Гешев поиска имунитета на депутат от ПП заради разследване за катастрофа Снимка: © БНТ

Главният прокурор Иван Гешев е внесъл искане за сваляне на имунитета на депутат от "Продължаваме промяната" заради разследване за катастрофа.

От съобщението на прокуратурата се разбира, че предстои да бъде повдигнато обвинение на жена с инициали Р. С. - единствената представителка в 47 Народно събрание с тези инициали е Рена Стефанова от ПП.

Причината за разследването е пътен инцидент от 13 декември 2021 г., при който е установено, че Стефанова е ударила пресичаща жена на пешеходна пътека. Според данните на прокуратурата - пострадалата е претърпяла средна телесна повреда.

"В хода на разследването са събрани доказателства, че Р.С. е извършила престъплението, предмет на досъдебното производство", се казва в информацията.

Тъй като проверяваното лице е с имунитет, прокуратурата е поискала от 47 НС той да бъде свален, за да може разследването да продължи.

Новината от прокуратурата е първата информация, в която става ясно, че депутатката от управляващото мнозинство е участвала в пътен инцидент.

Стефанова публикува свое обяснение за случилото се, в което твърди, че е "закачила с бронята на автомобила си" пешеходката през декември 2021 г. и е бутнала жената на земята.

"Веднага отидох при нея и независимо от твърденията й, че няма оплаквания, настоях да бъде прегледана от лекар и я откарах лично до най-близкото болнично заведение. Междувременно уведомих полицията за инцидента и двете с пострадалата дадохме обяснения. При прегледа, за съжаление се установи, че е налице спукване на кост, което ще доведе до затрудняване на движенията на пострадалата повече от 30 дни. Такова увреждане според Наказателния кодекс се квалифицира като средна телесна повреда и предполага образуване на досъдебно производство, каквото беше образувано", казва тя.

Стефанова заявява, че ще се откаже от имунитета си веднага и че е готова да "понесе съответните последици", ако бъде установена вина.

В същото време тя обвързва намерението на прокуратурата да повдигне обвинение си с това, че "работи активно за отстраняването на главния прокурор от поста" и се изненадва от "удивително бързите" действия по нейния случай.

"Какво се случва със следствената тайна? Как така се твърди, че съм виновна при положение, че досъдебното производство не е приключило и по отношение на мен, както и на всеки друг в подобно положение важи презумпцията за невинност? Настина ли аз съм-най големият проблем на правосъдието в момента?", пише тя в позицията си, като изисква от прокуратурата да обясни защо не поиска имунитета на "депутати, бивши министри, които допуснаха да финансираме със собствени средства енергийната си зависимост от Русия" и "депутати, които с поведението и говоренето си в и извън парламента насаждат омраза и обслужват чужди, небългарски интереси".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Oще един ученик е задържан във връзка с фалшивите бомбени заплахи

Спецполицаи на ГДБОП са арестували 16-годишно момче от Пловдив,

16:32 - 01.04.2023

Избори и във Финландия: Сана Марин се бори за втори мандат в напрегната надпревара

Изборите във Финландия са толкова оспорвани, че всяка от трите големи партии има шанс за победа

16:02 - 01.04.2023

Ще успее ли ChatGPT да "открадне" професията на кулинарния критик Джей Рейнър?

ChatGPT може да пише текстове, но достатъчно добри ли са, за да се конкурират с тези на кулинарен критик

15:37 - 01.04.2023

Съдът потвърди: МОН е нарушило санкциите, като е дало поръчка на фирма с руска собственост

Ведомството е трябвало да отстрани фирмата от продецурата, когато е разбрало, че тя не отговаря на регламента

13:49 - 01.04.2023

"Ново ниво на абсурдност": Русия пое ръководството на Съвета за сигурност на ООН

От 1 април Русия е председател на международния орган, който отговаря за мира. И не, това не е първоаприлска шега

12:41 - 01.04.2023

Държавата ще лепи стикери върху най-евтините храни в опит да се бори с инфлацията

Борбата на служебния кабинет с високите цени на храните продължава

11:32 - 01.04.2023

Фалшиви подписи и спорове около писмото на Ювал Ноа Харари, Мъск и други за изкуствения интелект

Писмото с искане за шестмесечна пауза в света на изкуствения интелект предизвика буря от реакции

10:12 - 01.04.2023