Тейлър Суифт влезе и в църквата: Как свещеници в Германия опитват да привлекат младите Снимка: © Getty

Известната църква "Свети Дух" в германския град Хайделберг се превърна в сцена на необичайна религиозна служба в неделя.

Около 1200 вярващи се събраха на специална литургия, за да се молят, докато слушат изпълнение на песни на ... Тейлър Суифт.

Интересът е бил толкова голям, че се е наложило провеждането и на втора служба в 600-годишния храм. Песните са изпълнявани от групата на Тине Вайхман, певица и преподавател по популярна църковна музика в Хайделберг.

Целта на свещениците е да привлекат повече млади хора към дискусии за вярата и църквата през изкуството, което има най-силно значение за тях - музиката на любимата им певица.

Службата е включвала изпълнения на парчета като "Shake it Off" и "Must Be Something More", с обсъждания на текстовете на Суифт и нейното разбиране за ролята на християнството във всекидневния жиовт.

Експериментът не е съвсем противоестествен на религията - самата Суифт е родена в християнско семейство в Тенеси.

В документалния си филм "Мис Американа" от 2020 г. тя се самоопределя като християнка, но порицава "лицемерната вяра", която изопачава ценностите на религията заради догматично мислене или политически цели.

"Църквата на Светия дух винаги е била място за среща и обмен. Ето защо една религиозна служба с попмузика се вписва толкова идеално. С нея ние даваме място на въпросите и проблемите, които занимават младото поколение", казва пасторът от Хайделберг Кристоф Елсипен пред "Дойче веле"

Пасторът на енорията Винченцо Петракапризнава, че творчеството на Суифт е отворено за различни интерпретации, и че "нейната вяра познава съмненията и вътрешните конфликти".

"От богословска гледна точка тя посочва справедливостта на Бога. За нея вярата и действието са неразделни", казва Петрака пред германската медия.

Към този момент изглежда, че вдъхновителите на идеята са постигнали целта си - на събранието са присъствали много млади хора, повечето от които жени. Те са чули на живо църковното изпълнение на общо шест песни на Суифт.

Един от най-емоционалните моменти е стъпил, когато Вайхман и нейната музикална група са изпълнили песента "Soon You'll Get Better" - Суифт е написала песента за майка си през 2019 г., когато тя е била диагностицирана с рак.

Песента "Anti Hero" от албума Midnights e дала и заглавието на специалната църковна служба.

През 2023 г. сп. "TIME" избра Тейлър Суифт за личност на годината, превръщайки я в първата звезда от развлекателната индустрия, която печели отличието в лично качество.

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024