Снимка: © Getty Images

Ограниченията на социалния живот в Германия заради епидемията от Covid-19 ще бъдат удължени поне до 3 май, обяви канцлерът Ангела Меркел след среща с ръководителите на правителствата на провинциите. 

Търговски обекти с площ до 800 кв.м. ще могат да подновят работата си от понеделник, 20 април, но при повишени хигиенични мерки.

Връщането на децата в училище ще се случи поетапно след 4 май. Детските градини в Германия ще останат затворени. Забраната за събирания на големи групи хора остава в сила до 31 август за територията на цялата страна - вкл. футболни мачове пред публика. 

Ресторантите, кафенетата, баровете, клубовете, дискотеките, театрите, оперите и концертните зали ще останат затворени, както и досега. Не се разрешава и подновяването на религиозните дейности в църкви, джамии, синагоги и други храмове. 

Решено е, че засега Германия няма да въвежда задължение за гражданите да носят предпазна маска на всички обществени места. Според информация на ARD все пак ще бъде препоръчано хората да ползват маски, когато пътуват в автобуси, влакове или метро. 

Задължителната дистанция от 1,5 метра между хората остава в сила, като нарушителите ще бъдат глобявани. 

Ангела Меркел изрази благодарност към всички хора в Германия за това, че понасят ограниченията и избягват контактите с близки. 

"По този начин здравната система продължава да работи", казва тя. В същото време, тя предупреждава, че постигнатото от Германия в битката с коронавируса е "крехък междинен успех", затова не бива да се избързва с вдигането на ограниченията. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нова мина гръмна в ИТН: този път номинираната за министър на екологията Силвия Бакърджиева

Силвия Бакърджиева се принуди да дава обяснения заради присъда на съпруга си

Евелина Николова спечели олимпийски бронзов медал

Успех за българската състезателка в борбата до 57 кг

BILLA България започва обновяването на още един магазин в София

4 нови каси за самообслужване ще бъдат поставени в обекта в кв. "Надежда"