Германия приюти първа група непълнолетни бежанци от лагерите в Гърция Снимка: © getty images

Германия посреща днес първата група от 49 непълнолетни бежанци от препълнените лагери в Гърция, съобщава DPA, цитирайки Министерството по миграцията в южната ни съседка. Средната възраст на пътуващите е 13 години.

До мярката се стига, след като в момента в южната ни съседка има повече от 5 хиляди деца бежанци, които се намират там без родителите си. По-рано през седмицата от Human Rights Watch призоваха всички те да бъдат освободени, тъй като задържането им в лошите условия в лагерите повишава възможността да се заразят с коронавирус.

В сряда Люксембург се превърна в първата страна, която приюти част непълнолетните със сирийски и афганистански произход. Тогава те взеха 12 деца от островите Лесбос, Самос и Чиос.

Бяха изпратени от гръцкия министър по миграцията със сувенири, а при приземяването ги посрещна външния министър на Люксембург.

Отпътувалите за Германия ще престоят 14 дни в карантина в Долна Саксония, преди да бъдат разпределени по други области. Родителите на някои от тях се намират в страната.

Очаква се Швейцария да посрещне 20 други непълнолетни в следващите дни, а общо броя на децата, които ще бъдат разпределени по други страни от Европейския съюз може да достигне 1 600. Според DPA 90% от тях са момчета.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Няма да има "гъвкавост" в изискванията пред България за членство в Еврозоната

България трябва да покрие критериите, включително и по отношение на инфлацията, за да въведе еврото през 2025 година, смята Паоло Джентолеони

15:01 - 03.12.2023
Бизнес

Chopard тихомълком отвори ,,антихотел" за свръхбогатите

„Докато Four Seasons или Ritz може да знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и предлагането на желани продукти.„

13:52 - 03.12.2023
Важно днес

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Първата копка направи премиерът Николай Денков

12:52 - 03.12.2023
Важно днес

От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен

Според лидера на ГЕРБ всеки ден на везната се претеглят възможностите за Шенген и Еврозоната срещу падането на кабинета.

11:34 - 03.12.2023
Живот

Лима: земя на контрасти, сиво небе и кофти кисело мляко

Идвайки в Перу получих нов контекст за ситуацията в България.

11:00 - 03.12.2023