Гешев определи прокуратурата за "последния страж на законността"

Главният прокурор Иван Гешев определи прокуратурата като "последния страж на законността" и посочи, че това е "една от последните институции, които са стабилни в момента". Думите му бяха отправени по време на откриването на Общото събрание на следователите. По време на срещата магистратите ще трябва да изберат свой представител, който да стане част от новия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС).

"Всички заедно преживяхме законодателни експерименти, които наричаха реформи. Те целяха закриване на следствието. Резултатът от тези експерименти беше проблеми за правосъдието и гражданите. Тази щети бяха малки, защото цялата правосъдна система продължаваше да работи, въпреки изкуствените трудности" заяви главният прокурор.

Във встъпителните си думи Гешев посочи значимостта на професията и ударите, които тя е понесла през годините. Според него пред новия член на ВСС ще стои задачата за защитата и независимостта на всеки следовател. Той призова присъстващите да изберат най-добрия измежду тримата кандидати.

"Доскоро смятах, че думите като "правова държава" и "разделение на властите" са клишета, но в последните две години това са ценности, върху които се гради държавата, защото има опасност да рухне сградата на демокрацията", допълни още той.

Общото събрание на следователите ще се проведе в две последователни съботи. Тази седмица трябва да бъдат проведени избори за председател на събранието, избирателната комисия и секции, както и да бъде прието решение за времето на изслушване на всеки от кандидатите.

Тримата кандидати, които се борят за място в новия състав на ВСС са Бойко Атанасов - следовател в Следствения отдел на Софийска градска прокуратура, Петко Петков и Наталия Стаменова - и двамата са следователи от Националната следствена служба. Те ще трябва да представят своите концепции за дейността на ЕСС и ще отговарят на въпросите на магистрати.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024