Снимка: © getty images

Германия посреща днес първата група от 49 непълнолетни бежанци от препълнените лагери в Гърция, съобщава DPA, цитирайки Министерството по миграцията в южната ни съседка. Средната възраст на пътуващите е 13 години. 

До мярката се стига, след като в момента в южната ни съседка има повече от 5 хиляди деца бежанци, които се намират там без родителите си. По-рано през седмицата от Human Rights Watch призоваха всички те да бъдат освободени, тъй като задържането им в лошите условия в лагерите повишава възможността да се заразят с коронавирус.

В сряда Люксембург се превърна в първата страна, която приюти част непълнолетните със сирийски и афганистански произход. Тогава те взеха 12 деца от островите Лесбос, Самос и Чиос.

Бяха изпратени от гръцкия министър по миграцията със сувенири, а при приземяването ги посрещна външния министър на Люксембург.

Отпътувалите за Германия ще престоят 14 дни в карантина в Долна Саксония, преди да бъдат разпределени по други области. Родителите на някои от тях се намират в страната.

Очаква се Швейцария да посрещне 20 други непълнолетни в следващите дни, а общо броя на децата, които ще бъдат разпределени по други страни от Европейския съюз може да достигне 1 600. Според DPA 90% от тях са момчета.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нова мина гръмна в ИТН: този път номинираната за министър на екологията Силвия Бакърджиева

Силвия Бакърджиева се принуди да дава обяснения заради присъда на съпруга си

Евелина Николова спечели олимпийски бронзов медал

Успех за българската състезателка в борбата до 57 кг

BILLA България започва обновяването на още един магазин в София

4 нови каси за самообслужване ще бъдат поставени в обекта в кв. "Надежда"