Снимка: © Getty Images

Южна Корея се превърна в една от най-засегнатите страни от пандемията Covid-19, но това не попречи на страната да проведе парламентарни избори, подобни на никои други. Дори хората, поставени под задължителна карантина, получиха времеви интервал, в който да подадат гласа си, а същото важеше и за хоспитализираните заразени.

Гражданите гласуват за избиране на народни представители в парламента, носейки маски и спазвайки дистанция от 1 метър, докато чакат на опашка за урните. Температурата им се проверява, преди да получат правото да гласуват, а освен това получават дезинфектанти и ръкавици за еднократна употреба. Това са само част от мерките на правителството, които да позволят провеждането на избори по време на пандемия.

35 партии са излъчили кандидати в борбата за общо 300 места в парламента, предава BBC. Битката обаче ще бъде между управляващата демократическа партия „Minjoo“ и основната опозиция – консервативната „Обединено бъдеще“.

Мерките на правителството за справяне с коронавируса заеха основно място в дискусиите на тазгодишните избори. Те предизвикаха страх от срив на икономиката, както и няколко корупционни скандала, включващи съветници на президента Мун Дже-Ин. Сега изборите за народни представители се явяват като тест за популярността на управляващата партия преди президентските избори, планирани за 2022 г.

Един от гласоподавателите сподели пред BBC, че първоначалните очаквания на корейците са били изборите да бъдат завладени от хаос. Вместо това обаче организацията е била на ниво. „Мислех, че изборите ще бъдат отложени, защото хората няма да излязат навън. Но сега съм тук и виждам много други – така не се тревожа“, казва тя.

В Южна Корея са отчетени над 10 500 заболели с Covid-19, жертвите са 225, а оздравелите – над 7600 души. От края на март насам страната, изглежда, овладя разпространението на вируса, тъй като на 31 март вече имаше 9786 случая.

Страхът от заразяване обаче не попречи на корейците да отидат и да подадат гласа си. Повече от 11 милиона души – около 26% от населението – са гласували предварително. Някои са го сторили по пощата, но повечето са попълнили бюлетините си в петък и събота в предварително отворените секции из цялата страна

За първи път 18-годишните граждани получават правото да подадат своя глас. „Това е въпрос на правото ни да гласуваме“, казва един от тях пред BBC в една от секциите в столицата Сеул.

Избори от болницата

Южна Корея никога в историята си не е отлагала избори, включително и по време на Корейската война. Тогава, през 1952, президентските избори се провеждат въпреки извънредното положение.

Сега обаче предизвикателството за властите е от друго естество – как да предотвратят риска от инфекция. Те са решили, че ако някой има температура над 37,5 C, той ще бъде заведен в отделна секция, като така бива отделен от останалите хора.

Пациентите, страдащи от коронавирус, получиха възможността да гласуват по пощата. Кабини за подаване на бюлетини са били поставени и отвъд жилищни центрове и болници, където под специална грижа се намират стотици хора с леки симптоми. BBC предава, че от една от тези сгради е излязла жена, облечена в болничните си дрехи. Тя е получила бюлетина от служители с пълно предпазно облекло и е подала гласа си.

„Първоначално мислех, че няма да мога да гласувам и бях разочарована“, казва тя, цитирана от Reuters. „Но когато чух, че ще можем да подадем гласа си, бях благодарна за тази възможност“.

Един от най-големите проблеми пред властите бе как да позволят на 60 хиляди души, поставени под карантина в цялата страна, да излязат до секциите. Тези граждани са инструктирани да гласуват само в определени часове и в отделни станции. Могат да напуснат домовете си след 17:20 ч. и да се приберат най-късно в 19:00 ч. в деня на изборите. Не могат да използват градски транспорт, а само да отидат пеша до секциите или да се придвижат с личните си автомобили.

Когато се завръщат по домовете си, трябва да се обадят на здравните власти. В противен случай полицията ще бъде изпратена да ги търси, споделят граждани пред BBC.

Няколко души вече са нарушили правилата на карантина през последния месец и именно затова властите наблюдават по-обстойно тази рискова група.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Парламентът проверява как Емил Кошлуков е избран за директор на БНТ

Тошко Йорданов ще изпрати запитване до СЕМ заради стажа и дипломата на Кошлуков

Актьорът Гаспар Улие загина на 37 г. при ски инцидент

Френският актьор е получил тежка травма при сблъсък с друг скиор

Англия отменя почти всички мерки за Covid - при 90% ваксинирани хора над 60 г.

Без маски и Covid-паспорти в Англия - пикът на Омикрон вече е преодолян, а населението е имунизирано

Шеф Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца

Готвачът е сключил споразумение с прокуратурата по делото за шофиране в нетрезво състояние

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях