Главният прокурор Иван Гешев определи прокуратурата като "последния страж на законността" и посочи, че това е "една от последните институции, които са стабилни в момента". Думите му бяха отправени по време на откриването на Общото събрание на следователите. По време на срещата магистратите ще трябва да изберат свой представител, който да стане част от новия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС).

"Всички заедно преживяхме законодателни експерименти, които наричаха реформи. Те целяха закриване на следствието. Резултатът от тези експерименти беше проблеми за правосъдието и гражданите. Тази щети бяха малки, защото цялата правосъдна система продължаваше да работи, въпреки изкуствените трудности" заяви главният прокурор.

Във встъпителните си думи Гешев посочи значимостта на професията и ударите, които тя е понесла през годините. Според него пред новия член на ВСС ще стои задачата за защитата и независимостта на всеки следовател. Той призова присъстващите да изберат най-добрия измежду тримата кандидати.

"Доскоро смятах, че думите като "правова държава" и "разделение на властите" са клишета, но в последните две години това са ценности, върху които се гради държавата, защото има опасност да рухне сградата на демокрацията", допълни още той.

Общото събрание на следователите ще се проведе в две последователни съботи. Тази седмица трябва да бъдат проведени избори за председател на събранието, избирателната комисия и секции, както и да бъде прието решение за времето на изслушване на всеки от кандидатите.

Тримата кандидати, които се борят за място в новия състав на ВСС са Бойко Атанасов - следовател в Следствения отдел на Софийска градска прокуратура, Петко Петков и Наталия Стаменова - и двамата са следователи от Националната следствена служба. Те ще трябва да представят своите концепции за дейността на ЕСС и ще отговарят на въпросите на магистрати.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското море, но то ме съсипва

Стефан Янев отрече "популярния и уважаван журналист" Ива Николова да му е PR

Партията му "няма професионални отношения" с бившата репортерка на ПИК

МЗ отново реши да коригира Covid-мерките - този път за цялата страна

Магазините и моловете вече не са длъжни да изискват маски

Съдът разреши регистрацията на партия "Продължаваме промяната"

Почти година след създаването на проекта ПП вече ще е официална партия

Серина Уилямс се оттегля от тениса с есе и корица в списание Vogue

Легендата на спорта иска да се отдаде на семейството и инвестиционния си бизнес

Vivacom вече ще предлага EON TV без срочен договор

Сред основните предимства на новата услуга са това, че не са необходими приемник и потребителите могат да я активират веднага,

"Аерофлот" разглобява самолети заради недостиг на резервни части

Санкциите оставиха най-големите руски авиокомпании без внос на компоненти

Лудата история на Мадам Тюсо ще бъде разказана в нов сериал

Работното заглавие на проекта е "Madame!" и е представен като неразказаната история на Тюсо