"Филмът "Earthlings" от 2005 г. Да се гледа от всички" - президентът на Украйна Володимир Зеленский отправя странен призив с видеообръщение около 21 ч. вечерта на 21 юли. Клипът е публикуван в официалния му профил във Facebook, а изражението на лицето на Зеленский показва, че в посланието му няма каквато и да е следа от хумор. 

12 часа по-рано въоръжен мъж атакува автобус с 13 пътници в северозападния украински град Луцк, открива стрелба и заплашва да се взриви заедно със заложниците си, ако исканията му не бъдат удовлетворени. 

Едно от тях е изпълнено в клипа, който Зеленский публикува. Официална реклама на документалния филм с Хоакин Финикс, в който се разказва за зловредните последствия от експлоатацията на животни от страна на човечеството. Рисковият ход на президента се оказа успешен - около час след излъчването на клипа нападателят се предаде сам. Абсурдната заложническа криза в Луцк се превърна във водеща новина по света. Дори Илон Мъск сподели информацията за случилото се с коментар "Просто поредният ден от 2020 г.". 

Twitter"Философията на престъпника"

Всичко започва малко след 9 ч. сутринта във вторник. 45-годишен мъж на име Максим Степанович Кривош с прякор "Плохой" ("Лошия") се качва на междуградски автобус, въоръжен с автоматично оръжие и гранати, и слага началото на 12-часова обсада. 

"Честит празник на антисистемата! Не се залъгвайте, празнувайте истината", казва той във видеоклип, който е публикувал в YouTube преди началото на атаката си. Мъжът настоява всички ръководители на съдилищата, министерствата, прокуратурата, парламента и църквата да запишат клипове,  в които да признаят, че "са терористи". Същото предизвикателство е отправено и към президента на Украйна Володимир Зеленский. 

Кривош заплашва да задейства две гранати и бомби в автобуса, както и още едно взривно устройство, скрито на друго място в Луцк, ако исканията му не бъдат изпълнени. За да докаже, че намеренията му са сериозни, нападателят изхвърля граната от автобуса. Малко по-късно през деня той съобщава, че сред заложниците му има бременна жена и дете, както и един ранен мъж. 

Скоро след началото на заложническата криза полицията в Украйна публикува информация за терориста. На 18-годишна възраст той е осъден на лишаване от свобода заради организиране на престъпна групировка. Пуснат е шест години по-късно, но престоят му в затвора оказва сериозно влияние върху психическото му здраве. През 2014 г. Кривош издава книга в тираж от 400 бройки със заглавие "Философията на престъпника", в която описва възгледите си за живота. В нея той твърди, че е израснал в семейство на интелигентни хора, но като дете се е "нагледал на екшъни и решил да стане як мъж". 

Учил е няколко месеца в духовна семинария, но е прекъснал образованието си заради разочарование от църквата. От полицията посочват, че мъжът е регистриран заради психическо заболяване. 

"15 години се опитват да ме поправят, но аз не се поправям, а по-скоро обратното, ствам все повече такъв, какъвто съм. Защо? Защото се справям сам със себе си и не се поддавам на поправка от други хора. Не се продавам на страха. Може да ме убият, но това няма да ме промени. Аз съм винаги аз, защото аз мога. Мога защото има само едно нещо, което не умея - не мога да бъда престъпник", се казва в книгата на Кривош. 

Шест часа след началото на нападението става ясно, че към Зеленский има специално искане от страна на похитителя - лично да рекламира филма Earthlings с Хоакин Финикс. 

Самият американски актьор е активен защитник на правата на животните и често участва в публични кампании с настояване да се спре избиването им за целите на масовото производство на храна и дрехи или за провеждането на научни изследвания. Последната проява на Хоакин Финикс беше подкрепата за кампанията на PETA "Всички сме животни", в която се настоява за прекратяване на т.нар. "speciesism", или дискриминация на база на вярването във върховенството на човечеството спрямо всички останали видове живот на планетата. 

Малко след 21 ч. във вторник президентът изпълни настояването на Кривош, като пусна кратък клип на руски език в профила си във Facebook и каза, че "всички трябва да гледат филма" с Хоакин Финикс. В коментарите под видеото си Зеленский публикува и текста с всички искания на похитителя. 

По-малко от един час след наесата на президента, нападателят се предава, а всички заложници са пуснати на свобода. Кривош излиза сам от автобуса, след което е арестуван от спецчастите. 

"Край", написа министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков, като сподели клип от освобождаването . 

Зеленский изтри посланието си за Earthlings веднага след прекратяването на извънредната ситуация. 

"Поздравявм всички, които цял ден се бориха за освобождаването на хората в Луцк и за техния живот. Всички преживявахме и следихме развитието на събитията, разработвахме планове и ги променяхме, отчитайки ситуацията. Животът на човека е най-важната ценност. Не изгубихме никого. Днес роднините и близките могат да прегърнат всеки, който изстрада деня в автобус под прицела на оръжието. Тероризмът няма място в нито една страна", написа президентът на Украйна. 

Зам.-министърът на вътрешните работи Антон Геращенко защитава решението на Зеленский да изпълни условията на Кривош, за да го накара да се предаде. 

"Сега вървят много дискусии дали е трябвало президентът да публикува видеообръщението си. Мога да кажа, че той направи всичко правилно. Най-скъпото, което имаме, е животът на хората. Различни действия можеше да доведат до неконтролируема агресия от страна на терориста", казва той.

Според психопрофила на нападателя, изготвен по време на засадата, от него е можело да се очаква ескалация във всеки един момент. 

"Едва не уби зам.-директора на полицията Евгений Ковал. Затова не биваше да рискуваме. Президентът постави условие терористът да се предаде", казва още Геращенко. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях

Над 43% от изследваните тестове на Центъра по заразни болести са с "Омикрон"

Това е поредната серия от данни, показваща 227 нови случая на щама, който вече е в 18 области

"Изгубената дъщеря": Долу митът за перфектната майка

Дебютът на Маги Джиленхол е с невероятната Оливия Колман в главната роля

Видеоигрите могат да бъдат полезни: EndeavorRX е официално лекарство, тества се и срещу "Covid-мъгла"

Играта е помогнала на стотици деца, страдащи от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност

Теленор вдига цените на договорите с 3,3% от февруари

А1 още не са обявили дали ще правят индексация само за 2021 г.

Ако се чудите защо хора споделят зелени квадратчета - това е Wordle

Wordle е една от най-популярните игри онлайн от началото на 2022 г. Какво всъщност представлява?

"По всякакви медицински стандарти доц. Мангъров отдавна трябваше да е изключен от БЛС"

Акад. Николай Денков: "Доц. Мангъров изказва твърдения, които не съответстват на медицинските данни"