Снимка: © Getty Images

Германската армия е започнала изтегляне на своите войници от Ирак към Йордания и Кувейт в резултат на напрежението след убийството на ген. Касем Солеймани. 

Решението е потвърдено от министъра на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер и външния министър Хайко Маас пред ръководителите на ресорната комисия в Бундестага, като е взето по препоръка на командването на Силите за борба с ИДИЛ в Ирак, ръководени от САЩ. 

"Шпигел" съобщава, че 32 войници са изведени директно от полевия им лагер северно от Багдад със самолет Airbus A400M на германските ВВС. Полетът е пристигнал малко по-късно в Йордания. Още трима германски войници, които досега са служили в щабквартирата на коалицията в Багдад, са изведени през нощта заедно с други американски военнослужещи. По този начин присъствието на Бундесвера в централен Ирак е преустановено. 

Причина за оттеглянето е заповед на американските командири за изтегляне на всички служители извън персонала от първа необходимост. В рамките на следващите дни правителството ще вземе решение за следващите си стъпки. 

В неделя парламентът на Ирак гласува резолюция за край на чуждестранното военно присъствие в страната в знак на протест срещу въздушните удари на САЩ срещу иранския генерал край Багдад. Външният министър на Германия Хайко Маас предупреждава, че рязко оттегляне на коалицията срещу ИДИЛ може да подсили терористичната групировка и да доведе до сериозна нестабилност в Ирак. 

Прочети