационно оборудване, като изпълнителният орган дори посочи Германия като страна, която спешно трябва да приложи подобни мерки.

Huawei продължава има по-голям пазарен дял в Берлин, отколкото в Пекин, където е изправена пред по-силна конкуренция в лицето на китайската компания ZTE.

Междувременно източници на "Ройтерс", посочват, че германското Министерство на икономиката, управлявано от Зелените, работи върху изграждането на стратегия относно Китай, която да се фокусира върху намаляването на зависимостта от комунистическата страна.

"Нуждаем се от общо преразглеждане на търговското сътрудничество с компании от автократични държави", посочва депутатът от Зелените Константин фон Ноц, който председателства парламентарната комисия за разузнавателните служби.

Според него е необходим по-активен подход, за да се гарантира суверенитетът на Германия "в лицето на държави като Русия и Китай".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024