Кармата е на страната на Тейлър Суифт Снимка: © Getty

Тейлър Суифт е един от най-добрите разказвачи на истории на нашето време. Затова и стана личност на TIME за 2023 г. Влиянието ѝ в музиката, културата и икономиката се усещаха през цялата година.

Сравнявана е с Брус Спрингстийн, Боб Дилън и Пол Маккартни. Истината е, че тя е несравнима.

Да си добър разказвач на истории не е нещо, което може да се фалшифицира с клишета. А дори всеки да можеше да изживее историята на Суифт, няма гаранция, че ще успее да я предаде и наполовина толкова добре.

Пред TIME Тейлър разказва за пътя на възмездието - от момента, в който е пред пълен крах, до този, в който успява да събере сили, да си върне независимостта и да стигне до абсолютния връх.

„Тази година нещо се промени. Да обсъждаш действията ѝ е като да говориш за политиката или времето — за това се говори толкова масово, че не се нуждае от контекст“, пише TIME.

Бизнес империята ѝ вече се оценява на 1 милиард долара. Като знаменитост Тейлър постоянно привлича внимание и знае как да го използва. А поради факта, че е жена, е наблюдавана още по-зорко за всеки детайл от личния ѝ живот - от дрехите до любимия ѝ мъж.

През 2023 Тейлър Суифт направи 66 концерта от планирани 151 на пет континента.

Едно нейно шоу продължава 3 часа, в които тя изпява 40 песни от девет нейни албума

Сменя 16 тоалета и танцува на токчета през почти цялото време.

Тейлър Суифт и котката ѝ Бенджамин Бътън - Личност на годината TIME 2023

Как Тейлър Суифт се подготвя физически за десетките представления от Eras Tour?

Изпълнителката започва силови и високо-интензивни кардио тренировки шест месеца преди първото шоу.

„Всеки ден изпявах целия сетлист, докато тичах на бягаща пътека - с бързо темпо за бързите песни и с джогинг или ускорено ходене на бавните песни", споделя тя в интервюто си пред TIME.

Следва тримесечно обучение по танци, за да може да запамети движенията до мозъка на костите си.

Тя работи с хореографа Манди Мур, който е препоръчан от приятелката ѝ Ема Стоун (актрисата работи с Мур за мюзикъла La La Land).

Пристигането на Суифт във всеки град дава тласък на местната икономика.

Когато Eras започва в Глендейл, Аризона, приходите на града се увиличават повече отколкото от Супербоул 2023, който се провежда на същия стадион.

Фенове от цялата страна летят, за да видят Тейлър на живо. Хиляди души отсядат в хотели, ядат в местните ресторанти и харчат пари за всевъзможни неща - от суитшъри до лимитирани грамофонни плочи.

Средностатистическият посетител на Eras Tour плаща близо 1300 долара допълнително за посещението си.

Суифт вижда разходите и усилията на феновете като нещо, за което трябва да им се отплати подобаващо.

„Те са работили адски усилено, за да се сдобият с тези билети. Исках да направя концерта по-дълъг, отколкото се предполагаше, защото така се чувствам добре, когато напускам стадиона.”, коментира тя.

„Ефектът Тейлър“ е отчетен дори на най-високите нива на управление на САЩ.

Федералният резерв я споменава като причина за икономическия растеж на страната.

Суифт буквално носи парче от икономиката на гърба си, а това е много за един човек.

След като приключи със серия от концерти, изпълнителката отделя пълен ден за почивка и възстановяване

„Не ставам от леглото си, освен за да си взема храна и да се върна, за да я ям там. Едва мога да говоря, защото съм пяла на три концерта поред. Всеки път, когато направя крачка, краката ми пукат, пукат и пукат от танците на токчетата.“

Поддържането на силата ѝ чрез тренировки между концертите е от ключово значение + избягването на алкохол, изцяло.

Излизам на сцената, независимо дали съм болна, контузена, с разбито сърце, чувствам се неудобно или съм стресирана.”, заявява поп иконата.

Тейлър Суифт за паденията, физическата подготовка за Eras Tour и възмездието

Най-големият трус в репутацията на Тейлър Суифт

Когато е на 20 г., Суифт вече е смятана за поп-кънтри гений. Докато тя приема музикална награда за “Най-добър изпълнител” на VMA през 2009 г., рапърът Кание Уест я прекъсва на сцената и заявява, че Бийонсе заслужава повече това отличие.

Това е скандален момент, задействал верига от събития, които се отразяват върху живота на двамата изпълнители за десетилетие напред.

През 2016 г. Уест издава песен с вулгарен текст за Суифт и твърди, че изпълнителката се е съгласила с това. Суифт категорично отрича.

Тогавашната съпруга на Уест, Ким Кардашиян, пуска преправено видео на разговор между Уест и Тейлър, в което изглежда, че е младата звезда се съгласява с думите му.

Кардашиян призна години по-късно, че е манипулирала записа, защото ситуацията я е принудила да „защити” Уест.

Тейлър приема това като смърт за кариерата си. Таблоидите я нападат и я наричат „змия".

Този момент през 2016 г. я отвежда в дълбока психологическа дупка.

„Преместих се в чужда страна. Не напусках къщата си под наем в продължение на една година. Страхувах се да се обаждам по телефона. Отблъснах повечето хора в живота си, защото вече не вярвах на никого", споделя тя.

Следващият албум на Суифт, Reputation от 2017 г., включва изображения със змии.

Във видеото към “Look What You Made Me Do” тя убива по-млади версии на себе си.

Taylor's Version RED - Тейлър Суифт, интервю, презаписване на песни

Историята зад презаписването на албумите

През 2019 г. Суифт сменя музикалната си компания. Второто голямо сътресение в кариерата ѝ идва точно тогава. Старият лейбъл, който разполага с правата на музикалния ѝ каталог (оценен на 140 милиона долара), го продава на Скутър Браун и Big Machine Records - Браун е бивш мениджър на Кание Уест.

Продажбата означава, че всеки път, когато някой си пуска песен от първите шест албума на Суифт, вкарва пари в джоба на Браун.

„Помислих си: „Край, победиха ме. Това е то. Не знам какво да правя“, казва Тейлър.

По време на пандемията тя се връща на работа, като записва два нови албума, за да разсее вниманието от старите.

Приблизително по същото време Тейлър започна да мисли за презаписване на досегашните си албуми в опит да си върне контрола на Big Machine Records.

„Срещнах Кели Кларксън и тя ми каза: „Просто ги направи наново“. Бащата на Суифт също ѝ го повтаря.

„Поглеждах ги и си казвах: „Как е възможно да направя това?“. Никой не иска да си пише наново домашното, ако на път за училище вятърът му го е отвял.”

Тъй като Суифт е композитор на музиката си, тя разполага с авторските права над нея и действително никой не може да я спре, ако иска да я презапише.

Прави го.

Ще познаете всяко презаписано парче по надписа „(Taylor’s Version)”.

Тейлър добавя и неиздадени песни, за да пренасочи слушателите към албумите. А един от шедьоврите си, All Too Well, за първи път е пуснат в оригиналния си 10-минутен вариант и разкрива нови детайли, по които суифтитата (swiftie - суперфен на Тейлър Суифт) пощуряват.

Тейлър също така преговаря да притежава основните права за музиката си, когато се премества в настоящия ѝ лейбъл, Republic, през 2018 г. - сега тя разполага едновременно с новия материал и презаписаните албуми.

Оттогава големите лейбъли направиха по-трудно за изпълнителите да презаписват музиката си.

В индустрията наричат проекта ѝ „странно брилянтен и уникален“ – нещо, което само творец на нейното ниво може да изпълни.

Суифт казва, че част от историята на успеха ѝ се дължи на творческата свобода, която получава от Republic.

Ако погледнете какво съм издала оттогава.. Имам повече албуми през последните няколко години, отколкото през първите 15 от кариерата ми., замисля се Тейлър.

Тейлър Суифт, ERAS tour

Кармата е на страната на Тейлър Суифт

На Суифт ѝ остава презаписването на два албума, чиито права Big Machine Records притежава - Reputation (2017 г.) и дебютният Taylor Swift (2006 г.)

Тя сравнява преживяването със събирането на хоркрукси, понятие от поредицата “Хари Потър”.

Хоркруксът е черна магия, която се състои в това магьосник да направи убийство, за да може да откъсне парче от душата си и да го всели в предмет. След като магьосникът умре, той може отново да се върне към живот благодарение на предмета, в който е парчето от душата му.

През лятото на настоящата година бе съобщено, че няколко от ключовите клиенти на Скутър Браун и Big Machine Records, сред тях Джъстин Бийбър и Ариана Гранде, вече не се управляват от неговата компания.

Междувременно антисемитските коментари на Кание Уест доведоха до загубата на ключови финансови партньори на рапъра и публичното му унижение.

Суифт знае от първа ръка колко непостоянно нещо е славата.

Старая се да бъда благодарна във всяка секунда за това, че имам възможността да правя всичко на това ниво, защото ми е било отнемано преди.”, коментира изпълнителката.

„Научих едно нещо. Моят отговор на всичко, добро или лошо, е да продължавам да действам.”

„Също така научих, че няма смисъл да се опитвате активно да побеждавате враговете си. Боклукът сам се изхвърля всеки път.”, казва Тейлър.

$100 000 бонус от Тейлър Суифт: Невероятният подарък за шофьорите на камиони, превозващи турнето ѝ

тейлър суифт, midnights Midnights на Тейлър Суифт: Никога не получавате една и съща Тейлър два пъти


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024