Над 40 служители на МВР са помагали през годините на Георги Семерджиев да се прикриват негови нарушения. Това е шофьорът, който причини тежката катастрофа на столичния булевард "Черни връх" през юли и при която на място загинаха две млади жени. Сред замесените лица е и полицайката Симона Радева, която временно беше отстранена от работа, но очаква дисциплинарно уволнение.

За проверката съобщи главният секретар на МВР Петър Тодоров в интервю пред Нова телевизия. В хода ѝ са открити дисциплинрани нарушения от страна на служители по различни направления, включително от "Пътна полиция" и "Охранителна полиция", които с действията или бездействата си са помагали на Семерджиев.

Тодоров даде за пример ситуация, при която е трябвало да започне наказателна процедура срещу Семерджиев за това, че е карал без шофьорска книжка. Вместо обаче да се даде ход на такова произовдство, той само е бил санкциониран с акт. Това - по думите на Тодоров - е тежко дисциплинарно нарушение.

Проверката за това дали има чадър над Семерджиев беше започната от вътрешното министерство, след информация, че полицаи са му помогнали да избегне по-сериозни наказателни последствия. В МВР до дни ще приключи и разследването срещу полицайката от Първо РПУ Симона Радева, която му е оказала помощ да се укрие в първите часове след катастрофата. Предстои тя да бъде уволнена дисциплинарно, потвърди главният секретар на МВР.

На въпрос дали действително има чадър на по-високо равнище за Семерджиев, Тодоров не се ангажира да потвърди това, а обясни, че се касае за "поредица от инциденти случаи, които за съжаление са довели до едно такова нагло чувство за безнаказаност в този граждадин“.

Главният секретар на МВР коментира и информация за служители на "Гранична полиция", които са участвали в трафик на хора по границата - за това съобщи по-рано и служебният вътрешен министър. Той каза, че предстои допълнително разследване на Вътрешния отдел, който се е заел с проверката, след трагичния случай в Бургас, при който загинаха двама полицаи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата поиска 15 г. затвор за Кристиан Николов, обвинен за смъртта на Милен Цветков

Държавното обвинение иска по-тежка присъда за обвиняемия за смъртта на Милен Цветков.

Русия иска да скрие вота на над 190 държави в ООН при осъждането на псевдореферендумите ѝ

Москва настоява за таен вот, за да "прикрие" съюзниците си

Николай Събев няма да е депутат, но остава "част от отбора на ПП"

"Политическият start-up вече е утвърдена партия, и аз съм спокоен за бъдещето й"

Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказаха в полза на Георг Георгиев

Изненадващ следизборен "листопад" в ГЕРБ Ловеч

Избори 2022: Имената на избраните депутати

Как изглежда междинната листа с избраните 240 народни представители

"Капитан Андреево" ще стане обект от националната сигурност

Напрежението в БАБХ вкара служебния кабинет в обяснителен режим

WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада

Русия се оказа най-големият "доставчик" на тежко въоръжение