Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

От 1927 г. насам TIME избира "Личност на годината" - оценката на редакторите за личността, която в най-голяма степен е повлияла на заглавията на вестниците през предходните 12 месеца - за добро или за лошо.

В годината, в която Суифт се превърна в милиардер благодарение на музикалната си кариера и счупи серия рекорди с турнето си "Eras", TIME избраха 33-годишната певица за символ на отминаващата 2023.

Това е първата звезда от развлекателната индустрия, която печели отличието в лично качество.

И макар сред опонентите ѝ за приза да имаше доста изненадващи имена - като това на руския президент Владимир Путин или на китайския му колега Си Дзинпин, някои се запитаха защо TIME са избрали да отличат именно Суифт.

Няколко дни след обявяване на победителя, базираното в Ню Йорк списание публикува мотивите за избора си.

Като традиция "Личност на годината" произлиза от теорията за великия човек в историята - убеждението, че хората имат силата да променят обществото. Изборът през годините е следвал определени модели. Избраният човек обикновено е бил владетел на традиционни властови сфери.

Той много често е политик или индустриален титан, пишат от изданието, като поставят акцент на местоимението "той", тъй като победителят редовно е мъж.

Четиринадесет американски президенти, петима лидери на Русия или Съветския съюз и трима папи са били отличени с признанието.

И все пак човекът, чието изключително влияние беше разкрито през 2023 г., не е заемал нито една от тези роли - или нещо подобно.

Всяка година съдържа светлина и тъмнина, а 2023 г. беше преобладаващо мрачна. В един разделен свят, в който твърде много институции се провалят, Тейлър Суифт намери начин да преодолее границите и да бъде източник на светлина.

Никой друг на планетата днес не може да трогне толкова много хора, смята TIME.

Суифт е рядък човек, който едновременно e автор и герой на собствената си история. Нейният път е неизминат - нещо, което самата тя знае от известно време.

"Наистина не мога да намеря никой, който да е имал същата кариерна траектория като моята", каза Суифт през 2014 г., когато за първи път се появи на корицата на TIME при издаването на петия си албум "1989".

Въпреки че популярността ѝ расте през десетилетията, тази година 33-годишната Суифт постигна своеобразен връх, обединявайки изкуството и бизнеса.

Тя постигна този триумф, като се отдаде на това, което умее по-добре от всеки друг - да забавлява и да пише песни, които докосват хората.

Певицата стана човек на годината във време, в което отново се възродиха въпросите за това кой създава и кой притежава нашите културни прояви. Суифт е и символ на смяната на поколенията: тя е едва четвъртият самостоятелен носител на титлата "Личност на годината", роден през последния половин век.

През 17-те години след дебюта си Суифт е спечелила повече албуми №1 от всяка друга жена в историята.

През 2023 г. тя беше навсякъде, пълнеше стадиони и чупеше рекорди, което ни принуди да тъсрим нови начини да измерим мащаба на нейното влияние.

Бяха използвани сеизмограми, за да се покаже буквалното физическо въздействие, причинено от нейните фенове. Тъй като по официални данни Суифт стана милиардерка, брутният вътрешен продукт на държавите се превърна в мерило за нейния финансов принос.

Бяха обявени университетски курсове за изучаване на уроците на певицата в областта на литературата, бизнеса и правото.

През 2023 г. световни лидери и кметове се надпреварваха да доведат монументално успешната ѝ обиколка на епохите в своите юрисдикции. Суифт се превърна в характеристика на американската мека сила.

Дори държавният секретар познава значението ѝ: десетки хиляди фенове се регистрираха да гласуват, след като тя ги насърчи в Instagram, увеличавайки посещенията на Vote.org.

"Тя свърши чудесна работа, като се придържаше към оръжията си и беше гласовита и политическа по начините, по които иска", казва фронтдамата на "Чикс" Натали Мейнс.

В същото време голяма част от постигнатото от Суифт през 2023 г. не може да бъде измерено.

Тя се ангажира да утвърди мечтите, чувствата и преживяванията на хората, особено на жените, които се чувстват пренебрегнати и редовно подценявани.

Феновете знаят, че тя уважава аудиторията си и ги прави част от своята история. Тя държи огледало на собствения си живот, като помага на хората да се видят по-добре. Тя прегърна миналото си, слабостите и всичко останало, и по този начин насърчи другите да направят същото.

Въпреки че успехът на Суифт може да изглежда като противовес на традиционните форми на власт, тайната на нейното майсторство има древни корени.

Тя пише свой собствен мит, основан на собственото ѝ епично пътуване.

Толкова много хора намират утеха в приказките,след като са били разочаровани от реалните сюжетите на обществото.

Всеки студент, който изучава теорията за великия човек в историята, знае колко дълбоко е преплетена с вековния сексизъм и изключването на жените от властта, пише TIME.

Всъщност това не е първият път, в който Суифт е част от TIME Person of the Year. През 2017 г. тя беше сред "нарушителите на мълчанието", които изданието отличава за това, че се изправиха и говориха срещу дискриминацията, тормоза и посегателствата, с които твърде много жени се сблъскват твърде дълго.

Заради това, че изгради свой собствен свят, че превърна историята си в световна легенда и че донесе радост на общество, което отчаяно се нуждае от това - Тейлър Суифт е Личност на годината на TIME за 2023 г.


Тейлър Суифт, Личност на годината TIME 2023 г. Кармата е на страната на Тейлър Суифт


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024