Гешев поиска имунитета на депутат от ПП заради разследване за катастрофа Снимка: © БНТ

Главният прокурор Иван Гешев е внесъл искане за сваляне на имунитета на депутат от "Продължаваме промяната" заради разследване за катастрофа.

От съобщението на прокуратурата се разбира, че предстои да бъде повдигнато обвинение на жена с инициали Р. С. - единствената представителка в 47 Народно събрание с тези инициали е Рена Стефанова от ПП.

Причината за разследването е пътен инцидент от 13 декември 2021 г., при който е установено, че Стефанова е ударила пресичаща жена на пешеходна пътека. Според данните на прокуратурата - пострадалата е претърпяла средна телесна повреда.

"В хода на разследването са събрани доказателства, че Р.С. е извършила престъплението, предмет на досъдебното производство", се казва в информацията.

Тъй като проверяваното лице е с имунитет, прокуратурата е поискала от 47 НС той да бъде свален, за да може разследването да продължи.

Новината от прокуратурата е първата информация, в която става ясно, че депутатката от управляващото мнозинство е участвала в пътен инцидент.

Стефанова публикува свое обяснение за случилото се, в което твърди, че е "закачила с бронята на автомобила си" пешеходката през декември 2021 г. и е бутнала жената на земята.

"Веднага отидох при нея и независимо от твърденията й, че няма оплаквания, настоях да бъде прегледана от лекар и я откарах лично до най-близкото болнично заведение. Междувременно уведомих полицията за инцидента и двете с пострадалата дадохме обяснения. При прегледа, за съжаление се установи, че е налице спукване на кост, което ще доведе до затрудняване на движенията на пострадалата повече от 30 дни. Такова увреждане според Наказателния кодекс се квалифицира като средна телесна повреда и предполага образуване на досъдебно производство, каквото беше образувано", казва тя.

Стефанова заявява, че ще се откаже от имунитета си веднага и че е готова да "понесе съответните последици", ако бъде установена вина.

В същото време тя обвързва намерението на прокуратурата да повдигне обвинение си с това, че "работи активно за отстраняването на главния прокурор от поста" и се изненадва от "удивително бързите" действия по нейния случай.

"Какво се случва със следствената тайна? Как така се твърди, че съм виновна при положение, че досъдебното производство не е приключило и по отношение на мен, както и на всеки друг в подобно положение важи презумпцията за невинност? Настина ли аз съм-най големият проблем на правосъдието в момента?", пише тя в позицията си, като изисква от прокуратурата да обясни защо не поиска имунитета на "депутати, бивши министри, които допуснаха да финансираме със собствени средства енергийната си зависимост от Русия" и "депутати, които с поведението и говоренето си в и извън парламента насаждат омраза и обслужват чужди, небългарски интереси".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024