Снимка: © БНТ

Главният прокурор Иван Гешев е внесъл искане за сваляне на имунитета на депутат от "Продължаваме промяната" заради разследване за катастрофа. 

От съобщението на прокуратурата се разбира, че предстои да бъде повдигнато обвинение на жена с инициали Р. С. - единствената представителка в 47 Народно събрание с тези инициали е Рена Стефанова от ПП. 

Причината за разследването е пътен инцидент от 13 декември 2021 г., при който е установено, че Стефанова е ударила пресичаща жена на пешеходна пътека. Според данните на прокуратурата - пострадалата е претърпяла средна телесна повреда. 

"В хода на разследването са събрани доказателства, че Р.С. е извършила престъплението, предмет на досъдебното производство", се казва в информацията. 

Тъй като проверяваното лице е с имунитет, прокуратурата е поискала от 47 НС той да бъде свален, за да може разследването да продължи

Новината от прокуратурата е първата информация, в която става ясно, че депутатката от управляващото мнозинство е участвала в пътен инцидент.

Стефанова публикува свое обяснение за случилото се, в което твърди, че е "закачила с бронята на автомобила си" пешеходката в Русе през декември 2021 г. и е бутнала жената на земята.

"Веднага отидох при нея и независимо от твърденията й, че няма оплаквания, настоях да бъде прегледана от лекар и я откарах лично до най-близкото болнично заведение. Междувременно уведомих полицията за инцидента и двете с пострадалата дадохме обяснения. При прегледа, за съжаление се установи, че е налице спукване на кост, което ще доведе до затрудняване на движенията на пострадалата повече от 30 дни. Такова увреждане според Наказателния кодекс се квалифицира като средна телесна повреда и предполага образуване на досъдебно производство, каквото беше образувано", казва тя. 

Стефанова заявява, че ще се откаже от имунитета си веднага и че е готова да "понесе съответните последици", ако бъде установена вина. 

В същото време тя обвързва намерението на прокуратурата да повдигне обвинение си с това, че "работи активно за отстраняването на главния прокурор от поста" и се изненадва от "удивително бързите" действия по нейния случай. 

"Какво се случва със следствената тайна? Как така се твърди, че съм виновна при положение, че досъдебното производство не е приключило и по отношение на мен, както и на всеки друг в подобно положение важи презумпцията за невинност? Настина ли аз съм-най големият проблем на правосъдието в момента?", пише тя в позицията си, като изисква от прокуратурата да обясни защо не поиска имунитета на "депутати, бивши министри, които допуснаха да финансираме със собствени средства енергийната си зависимост от Русия" и "депутати, които с поведението и говоренето си в и извън парламента насаждат омраза и обслужват чужди, небългарски интереси". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"