Гешев покани правния министър и Христо Иванов на дебат Снимка: © Булевард България

Главният прокурор Иван Гешев е отправил покана за публичен дебат към министъра на правосъдието Надежда Йорданова и съпредседателя на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов, съобщиха в официално съобщение от прокуратурата.

Дебатът ще се фокусира върху изготвения от Министерството на правосъдието и внесен за обсъждане законопроект за изменения и допълнение на Закона за съдебната власт, с който се предлага закриването на специализираното правосъдие.

"Надявам се, че един такъв разговор с Вас пред българските медиите ще даде достатъчно информация, на база която българските граждани да си изградят правилна представа какви законодателни промени са необходими за защита техните права и законови интереси," гласи писмото, което Гешев е отправил към Йорданова и Иванов - цялото му съдържание бе споделено от прокуратурата.

"Изразявам готовността си този професионален разговор да бъде проведен в сградата на Народното събрание или на Министерски съвет, в удобно за Вас време, с изключение на всеки четвъртък от седмицата, предвид известния на обществото факт, че от министъра на правосъдието е внесено поредното предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор и е възможно то да бъде разгледано от Висшия съдебен съвет в предстоящите четвъртъци," се казва още в писмото на Гешев.

На 16 март главният прокурор се изказа крайно по темата: "Няма да коментирам по същество законопроекта, тъй като той е едно юридическо недоносче."

Въпросният законопроект бе приет от правителството в края на февруари и предвижда закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратура. С него се предлага и отмяна на "кариерните" и "финансови бонуси" за членовете на Висшия съдебен съвет, главния инспектор и инспекторите от Инспектората към ВСС, както и "кариерните бонуси" за административните ръководители на съдилищата и прокуратурите и техните заместници. Целта на промените - "да гарантират конституционния принцип за независимост на съдебната власт и защита на конституционните права на гражданите."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Моментът на истината": Правителството на Макрон е изправено пред вот на недоверие

Два вота на недоверие ще бъдат гласувани във френското правителство

17:10 - 20.03.2023

VW в капана GAZ: Германският гигант се оказа заклещен в Русия

Кремъл направи напускането на компании от „неприятелски“ държави трудно и създаде условия за национализация на частни активи

16:31 - 20.03.2023

По ушите ще го познаете. Използва ли Путин двойник при визитата си в Крим и Мариупол?

Истината за това дали Путин използва двойник може да се крие в ушите на президента

15:47 - 20.03.2023

Рупърт Мърдок ще се жени за пети път на 92 г.: "Дано това влюбване да ми е последно"

Годеницата на медийния магнат се запознава с него преди половин година

15:46 - 20.03.2023

Големите губещи от "брака по сметка" между UBS и Credit Suisse

Притежателите на т.нар. AT1-облигации на Credit Suisse са възмутени от сделката

14:25 - 20.03.2023

НАП отчете 9% ръст в приходите от ДДС спрямо 2022 г. - по-нисък от инфлацията

Директорът на агенцията обвинява ПП в "политически спекулации"

13:08 - 20.03.2023

Брус Уилис на 68. Съпругата му споделя за скръбта си от диагнозата на актьора

Той страда от бързоразвиваща се форма на деменция

13:05 - 20.03.2023