Снимка: © getty images

Германия посреща днес първата група от 49 непълнолетни бежанци от препълнените лагери в Гърция, съобщава DPA, цитирайки Министерството по миграцията в южната ни съседка. Средната възраст на пътуващите е 13 години. 

До мярката се стига, след като в момента в южната ни съседка има повече от 5 хиляди деца бежанци, които се намират там без родителите си. По-рано през седмицата от Human Rights Watch призоваха всички те да бъдат освободени, тъй като задържането им в лошите условия в лагерите повишава възможността да се заразят с коронавирус.

В сряда Люксембург се превърна в първата страна, която приюти част непълнолетните със сирийски и афганистански произход. Тогава те взеха 12 деца от островите Лесбос, Самос и Чиос.

Бяха изпратени от гръцкия министър по миграцията със сувенири, а при приземяването ги посрещна външния министър на Люксембург.

Отпътувалите за Германия ще престоят 14 дни в карантина в Долна Саксония, преди да бъдат разпределени по други области. Родителите на някои от тях се намират в страната.

Очаква се Швейцария да посрещне 20 други непълнолетни в следващите дни, а общо броя на децата, които ще бъдат разпределени по други страни от Европейския съюз може да достигне 1 600. Според DPA 90% от тях са момчета.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%