Германия отчита значителен ръст на инцидентите с електрически тротинетки Снимка: © Getty Images

Броят на произшествията с електрически скутери в Германия се е увеличил значително през миналата година, съобщава немското издание "Шпигел".

Данни на Федералната статистическа служба показват, че хора са били ранени при общо 8260 произшествия, в които са участвали малките електрически тротинетки, които се използват за придвижване из градовете. Има и смъртни случаи - 11 души са загинали в подобни инциденти.

Службата обяснява ръста на инцидентите с нарастващия брой на електронните скутери. Според информацията повече от 80% от потърпевшите сами са управлявали електронния скутер.

Най-честите причини са неправилното използване на пътното платно, употребата на алкохол или несъобразена скорост.

Все пак тротинетките са играли почти незначителна роля в общия брой на пътните злопоуки. Водачите им са участвали в 2,9% от всички пътнотранспортни произшествия, регистрирани в Германия за миналата година.

Скутерите обаче продължават да се особено популярни в големите градове в Германия и се използват и в други европейски държави. Френската столица Париж скоро няма да е сред тях, след като през април близо 90% от жителите гласуваха за премахване на електрическите тротинетки по улиците. Много от тях недоволстваха за това, че ползвателите на е-тротинетките не спазват правилата за движение и редовно пренебрегват забраната за каране по тротоарите. Освен това превозните средства често са безразборно паркирани или хвърлени в река Сена.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024