Снимка: © Getty Images

Германското правителство обяви затягане на ограниченията за социалните контакти заради разпространението на Covid-19 в страната. Занапред частните събирания на хора от едно домакинство ще бъдат разрешени с максимум един човек от друг дом.

Локдаунът, който трябваше да изтече на 10 януари, е удължен до края на месеца, а гражданите са призовани да ограничат контактите си до абсолютния минимум. Училищата и детските градини остават затворени. Столовите на предприятията също ще бъдат затворени, а хората ще могат да вземат храна само за навън, без да консумират на място.

В градовете с повече от 200 нови случая на 100 000 от населението за една седмица ще бъде въведено ограничение, така че хората да не пътуват на повече от 15 км от дома си. Изключения може да се допуснат само за уважителни причини като медицински прегледи или работни командировки. Туристическите пътувания не се разрешават.

Увеличава се тестването на обитателите и служителите в домовете за възрастни хора и социални грижи до изчерпването на ваксините.

Фризьорските и козметичните салони са затворени. Религиозни служби може да се провеждат, но само при спазване на социална дистанция.

Очаква се следващите промени в режима на мерките да се преразгледат на 25 януари на среща между Ангела Меркел и ръководителите на регионалните правителства.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна се прицели в руските сили, които стрелят по и от АЕЦ "Запорожие"

Зеленски определи тези войници като "специална цел"

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Писателят бе нападнат по време на своя лекция

Почина поетесата Екатерина Йосифова

Българската писателка си отиде на 81 години

Консерваторите в САЩ пускат свое приложение за запознанства за "хора с правилно разбиране за света"

Потребителите от женски пол ще могат да получат безплатни премиум акаунти, но мъжете ще трябва да си платят за него