"Гладът" на Meta за лични данни блокира старта на Threads в ЕС Снимка: © Getty Images

Meta няма да успее да пусне алтернативата си на Twitter в Европейския съюз заради неяснотата около събираните лични данни на потребители в новото приложение Threads.

Глобалният старт на услугата, която претендира да е по-успешна конкурентна версия на платформата на Илон Мъск, беше насрочен за 6 юли (четвъртък).

Guardian обаче съобщава, че услугата няма да тръгне в ЕС заради особения регулаторен режим за защита на личните данни.

Основният проблем е приложението на Акта за цифровите пазари на ЕС, в който има условия, забраняващи обмена на потребителски лични данни между различни платформи.

Описанието на Threads в App Store на Apple предупреждава, че новата услуга може да събира данни за здравето, финансовата инфорамция, историята на браузъра, данни за потреблението, диагностика на устройството, онлайн покупките, местоположението, списъка с контакти, историята на онлайн търсенията, идентификатори и друга "чувствителна информация" от новите си абонати.

Threads e рекламиран като допълнелна надстройка над Instagram, чиито потребители ще могат да запазят профилното си име и следваните си канали.

Meta очаква "допълнително пояснение от Европейската комисия за прилагането на законодателството, преди да обмисли следващите си стъпки", пише още британската медия.

Според ирландския Independent - проблемът с пускането на Threads не произлиза от забрана на местната Комисия за защита на личните данни (централата на Meta се намира в страната), а от това, че Meta все още не е подготвила услугата за пускане на европейския пазар извън Великобритания.

Threads ще тръгне в САЩ и Великобритания в четвъртък, но Meta няма напредък в трудните си отношения с ЕС.

През май компанията беше принудена да прекрати преноса на потребителски данни от ЕС към САЩ, а преди ден Европейският съд излезе с решение, в което казва, че Meta е длъжна да поиска разрешение от потребителите си, преди да им сервира персонализирани реклами.

Решението създаде и по-общ прецедент, след като позволи на националните регулаторни служби (в случая - на Германската служба за борба с картелите) да разследва за съответствие със закони, базирани на GDPR, когато прави антимонополни проверки.

Така ако има нарушения на регулациите за защита на личните данни, това може да се възприеме като пример за поведение в нарушение на правилата за защита на конкуренцията.

Делото потвърждава и забраната на Facebook, Instagram и WhatsApp да обменят помежду си лични данни на потребителите си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023