Снимка: © Getty Images
  • Плановете на Tesla да започне производство в Германия до средата на 2021 г. може да се провалят заради жалби на природозащитни организации срещу компанията; 
  • Съдът в Берлин-Бранденбург наложи временна забрана за обезлесяване на площадката на бъдещата Гигафабрика, докато разгледа иска на организацията "Зелена лига"; 
  • Ако съдебният процес се забави, разчистването на терена край Берлин ще трябва да бъде отложено с поне шест месеца;
  • Политици от ХДС и "Свободните демократи" критикуват екоактивистите в саботиране на големите инвестиционни проекти в Германия; 
  • Гигафабриката би трябвало да осигури работни места за около 12 000 души.

Откриването на първия завод на Tesla за производство на електромобили и батерии в Европа е пред опасност от забавяне с няколко месеца. Причината: административният съд на Берлин-Бранденбург реши да наложи временна забрана за обезлесяването на терен от 91 хектара край германската столица заради жалба от страна на природозащитната организация "Зелена лига" и баварския Съюз за грижа за околната среда и защита на видовете. 

Групата твърди, че Tesla няма право да прочиства площадката в района на Грюнхайде, докато не е получила окончателно строително разрешително за своята Гигафабрика. Регионалната служба за опазване на околната среда преди дни даде зелена светлина за изсичането на боровите гори на територията на бъдещия завод в замяна на условието за засаждане на по-висококачествени смесени гори на друго място. Това е станало с изричното условие, че Tesla ще поеме целия риск, ако строителството на Гигафабриката се провали заради евентуални проблеми със строителното разрешение - включително, да възстанови изсечената гора. 

Компанията има основателна причина да бърза с подговителните дейности - в средата на март започва размножителният сезон на животинските видове в край Грюнхайде, когато изсичането и повалянето на дървета е забранено. Ако решението на съда се забави, Tesla ще трябва да отложи пускането на завода с поне шест месеца. Проектът предвиждаше фабриката край Берлин да започне производство към средата на 2021 г., с обещанието за разкриването на около 12 000 нови работни места. 

Засега съдът е уважил искането на екоактивистите за временно спиране на строителните дейности и е дал срок за обжалване от страна на Tesla до вторник. Природозащитниците твърдят, че не се противопоставят на инвестиционния проект, а на неспазването на законовите условия за обезлесяване.  Ръководителят на "Зелената лига" Хайнц-Хервиг Машер критикува министър-президентът на Бранденбург Дитмар Войдке за това, че е обещал на Tesla "такъв график, който влиза в нарушение на законодателството". 

Забавянето на процедурата около Гигафабриката може да създаде сериозни проблеми както за компанията на Мъск, така и за регионалните власти в бившата източногерманска провинция, за които привличането на чуждестранни инвестиции е основен приоритет. Заводът на Tesla не е единственият голям проект в Германия, който се сблъсква с административни трудности заради необходимостта от изпълнение на всички съображения за климата, транспорта, околната среда, обществените обсъждания и разрешителните режими. 

Изпълнителната власт се опитва да компенсират тези затруднения, като скъсяват процедурните срокове и допускат предварително изпълнение на определени дейности - принцип, срещу който протестират екоактивистите от Бранденбург. Заплахата за отлагането на завода обаче може да налее вода в мелницата на критиците на природозащитните организации. Представители на икономическите екипи на ХДС и "Свободните демократи" предупреждават, че "индустриални компании от цял свят следят какво се случва с това решение" и че превръщането на Германия в привлекателна локация за инвестиции не бива да бъде саботирано. 

Илон Мъск трябва да е бил наясно, че строителството в Европа не може да се случи толкова бързо, колкото в Китай, където Tesla създаде нов завод за 10 месеца. Компанията дори включи риска от забавяне на завода край Берлин в доклада, който скоро представи пред американската комисия за борсите и ценните книжа. В него се посочваше, че не може да се изключат евентуални удължавания на сроковете при строителството заради определени "неясноти". Но търпението на Мъск не е безкрайно, коментира "Тагесшпигел". 

В момента половината от гората на площадката край Грюнхайде е изсечена. Дали Tesla ще може да продължи по план, зависи само от съдебния състав. Ако той се произнесе бързо, както обещава, компанията ще разполага с една седмица за довършване на подготвителните дейности, преди сезонната забрана за сеч да влезе в сила. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Борис Джонсън и съпругата му Кари очакват второ дете

Жената на британския премиер е преживяла спонтанен аборт в началото на 2021 г., но отново е бременна

Сателитна станция „Плана“ на Vivacom получи най-високия сертификат

В момента само 19 подобни съоръжения в света притежават сертификат Tier 4

Мобилното приложение за деца Hopster става част от EON

Платформата стимулира креативността и усвояването на нови знания

Новата кралица на The Crown: Имелда Стонтън поема короната от Оливия Колман

Номинираната за "Оскар" актриса ще бъде последната Елизабет II в сериала на Netflix

Борисов съчувства на "тричания" кандидат-премиер Пламен Николов

ГЕРБ може да "спаси" кворума при избора на правителство на ИТН

"В името на Отца, и Сина, и "Гучи": Убийствената италианска афера на Лейди Гага и Ридли Скот

Първият трейлър на House of Gucci - истинската история на войната в модната фамилия

Да се изгубиш във въздуха - защо легендата Симон Байлс не иска да се състезава в Токио

Златната медалистка разкри, че е започнала да губи ориентация