"Гледайте филма с Хоакин Финикс": Заложническата криза в Украйна, която приключи с намесата на президента

"Филмът "Earthlings" от 2005 г. Да се гледа от всички" - президентът на Украйна Володимир Зеленский отправя странен призив с видеообръщение около 21 ч. вечерта на 21 юли. Клипът е публикуван в официалния му профил във Facebook, а изражението на лицето на Зеленский показва, че в посланието му няма каквато и да е следа от хумор.

12 часа по-рано въоръжен мъж атакува автобус с 13 пътници в северозападния украински град Луцк, открива стрелба и заплашва да се взриви заедно със заложниците си, ако исканията му не бъдат удовлетворени.

Едно от тях е изпълнено в клипа, който Зеленский публикува. Официална реклама на документалния филм с Хоакин Финикс, в който се разказва за зловредните последствия от експлоатацията на животни от страна на човечеството. Рисковият ход на президента се оказа успешен - около час след излъчването на клипа нападателят се предаде сам. Абсурдната заложническа криза в Луцк се превърна във водеща новина по света. Дори Илон Мъск сподели информацията за случилото се с коментар "Просто поредният ден от 2020 г.".

Twitter"Философията на престъпника"

Всичко започва малко след 9 ч. сутринта във вторник. 45-годишен мъж на име Максим Степанович Кривош с прякор "Плохой" ("Лошия") се качва на междуградски автобус, въоръжен с автоматично оръжие и гранати, и слага началото на 12-часова обсада.

"Честит празник на антисистемата! Не се залъгвайте, празнувайте истината", казва той във видеоклип, който е публикувал в YouTube преди началото на атаката си. Мъжът настоява всички ръководители на съдилищата, министерствата, прокуратурата, парламента и църквата да запишат клипове, в които да признаят, че "са терористи". Същото предизвикателство е отправено и към президента на Украйна Володимир Зеленский.

Кривош заплашва да задейства две гранати и бомби в автобуса, както и още едно взривно устройство, скрито на друго място в Луцк, ако исканията му не бъдат изпълнени. За да докаже, че намеренията му са сериозни, нападателят изхвърля граната от автобуса. Малко по-късно през деня той съобщава, че сред заложниците му има бременна жена и дете, както и един ранен мъж.

Скоро след началото на заложническата криза полицията в Украйна публикува информация за терориста. На 18-годишна възраст той е осъден на лишаване от свобода заради организиране на престъпна групировка. Пуснат е шест години по-късно, но престоят му в затвора оказва сериозно влияние върху психическото му здраве. През 2014 г. Кривош издава книга в тираж от 400 бройки със заглавие "Философията на престъпника", в която описва възгледите си за живота. В нея той твърди, че е израснал в семейство на интелигентни хора, но като дете се е "нагледал на екшъни и решил да стане як мъж".

Учил е няколко месеца в духовна семинария, но е прекъснал образованието си заради разочарование от църквата. От полицията посочват, че мъжът е регистриран заради психическо заболяване.

"15 години се опитват да ме поправят, но аз не се поправям, а по-скоро обратното, ствам все повече такъв, какъвто съм. Защо? Защото се справям сам със себе си и не се поддавам на поправка от други хора. Не се продавам на страха. Може да ме убият, но това няма да ме промени. Аз съм винаги аз, защото аз мога. Мога защото има само едно нещо, което не умея - не мога да бъда престъпник", се казва в книгата на Кривош.

Шест часа след началото на нападението става ясно, че към Зеленский има специално искане от страна на похитителя - лично да рекламира филма Earthlings с Хоакин Финикс.

Самият американски актьор е активен защитник на правата на животните и често участва в публични кампании с настояване да се спре избиването им за целите на масовото производство на храна и дрехи или за провеждането на научни изследвания. Последната проява на Хоакин Финикс беше подкрепата за кампанията на PETA "Всички сме животни", в която се настоява за прекратяване на т.нар. "speciesism", или дискриминация на база на вярването във върховенството на човечеството спрямо всички останали видове живот на планетата.

Малко след 21 ч. във вторник президентът изпълни настояването на Кривош, като пусна кратък клип на руски език в профила си във Facebook и каза, че "всички трябва да гледат филма" с Хоакин Финикс. В коментарите под видеото си Зеленский публикува и текста с всички искания на похитителя.

По-малко от един час след наесата на президента, нападателят се предава, а всички заложници са пуснати на свобода. Кривош излиза сам от автобуса, след което е арестуван от спецчастите.

"Край", написа министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков, като сподели клип от освобождаването .

Зеленский изтри посланието си за Earthlings веднага след прекратяването на извънредната ситуация.

"Поздравявм всички, които цял ден се бориха за освобождаването на хората в Луцк и за техния живот. Всички преживявахме и следихме развитието на събитията, разработвахме планове и ги променяхме, отчитайки ситуацията. Животът на човека е най-важната ценност. Не изгубихме никого. Днес роднините и близките могат да прегърнат всеки, който изстрада деня в автобус под прицела на оръжието. Тероризмът няма място в нито една страна", написа президентът на Украйна.

Зам.-министърът на вътрешните работи Антон Геращенко защитава решението на Зеленский да изпълни условията на Кривош, за да го накара да се предаде.

"Сега вървят много дискусии дали е трябвало президентът да публикува видеообръщението си. Мога да кажа, че той направи всичко правилно. Най-скъпото, което имаме, е животът на хората. Различни действия можеше да доведат до неконтролируема агресия от страна на терориста", казва той.

Според психопрофила на нападателя, изготвен по време на засадата, от него е можело да се очаква ескалация във всеки един момент.

"Едва не уби зам.-директора на полицията Евгений Ковал. Затова не биваше да рискуваме. Президентът постави условие терористът да се предаде", казва още Геращенко.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024