Президентът на Беларус Александър Лукашенко няма да бъде включен в списъка със санкции на Европейския съюз. Причината са позициите на Германия, Франция и Италия, които са против. Информацията съобщи „Die Welt“, като се позова на свои източници.

Берлин, Париж и Рим твърдят, че „въпреки всички обстоятелства, каналите за комуникация с Лукашенко трябва да бъдат отворени“. Според тях включването му в "черния списък" би означавало пълно прекратяване на диалога с Минск.

Прибалтийските страни Литва, Латвия и Естония, както и Полша, изразиха позицията си "за" въвеждането на ограничителни мерки срещу лидера на Беларус, който спечели шести пореден мандат на 9 август. Тогава резултатите от президентския вот показаха, че наричаният "последният диктатор в Европа" е получил подкрепата на 80% от гласоподавателите. Опозицията и гражданите обаче нарекоха вота "фалшифициран" и оттогава насам в Минск и други голеви градове се провеждат масови протести.

В средата на август стана ясно, че във връзка с демонстрациите в Беларус ЕС обмисля списък с 15-20 белоруски служители, на които ще бъде забранено влизането на територията на общността и достъпът до европейската банкова система. Санкциите на ЕС срещу Беларус за нарушения на правата на човека бяха в сила от 2004 до 2016 г., а през годините черният списък се увеличаваше и намаляваше, като в дадени етапи нарастваше до 130 души. 

През септември 2008 г. Европейският съюз замрази санкциите, но след това възобнови действието им и дори ги засили след президентските избори в Беларус през 2010 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сашка Васева е в тежко състояние, близките ѝ откриха дарителска сметка

Нуждае се от спешна операция, за да възстанови зрението си и да пребори рака

Контузия спря "Златните момичета" от ансамбъла да участват на световното първенство

Това трябваше да е последното състезание на олимпийските шампионки

Евентуален следващ локдаун ще има само за неваксинираните

Зам.-министърът на здравеопазването даде подробности кога ще се прибегне до ново затваряне

Образователният министър Николай Денков стана академик

Той е сред първите 2% на най-влиятелните учени в света според Станфордския университет

Нови разкрития срещу Facebook: Не правят нищо против трафика на хора и заглушават опозицията

17 американски медии уличиха Зукърбърг в още злоупотреби

Сутрешни новини: Изтеглиха успешно кораба Vera Su; Над 5800 нови случая на Covid и 243 починали

Ердоган се отказа да гони посланици на 10 страни от Запада