Германия въведе още по-строги мерки заради Covid-19 Снимка: © Getty Images

Германското правителство обяви затягане на ограниченията за социалните контакти заради разпространението на Covid-19 в страната. Занапред частните събирания на хора от едно домакинство ще бъдат разрешени с максимум един човек от друг дом.

Локдаунът, който трябваше да изтече на 10 януари, е удължен до края на месеца, а гражданите са призовани да ограничат контактите си до абсолютния минимум. Училищата и детските градини остават затворени. Столовите на предприятията също ще бъдат затворени, а хората ще могат да вземат храна само за навън, без да консумират на място.

В градовете с повече от 200 нови случая на 100 000 от населението за една седмица ще бъде въведено ограничение, така че хората да не пътуват на повече от 15 км от дома си. Изключения може да се допуснат само за уважителни причини като медицински прегледи или работни командировки. Туристическите пътувания не се разрешават.

Увеличава се тестването на обитателите и служителите в домовете за възрастни хора и социални грижи до изчерпването на ваксините.

Фризьорските и козметичните салони са затворени. Религиозни служби може да се провеждат, но само при спазване на социална дистанция.

Очаква се следващите промени в режима на мерките да се преразгледат на 25 януари на среща между Ангела Меркел и ръководителите на регионалните правителства.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024