Снимка: © Unsplash

Германия затваря повечето магазини и училища от сряда поне до 10 януари, обяви канцлерът Ангела Меркел на официална пресконференция след среща с лидерите на отделните региони. Мярката е предприета в опит страната да се справи с „експоненциалния растеж“ на случаите на Covid-19.

Здравната система на Германия е все по-натоварена, а за последното денонощие страната регистрира нови 20 200 случая на коронавирус, сочат данните на института „Роберт Кох“. Починалите са се увеличили с 321 до 21 787 души.

Германия беше в частичен локдаун от 2 ноември, но необходимите ефекти не са били постигнати, смята Меркел. Новите ограничения представляват голям проблем за малкия бизнес, който разчита на приходи най-вече покрай коледните празници.

Всички магазини, които не продават стоки от първа необходимост, както и обектите, предлагащи услуги, ще затворят до 10 януари. Учениците ще продължат да се обучават онлайн също до тази дата. Затварят и центровете за дневни грижи, но на родителите им е позволено да си вземат платен отпуск, за да гледат децата си.

Хората, които по принцип работят в офисите, са посъветвани да го правят от вкъщи. Забранява се и консумацията на алкохол на обществени места.

Религиозните събития в църкви, синагоги и джамии могат да се провеждат само при спазване на необходимите мерки за безопасност.

Отделните провинции ще планират отпускане на мерките само в периода 24-26 декември, за да може няколко близки семейства да прекарат Коледа заедно. Всяко домакинство ще може да покани до 4 човека от друго – в това число не влизат децата под 15 години, които може да са неограничен брой, съобщи Deutsche Welle.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сашка Васева е в тежко състояние, близките ѝ откриха дарителска сметка

Нуждае се от спешна операция, за да възстанови зрението си и да пребори рака

Контузия спря "Златните момичета" от ансамбъла да участват на световното първенство

Това трябваше да е последното състезание на олимпийските шампионки

Евентуален следващ локдаун ще има само за неваксинираните

Зам.-министърът на здравеопазването даде подробности кога ще се прибегне до ново затваряне

Образователният министър Николай Денков стана академик

Той е сред първите 2% на най-влиятелните учени в света според Станфордския университет

Нови разкрития срещу Facebook: Не правят нищо против трафика на хора и заглушават опозицията

17 американски медии уличиха Зукърбърг в още злоупотреби

Сутрешни новини: Изтеглиха успешно кораба Vera Su; Над 5800 нови случая на Covid и 243 починали

Ердоган се отказа да гони посланици на 10 страни от Запада